pátek 12. ledna 2024

Rozhledny II.

 A máme tady druhý díl, dnes se podíváme na jih: milé KOČKY - 

Čerchov: Kurzova věž 1042 m n.m

Rozhledna stojí na místě původní dřevěné rozhledny z konce 19. století. Znovu přístupná je od roku 1990 a na přelomu 20. a 21. století byla zrekonstruována. Z rozhledny se vám naskytne výhled na Babylon, Domažlice, Plzeň, Přimdu, Velký Javor a za dobré viditelnosti Alpy a Krušné hory.


Koráb:

Dnešní ocelová, 50 metrů vysoká věž, pochází z roku 1992. Na jejím místě stála až do poloviny 80. let 20. století dřevěná konstrukce o výšce 21 m. Z plošiny ve výšce 29 m se návštěvníci mohou těšit z pohledu na Domažlicko a vzdálenější Šumavu, Český les i Brdy. Za dobré viditelnosti je možné spatřit Alpy.



Kleť:

Nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách nechal postavit v letech 1822-25 Josef Johann Nepomuk ze Schwarzenbergu. Z výšky 18 metrů nad zemí se vám naskytne výhled na Český Krumlov, zámek v Hluboké, Českobudějovicko, Třeboňsko nebo pohraniční hory.

Dodám k opsanému textu: na vrcholu je observatoř, kterou doporučuji navštívit. A vyjedete nahoru lanovkou! žádné vyčerpání po tůře...


Svatobor:

Kamenná rozhledna se na stejnojmenném vrchu tyčí do výšky 32 metrů. V roce 1934 nahradila předchozí stavbu, která se zřítila vlivem špatného technického stavu. Z vyhlídkového ochozu ve výšce 28 metrů nad zemí se vám naskytne pohled na Šumavu i do vnitrozemí. Součástí rozhledny je restaurační a ubytovací zařízení.


Na Sedle:

Stavba pochází z roku 2009. Dřevěná příhradová konstrukce má tvar sedmiúhelníku a byla navržena architekterm P. Ullmannem. Po vystoupání po dřevěném schodišti do cca 24 metrů se vám naskytne úchvatný výhled na šumavské vrcholy, Český les i jižní část Plzeňského kraje. Objekt je otevřen celoročně, vstupné je zdarma.



tohle můžete vidět: hrad Kašperk...



Libín:

Kamenná rozhledna z roku 1883 je umístěná na nejvyšší hoře šumavského podhůří a je celoročně přístupná. Z výšky 27 metrů se vám po zdolání 138 schodů naskytne výhled na panorama Šumavy, město Prachatice, Žárovnou a Kosmo (směr z PT do Vimperka) , Krumlovsko (Blanský les + Kleť ) a za dobré viditelnosti i na Alpy.



Boubín:

Na stejnojmenném vrcholu byla v roce 2004 postavena dřevěná rozhledna, která je nejvýše položenou dřevěnou rozhlednou v Česku. Její výška činí 21 metrů. Z otevřené vyhlídkové plošiny lze za příznivé viditelnosti spatřit kromě šumavských vrcholů také Alpy.





Kraví Hora:

Bývalá vojenská hláska z roku 1988 stojí na místě dřívější triangulační věže. Po odchodu vojáků nebyla volně přístupná, až v roce 2001 začala sloužit telekomunikačním účelům a zároveň veřejnosti. Výstupem po ocelovém schodišti na vyhlídkovou plošinu ve výšce 32 metrů se vám naskytne výhled na okolní Novohradské hory, část Šumavy a za dobrého počasi i na Alpy.



Pípalka na Křemešníku:

Moderní ocelová konstrukce, vysoká 52 metrů, byla vztyčena na vrcholu Křemešník v roce 1993. Kromě příležitostných návštěvníků ji nepřetržitě využívají telekomunikace a armáda. Turisté mohou vystoupit do výšky 44 metrů a z terasy přehlédnout téměř celé území Českomoravské vrchoviny.



zkusím zítra pokračovat...

jak psala Fukčarinka, TV pořady s p.Munzarem byly všechny moc fajn, o rozhlednách i stromech a pod. 


 





23 komentářů:

  1. Prostě krása! Nadhled je opravdu potřeba...
    Jiřinko, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zítra ještě bude další díl a pak už změním téma.Pokud někoho inspiruji, budu ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásné rozhledny a z těchto neznám ani jednu.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak tím lépe, proč je sem nedat, když jsem chodila po kopcích, netušila jsem, že budu psát blog a teď se fotky hodí.Hezké výlety ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,spousta krásných rozhleden.Na Svatoboru jsem byla jako malá,když jsem byla s mamkou na dovolené a pak před třemi lety,když jsem byla se synem.Ostatní neznám.A pořad s p.Munzarem jsem sledovala a pak dostala i knížku,která vyšla.Vždyť říkám,že je u nás krásně.Měj se moc hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, obvykle se jde k rozhledně lesem a má to něco do sebe a pak, ty výhledy, pokud je tam i hospůdka, dáš si něco dobrého....třeba na Lovoši jsme vždy kupovali polévku.Na Milešovku nesl bráška malý soudek s pivem a podaroval všechny z naší početné party hltem dobrého piviště.A tak bych mohla vzpomínat hodně dlouho. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tak na žádnou z těchto jsem se nešplhala. Pořady s L. Munzarem jsem taky sledovala a moc ráda.
    Díky za fotky a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ještě tři kopce jsem chtěla zdolat a nepovedlo se a to jsou Kralický Sněžník, Dyleň a hrad Vítkův Kámen za Lipnem. Už tam nevylezu. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Tak se mi z těch rozhleden začíná točit hlava:-) Je to zajímavé putování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko a to jsem nedala všechny, stačilo. Ještě jich bude pár zítra...Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, to je paráda. Rozhledny miluji a Tvůj výběr a jejich představení mě opravdu potěšilo. Z tohoto.byberu sice některé znám, ale nebyla jsem ani na jedné z nich. Díky za úžasnou podívanou. Hezký den Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upravuji...z tohoto výběru...mobil zlobil....

      Vymazat
    2. Jaruško, my jsme v určitém období lezli jen po kopcích, kvůli vysílání na radiostanicích, z kopců to daleko nese. tzv. ručky ... a spojení třeba z Děčínského Sněžníku v noci po bouřce ? do Prahy, do Polska, na Karlovarsko a pod.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jedna štíhlá krasavice vedle druhé, nádhera! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, když jsme jezdili s vnučkami na dovolené, tak jsme vždy nějakou zdolali, ale nechci sem dávat fotky vnuček, omotaných kolem zábradlí 50 m nad terénem.
      To leda tak jako přílohu k mailu. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Nejsem sice KOČKA, ale troufnu si komentovat:
    Rozhledny jsou podle mne obecně nejušlechtilejším typem stavebních objektů. Když si odmyslíme antény, výmysl posledního století, slouží jen pro blaho ducha a krásu v oku!
    U Poledníku je dobré připomenout jeho nedávnou minulost, kdy sloužil pro neblaho "narušitelů"...
    Na Kleť jsem v dobách lepší kondice jednou vyjel na kole, a hospoda co? Zavřená! (Pondělí, blbče!) Ale smilovali se nade mnou a i kalíšek byl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné!!! Na Kleti jsme poprvé viděli v dálce Alpy! a bylo to ještě za totáče. Pak jsme tam byli vícekrát a už nikdy vidět nebyly.Hospody v pondělí zavřené, no to je příšerné! Jak k tomu cyklista přijde. Já jsem z Poledníku, kde jsme byli na kolech, jela tak, že mi chlapi, kteří se předváděli a jeli šupem dolů, nadávali, že jsem celou cestu brzdila a zničila špalky.
      Ohledně Poledníku a Čerchova a dalších míst, kam se dříve nesmělo, ty boudy na odposlechy jsou tam snad pořád? No z Čerchova k té americké základně v Německu je to kousek.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Já jsem osobně navštívila Kleť, Svatobor i Boubín.
    Co se týče Kleti, prošla jsem si peklem. Odporný výšlap, klouzavé listí. balvany v cestě. A ještě horší a nebezpečnější byla cesta dolů. Dvakrát jsem upadla. Ale výhled byl skvělý. To se musí nechat. Příště to asi vezmeme po silnici. :-)
    Svatobor se mi líbil. Taky to bylo do hard core kopce ale šlo se po celkem čisté normální lesní cestě, kde rostla hromada hub.
    Na Boubíně se mi také líbilo. Zrovna bylo jaro. Fascinovalo mě, že je to asi jen 35 km od nás a stejně je tam úplně jiný vzduch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten den, když jsme tam byli my, lanovka na Kleť nefungovala. :-)

      Vymazat
    2. V mém věku bych to pěšky nešla. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Tak tady znám jen Čerchov. Šli jsme tenkrát pěšky z Babylonu přes Čerchov a Výhledy do Klenčí pod Čerchovem.

    OdpovědětVymazat
  11. Maru, na Čerchově jsem si koupila publikaci o zmizelých obcích na Šumavě a v Českém Lese.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkné , tady jsem byla jen na Kleti♥

    OdpovědětVymazat