čtvrtek 1. srpna 2024

Moje zvláštní paměť

 Před hodně lety mi známá, velká a pilná turistka, cestovatelka, a vůbec - hodně aktivní žena ( kam se na ni hrabu, viď, Květo? ) pověděla o zajímavém místě poblíž Vodňan a ten název se mi usadil v mysli, po pár dalších letech ( však to, milé KOČKY, samy znáte, jak to letí ) mi zase z paměti vyplul a je to LOMEC!

Byli jsme tehdy v Křepici u Vodňan s vnučkami na dovolené poprvé a ne naposledy, na statku, kde mohly vnučky několikrát pojezdit na koni a že je to bavilo! -  a do Lomce ( jižně od Vodňan ) jsme je na pokaždé jiném každodenním výletním okruhu vzali a moc se nám tam líbilo, stejně jako jsme je vzali na okolní hrady, Hoslovický mlýn a rozhledny...Už jen to, že na pozemcích široko daleko okolo se pásly kravičky, rostly tam hustě obalené zralé ostružiny, které dětem děda trhal a krmil je jimi, v jedné vesnici poblíž jsme navštívili i dávné známé a vnučky tam dostaly na výběr ze široké nabídky plyšáků - známí už měli děti odrostlé a zpátky jsme jeli naložení jako nákladní vůz.

Místo jsme si oblíbili a při každém dalším výpadu do tohoto krásného kraje se tam znovu jedeme podívat. Zažili jsme tam i svatbu - jednomu krajskému tajemníkovi z Č.B. vdávali dceru - no, veliká sláva. Manžela jen asi mrzelo, že nebyl pozván na hostinu, hihi. (Manžel můj, nikoli té dcery tajemníka)

... zkusím pro vás najít nějaké ty fotky, ať si také užijete, milé blogerky, trochu toho cestování po Jížních Čechách. A odtud už to máte autem nebo na kole kousek na Kratochvíli, milí moji...







moc mě mrzí, že nemohu najít fotky z vnitřku kostelíka, kdy jsme tam byli sami s manželem - tak nahlédněte, prosím, prostřednictvím této adresy: je nádherný! spolehněte se...

https://mapy.cz/zakladni?source=base&id=1713950&ds=1&gallery=1&x=14.1872958&y=49.0955919&z=17

v Libějovicích, nedaleké obci, kam vede od Lomce lipová alej, jsou k vidění dva zámky, no ten blíž obci jej jen zámeček, ten se opravuje a ten druhý není téměř vidět za plotem a stromy, ač jsem to oblézala ze všech možných stran, tak fotky nic moc. Jenže takových u nás je, jestli se na něm podepsala armáda nebo až časy po revoluci, nevím. Náš kamarád tam vojákoval. 


omlouvám se, chybička se vloudila - včera jsem omylem zveřejnila dva články najednou a tak jsem jeden přesunula na dnešek - a k němu jsem nyní našla tento článek na internetu:

https://strakonicky.denik.cz/galerie/novy-zamek-libejovice.html?back=3050092836-1344-30&photo=54