pondělí 6. května 2024

Splněný sen

 Už jsem měla v životě všelijaké sny a mnohdy se mi i splnily, často také ne. Však to znáte, milé KOČKY. Ale, v posledním čase jsem měla utkvělou představu, že navštívím jeden zajímavý a krásně vyzdobený kostelík - byl dlouho zavřený a čas od času jsem zjišťovala, kdy bude a zda k nahlédnutí. V pátek večer se to povedlo - dozvěděla jsem se podstatnou informaci - bude tam v neděli probíhat mše ve 14 hod. a tak se nedá nic dělat, než se tam vypravit - chytit příležitost za pačesy - ale kdo mne tam odveze? Nastala honička na možné dopravce: manžel to odmítl, dcera se zeťem něco měli, známí také a tak jsem se obrátila s důvěrou na Janu, ta zpracovala svého drahouška a ten se smiloval a slíbil, že nás na ten výlet vyveze.

Jak já jsem se těšila, více jak půl roku jsem si ty chvíle představovala a přála si tam být.

Letařovice, kousíček od Sychrova a ještě kousek dál od Turnova - skrývají poklad - a jistě jste tento kostelík některé viděly v Toulavce ( já zrovna tento díl propásla! ) a nyní se mohu pochlubit s některými ze svých snímků z tohoto kostelíčka.

Opsáno: Nahradil původní gotický kostel ze 14. st., ze kterého se dochovaly zbytky středověkých nástěnných maleb. Stavba byla v r. 1695 barokně přestavěna. V interiéru vzácný dřevěný kazetový strop. Na hřbitově, který kostel obklopuje se nachází kostnice s oltářem z lidských lebek a kostí z 18. st.














 
kostel sv.Jakuba - Letařovice:



 Pan farář nám otevřel i kostnici:



Děkuji všem, kdo se na tomto výletě podíleli a přispěli k jeho zdaru.

Ale - jelikož jsme nejeli jen tam, stavili jsme se nejprve na Sychrově, v zámeckém parku a v přilehlé kavárně, poté jsme zajeli na hrad Frýdštejn a posléze do vesnice Vlastibořice pro pár fotek kostela sv.Kateřiny a dřevěné zvonice - však mě znáte, po čem pasu.

Po tomto mimořádném zážitku jsem přesvědčená, že sny se plní, jsem nadšená a spokojená. Závěr našeho celodenního výletu patřil Mladé Boleslavi, jejímu Starému městu a pozdnímu obědu ve zdejší restauraci. O tom vás, milé blogerky, zpravím už zítra.