středa 21. února 2024

V Karlíně

 S kamarádkou Marcelou, příště se sestrou a jindy zase s kolegyní Janou, navštívila jsem párkrát kostel sv.Cyrila a Metoděje v Karlíně.

Milé KOČKY, jistě, už jsem několikrát různé fotky z něj dávala na blog, ale proč si to nepřipomenout, počasí je proměnlivé a taková vycházka k tomuto skvostu a prohlídka, zastavení a zamyšlení se tu, nehodilo by se některé z vás?













opsala jsem:
Novorománská trojlodní bazilika se dvěma věžemi byla postavena v letech 1854–63 podle návrhu Karla Rössnera a Ignáce Ullmanna. Svou rozsáhlostí patří mezi nejvýznamnější církevní stavby v Čechách.
Délka celého kostela je 75 m a jeho šířka 31 m, věže dosahují výšky přes 78 m. Po stranách hlavního vchodu stojí dřevěné sochy věrozvěstů v nadživotní velikosti od Břetislava Kafky. Na malířské a sochařské výzdobě, která byla probíhala až do konce 19. století, se podíleli přední výtvarní umělci několika generací.
V kostele stojí také varhany se třemi manuály, šedesáti jedním rejstříkem a více než třemi tisíci píšťal, které byly postaveny v roce 1898. V době vzniku byly největšími varhanami v českých zemích.