čtvrtek 29. července 2021

Na poslední chvíli

 Dnes ráno jsme se na poslední chvíli rozhodli, že zajedeme na hřbitov do Čelákovic. Plán byl jednoduchý: manžel mi někde zastaví u obchodu ( nakonec to bylo Penny v Brandejse ), kde si dokoupím pár věcí a pak zajedeme ke tvrzi v Čelákovicích, já se mrknu, zda tam ještě stojí a pak zalejeme dvojhrob tamtéž. Tedy na okraji Čelákovic.Nu, vše klaplo, ale ty zmatky v Čelákovicích s objížďkami a špatným značením, neznat to tam, asi tam kroužíme do teď.

Milé KOČKY,

někdy si jsem téměř jista, že je tu někdo divný, protože je celá republika neustále rozkopaná a nechápu, proč se vše dělá najednou, proč jednu akci nedokončej a pak nezačnou další. Jo a v Toušeni jsem zaznamenala opět nové haly a jednu rozestavěnou. Tak snad alespoň budou mít místní lidé práci? a snad to nebude jen pro nějaké Mongoly, co spěj někde na ubytovně.

Ve tvrzi v Čelákovicích můžete vidět spoustu zajímavého:já jsem tam dnes nešla, nebyl čas, snad v brzké budoucnosti vytáhnu kamarádky, šofér byl netrpělivý...

odtud můžete pěšky přes Labe ke sv.Václavu a nebo do pidi vesničky Byšiček ( cosi se tam kdysi filmovalo ), všimněte si, prosím, zdejšího kostela, v městě bývalo malé muzeum košíkářství, ale přiznám se, že netuším, zda tam ještě je.











Středověká gotická tvrz byla založena kolem roku 1300. Za Jana Habartického z Habartic byly v roce 1579 dokončeny renesanční úpravy. Rozšířením vznikl objekt dnešního půdorysu, okolní hradební zeď s dodnes dochovanou bránou. Po skončení třicetileté války musela být tvrz obnovena, stala se součástí panství Brandýs n. L. a sloužila k hospodářským účelům.
V průběhu 19. století celý objekt prošel adaptací na hostinec, čímž ztratil řadu architektonických prvků. Teprve rekonstrukcí v 70. letech 20. století tvrz opět získala svůj původní ráz.
Dnes si její prostory můžete prohlédnout v rámci návštěvy expozic Městského muzea.




Balení

Nikdo ode mne nemůže očekávat, že tady rozdám rady, jak balit chlapa, ale! - 

zkusím se podělit se zkušenostmi, jak se sbalit na výlet nebo na zájezd nebo! -  a to je pro mne aktuální: s vnučkami na týden do chatičky...

Milé KOČKY, 

jelikož v chatce je WC a voda, vezeme si krom toaletního papíru také ručníky, sprcha je tam vymyšlená tak, že sluníčko nám celý den ohřívá černou nádrž na vodu a večer se venku na roštu osprchujeme ( a klidně i přes den ), vezu s sebou napínáčky a hustou záclonku, to vozím všude, neb tím na oknech zamezím přístup komárům, vosám a mouchám, aby nás NIC neobtěžovalo a zároveň jsme měly čerstvý vzduch, především v noci. Chatka má vybavenou kuchyni a tudíž žádné nádobí ani příbory nevleču. Pouze utěrku.

Takové věci, jako peníze, doklady - pas, OP, případně smlouva o zájezdu nebo doklad o zaplacení penzionu a pod.,  podle situace, očkovací a od pojišťovny, to je samozřejmost, stejně jako fotoaparát, kamera, mobil, nabíječky, notýsek, tužku, náplasti a případně léky, baterku a sirky, do ciziny se hodí vzít redukci.

Oblečení a boty pro různé situace, hygienické potřeby, jídlo a pití, nějaké hry a případně karty?, knížku, deku, jeden musí myslet i na to, kdyby lilo několik dní v kuse? pláštěnka a holinky? Moje vnučky mají velkou výhodu, že jejich maminka a tatínek je vždy perfektně na prázdniny vybaví a myslí na všechno.

Mám v počítači obsáhlý seznam a pokud někam jedu, vždy si z něj vyškrtám jen věci, které momentálně potřebuji. Obvykle tudíž na nic nezapomenu.A nezabalím věci, které zrovna nepotřebuji, třeba v srpnu nepotáhnu na Děčínsko lyže.

Přeji vám všem krásnou i druhou polovinu prázdnin a šťastné dny dětí s rodiči nebo babičkami a dědoušky. Je možné, abychom ještě dalších 31 dní dali šanci prožít spolu ty nejhezší chvíle.

tři roky zpátky na Potštejně:


a v Častolovicích:


kdežto letos:




chatička tady vypadá štíhlá, skoro jako Twiggy, ale vejdeme se tam...