čtvrtek 1. září 2022

Pohodový výlet

 Manželovi se zachtělo řídit naše auto a já jsem měla říct, který z předpřipravených výletů by to mohl být. Vážně jsem se nemohla tak narychlo rozhodnout, kam to bude. Ale pod nátlakem jsem kývla na jeden, který jsem měla v hlavě dávno.

Stručně: byl čt 25.8.22 a jeli jsme směr - Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Nechanice, Miletín, Hořice. Ovšem mezitím návštěva dřevěných zvonic, mých oblíbených cílů, v obcích Vysočany, Měník a podívat jsme se vydali i na jednu, kde jsem zatím nebyla, přesto, že jsem si ji vyhlédla už dávno.: Tam jsem si to opravdu hodně užila, počasí bylo skvělé, příjemné posezení a klid až neobvyklý.Moc pěkné místo kousíček od Velichovek.

Vtipné bylo, že cestou domů jsme míjeli několik dřevěných zvonic, které jsme navštívili postupně už dříve, jako třeba Loučnou Horu, Jabkenice, Osek u Sobotky, Radouň a jiné...ty u mne na blogu již kdysi byly. 

Také jsme jeli přes Chlum, kde se odehrála v r.1866 bitva u Hradce Králové a neměla jsem sílu to prožívat v této vypjaté době, zato ty krásné vesničky s hrázděnými domy jsem si tam v okolí vychutnala... když byly navíc ozdobené spoustou květin.

K městům jen uvedu, je to stále lepší, květiny to nejen v N.Bydžově a v Nechanicích, také v Lázních Bělohrad opravdu krásně zlidšťují a oproti dřívějšku je to tam moc pěkné. Kašny nejsou odpadkovými koši, spokojenost!

Milé KOČKY:

Vysočany:

V obci Vysočany u kostela sv. Markéty stojí dřevěná zvonice. Ve zvonici jsou tři zvony sv. Bartoloměj, sv. Josef a sv. Jan Křtitel.








nějaký pán tam na fasádě kostela pilně pracoval...



přesun do Měníku:

Dřevěná zvonice stojící vedle kostela sv. Václava a Stanislava byla postavena v roce 1689.









a jedeme dál: Chotěborky:

Malá vesnice je vesnickou památkovou zónou od roku 2005. Nachází se zde dřevěná gotická zvonice z konce 16. století, kostel Nanebevzetí Panny Marie, socha sv. Jana Nepomuckého a rodný dům F. X. Duška.















v Hořicích:
už jste - milé KOČKY, šly někdy s balíčkem dortů v jedné ruce a foťákem ve druhé a batohem na jednom rameni ?











Jedna velká objížďka nám sice zkomplikovala život, ale kde v létě v ČR nejsou rozkopané silnice?
a kampak to bude příště?