neděle 7. března 2021

První březnová

 Dnes máme první  březnovou neděli a zatím se velmi povedla, svítí sluníčko a manžel mi slíbil, že mi nahraje Toulavku a Objektiv, od včerejška máme v lednici svíčkovou a knedlík, tak nemusím vařit, skákla jsem tudíž do sklepa a vytáhla hrábě a před domem jsem si ( v roušce, hihi ) udělala brigádu na veřejném pozemku, ostříhala jsem tam růže, ( z rukou mi tekla krev, neb jsem se popíchala, mělo to trny jako akáty ), vytrhala jsem staré afrikány a měsíčky zahradní, co tam strašily celou zimu, vysbírala borové, spadlé šišky a uhrabala jehličí a kopec, který z odpadu vznikl, je vyšší než Říp. Taky jsem, 

milé KOČKY, 

zjistila, že manžel neuklidil vánoční stromek, odnesl ho do sklepa a nedal do krabice, bude tam muset jít to napravit. Na všechno se jednou přijde.

Jelikož jsem na dnešek připravila s předstihem akci Sedm jednou ranou aneb výtah ze zájezdu do Gaskoňska jako dáreček pro vás všechny, které ke mně chodíte na blog, ještě jednou, srozumitelně, napíšu, jak se to má. 

V prvním ,,dílu,, je program zájezdu od cestovky, kde jsou vypsána města a místa, která jsme navštívili. Pak jsou den po dni jednotlivé cíle, takže poslední den je až dole. D Artagnana a 4 mušketýry pozná z fotek každý a pokud by někoho zajímalo. kde jsme spali, tak to bylo někde dvě noci a jinde jednu, pak se popojelo dál. Spalo se na okraji měst, kde jsou F1 a podobná, skromnější ubytovací zařízení, ale i ve městě, v hotelu např. v Toulouse nebo v Carcassonnu. V Toulouse např. jsme na radnici viděli ty překrásné vymalované sály.

Pokud vás fotky nadchly, věřte, že mne pobyt a cestování po Gaskoňsku také. Jana mě také nadchla, já jí povídám na hradbách, kde se chodilo nahoru, dolů, po schodech: teď, po tom kardiostimulátoru, musím chodit pomalu a ona na to: konečně ti stačím. Chechtaly jsme se jako malé holky.

Kočky, berte to klidně jako malý úplatek, abyste se ke mně na blog občas mrkly a nenudily se. Hezkou neděli a buďte zdravé. Vaše Jiřina z N.

a tady, jako prémie, neuměle nafocený receptík:










Doufám pevně, že tato neděle bude u mne nakonec jako ,,povedená,,.

Follow me

 Neboli: následuj mě, a proč to? Zvu vás na výlet,  to máte ode mne jako dárek, pěkně den za dnem z jednoho povedeného zájezdu, ze kterého jsem dělala po návratu reportáž na blog, ale vymazali mi fotky, tak vám je i sobě - s dovolením - ráda připomenu.

 Milé KOČKY,

říká se březen, za kamna vlezem, my nebudeme za kamny jen tak sedět se založenýma rukama, my se podíváme za sluníčkem, do kraje ve Francii nazývaném Gaskoňsko. Léta jsem na tento zájezd šilhala, měla spadeno. O tom se píše tolik krásných věcí: že je to kraj husí, vína, armagnacu, sýrů a vůbec skvělých dobrůtek a já dodávám: nádherných, starých městeček a skalních obydlí prehistockých lidí se zajímavými skalními kresbami...i tam jsme s Janou vlezly.

Je to tam z ČR dálka a první den jsme se zastavili na prohlídku města Paray le Monial, abychom si trochu protáhli nohy a pak jsme teprve dojeli na místo prvního ubytování, kde se spalo po dvě noci a výletovalo po okolí.

Každý den toho bylo mnoho v programu a vše zajímavé, lákavé a překvapivé, ( třeba ceny husích jater v konzervě, hihi ), však jsem některé ty lahůdky rodině dcery ráda dovezla. O podrobnostech se nebudu rozepisovat: kdo má zájem, sám si nastuduje nebo tam zajede ( až to bude možné ) a pro letmý pohled do tohoto kouzelného zákoutí Francie tohle stačí. Některé ty snímky si mnohé z vás možná i pamatují. Každý den to bylo jiné, jen to sluníčko, teplo a zvláštní atmosféra byly pořád stejné. 

Pro mne tento zájezd na rozdíl od jiných má ještě skrytý význam - byla jsem krátce po voperování kardiostimulátoru a moc jsem si užívala pocit, že už nebudu mít problémy s padáním a nenadálým omdléváním a měsíc před objevením Vetřelce, tudíž jsem si bezstarostně užívala a netušila, co bude v září následovat, no, není to parádní? Prostě srpenec 2018 jak vyšitý! 

Třeba pobíhání po hradbách v Carcassonnu bych předtím jistě nezvládla! Nejprve vám nabídnu program CK Geops, který jsme tímto absolvovaly a nelitujeme ani minuty tam strávěné. Máte-li, milé přítelkyně, čas a zájem, pojďte se mnou:




Paray le Monial:  čili den A nebo-li den v programu druhý:






Tento dáreček, několik příspěvků z Gaskoňska, je tentokrát nastaven tak, aby se dny rolovaly pod sebou. Užijte si, milé KOČKY. Snad vám přijdu vhod.
Takže: sedmidílný seriál. 

Den B

 Další den jsme udělali okruh, vydatný, jako téměř všechny dny zájezdu,  posuďte samy, 

milé KOČKY,

 jestli by se i vám tam líbilo:

ve výše uvedeném programu je to den třetí...vraceli jsme se do původního ubytování a tedy odpadla manipulace s kufrem po ránu.




na zájezdu se i vyblbneme:


















Den C

 Další den zájezdu jsme po ránu odnesli kufry do busu a prohlédli jsme si město, u kterého jsme nocovali, čekaly nás rozličné památky z různých staletí a dokonce i zbytky arény po Římanech, ani se mi odtud nechtělo: posuďte samy, 

milé KOČKY.

Tady jsme si za své peníze s Janou opravdu smlsly.