sobota 18. září 2021

O jednu méně

 Tak nějak jsem chtěla původně nazvat tuhle zprávičku o cestě do Šluknovského výběžku.

Můžeme se dočíst, milé KOČKY, že ve Šluknovském výběžku je celkem 14 Křížových cest. Já jsem se na ně chystala vypravit už dávno, ovšem člověk míní a ...

Nastal den D, přemluvila jsem manžela a dala jsem šanci našemu zahálejícímu autu se rozběhat, jelikož těch cílů bylo tentokrát tolik, musela jsem to vymyslet tak, abych tu anabázi stihla, abych to nafotila, abych si to také užila. Vše ovšem za jeden den! Z praktických důvodů jsem v plánech vynechala pouze Fukov, kde bych měla velký problém, neb sama bych tam nešla a manžel by mi odmítl tam se mnou jít. Pohledem na mapu mé důvody jistě každá z vás uzná.

Křížové cesty ve Šluknovském výběžku jsou postavené v různých obdobích a já jsem je nakonec navštívila podle toho, jak jdou za sebou zeměpisně, nikoli podle roků, kdy byly postaveny. A pozor, nikoli všechny, to ani náhodou. I tak mám co dělat, aby mi manžel vše dopřál, aby na mne dobu čekal, nesnáší takové, jako právě ve výběžku - poškozené silničky a vrčí. To se mi pak nelíbí.Nakonec jsem z různých důvodů všechny ty zajímavé stavbičky stejně za jeden den nenavštívila, snad jindy na ně dojde.Toto se nabízelo:

Jiřetín pod Jedlovou 1764 - tato je nejhonosnější

Varnsdorf  1911 - prý je  poškozená

Rumburk konec 19.st.

Staré Křečany 1825-33  

Jiříkov 1817-26

Království 1859

Šluknov   1738-56                                vynecháme:   ( Fukov )

Jáchym nedohledala jsem, kdy byla postavena

Annaberk Lobendava 1775-76

Vilémov 1765-66

Velký Šenov nedohledala jsem, kdy byla postavena

Brtníky 1801-04

Krásná Lípa - dle mých informací je tady křížová cesta rozbitá

všechna ta místa byla dost poničena a nyní se pomalu opravují ...zajímavé je, že když jsem v Rbk a ve Velkém Šenově bydlela, na žádnou z nich jsem se nepodívala. Připravené k zveřejnění to mám delší dobu, ale popohnala mě Jitka z T. svým posledním příspěvkem a dám sem tedy Filipov, abych později ukázala některé další, ovšem mnohé z nich už byly i na stránkách blogu Járy z Rbk, která to tam má ,,na dohled,,. Minimálně dávala na svůj blog Rbk, Šluknov a Brtníky, co si pamatuji. Alespoň máte, vy všichni z daleka, možnost porovnat...a doplnit údaje, že?









+ Šluknovský zámek 




+ zámek Lipová






A vzápětí se pustíme přímo po těch poutních místech? Vteřinku, prosím.
Aby se mi nestalo, jako 31.7., že jsem dala na blog více článků jeden den a málokdo si toho všiml.

Jiřetín pod Jedlovou / Křížový vrch









Staré Křečany:







věžičku asi dají na kostel?



takhle vypadá kaplička po úpravách sprejerů:





Království:









Šluknov:
















Annaberk / Lobendava:
















Brtníky:
(Křížovou cestu až jindy)