neděle 8. května 2016

Divoká Šárka

Domluvily jsme se, s kamarádkami, poměrně snadno a rychle,
milé KOČKY,
na sobotu - že si uděláme pěškobusem výlet do Šárky, když už je tak pěkné počasí a sluníčko svítí, kytky a stromy kvetou, včely bzučí....tráva se zelená a nám se zachtělo jít se podívat do přírody.
Dojely jsme s Janou do Prahy, zde se sešly s Marcelkou a další kamarádkou Lídou...a nejprve jsme šly utužit kamarádství do občerstvovny.
Pak jsme nastoupily na stezku a vyhýbajíce se cyklistům, bruslařům a rychlejším, mladším turistům, kráčely jsme velmi lenivým tempem směr Jenerálka.
Po cestě jsme si všímaly kromě jiného i medvědího česneku, který krásně bíle kvetl a byl cítit dost daleko.
Užily jsme si nejen pěkného dne, ale stihly jsme si spoustu věcí povědět a naplánovat akce příští.









Sedm

Pozorný návštěvník mého blogu si jistě všiml, že se zde věnuji převážně výletování. Občas mám pocit, že mohu inspirovat jiné lidi k návštěvám různých míst, především v ČR.
A tak se tentokrát do toho pusťme,
milé KOČKY,
hned, bez zbytečného zdržování:
pátek, 6.5.2016 - den jak malovaný....
švagr, jeho žena, jejich auto...můj manžel a já, moje příprava....
vydali jsme se směrem západním, jak už si to mohou důchodci ve všední den dovolit,
na výlet.
Co říká nadpis?....Vyjeli jsme v sedm ráno, na sedm míst a doma jsme byli v sedm večer.
Čekala nás cesta do města Slaného, zde první zastávka, procházka na náměstí Velvarskou branou, pak ke klášteru a hř.kostelu...
další zastávkou se nám stal klášter a kostel v Dolním Ročově....objekt velmi zdevastovaný, nicméně zajímavý a právě rekonstruovaný, dostalo se nám prohlídky a výkladu, zcela neplánovaně...
( kostel stavěli 4 a jeden z nich: můj oblíbený Santini )....
pokračovali jsme do obce Jimlín, zde Nový Hrad, na věži krásné výhledy na všechny světové strany...zajímavé místo, milí lidé...dva prohlídkové okruhy.
Poté následoval nedlouhý přesun na zámek Steklín. Obklopený chmelnicemi...zahrady s terasami...nepříliš známý, zajímavý a pohledný objekt.
Odtud už to byl jen skok k zámku Líčkov, kde, bohužel, nebylo otevřeno z techn.dův., přesto jsme byli rádi, že jsme sem zavítali.
Pak už jsme zamířili do Kněževsi a tady na nás také čekalo příjemné překvapení, ač paní majitelka Muzea krojů chystala dvě výstavy, pustila nás dovnitř, provedla nás...
( načež nás čekala zastávka v restauraci v Krušovicích )...
a....mohli jsme spokojení pokračovat dále, na poslední zastavení této výpravy.... do Smečna,
Tady jsme prohlédli zámek zvenku ( není běžně přístupný ), prošli přilehlý park a něco taky nafotili na zdejším náměstíčku.
Pak už zbývalo jen přes Slaný a Veltrusy v pořádku se vrátit domů.
pozn.: zažili jsme v tomto případě dvě neobvyklé a příjemné, mimořádné události, ale nechám vás, moji milí, abyste si při výletování našli svoje....