čtvrtek 12. září 2024

Postupim II.

 Předtím, milé KOČKY, než jsme až do odjezdu zpátky do republiky dostali v Postupimi na několik hodin rozprch ( a hned jsme s K.šly na oběd do restaurace ) jsme ještě jako výprava navštívili:

 rokokový zámek Sanssouci, který sloužil císaři Fridrichu II. Velikému jako letní sídlo. Údajně tam nesměly ženy a vodil si tam jen pány! šušká se leccos!

píší o něm:

Zámek Sanssouci je letní zámecké sídlo založené Hohenzollerny ve východní části parku Sanssouci v Postupimi v německé spolkové zemi Braniborsko,. Zámek Sanssouci je také často pokládán za německého konkurenta francouzskému Versailles. Je však vybudován v intimnějším rokoku než barokní francouzský zámek a je pozoruhodný především svými zahradami.

Škoda, že bylo vedro a nebylo zas tolik času jít se podívat také k dalším stavbám, např. k Charlottenhofu. Budu tam muset jet ještě jednou...

Větrný mlýn tam stál jako první:


Panovalo horko a začalo to být znát - byli jsme unavení a proto jsme neoběhali vše, co se tam nabízelo.Ale i tak jsme toho stihli hodně. Zaujalo mne vyprávění p.průvodce o tom, jak císař ze svého nechal postavit v Postupimi pro lidi třeba z Čech nebo Holandska i odjinud domy - ty je také prima vidět. Byli to vlastně emigranti ( kvůli víře ) a císař věděl, že něco umí a budou pro Prusko přínosem.
















V této zahradě jsem toho nafotila opravdu hodně, až se někdy rozpomenu, ukážu vám ještě sochy afrických žen, které tam také jsou....
a šlo se do města:





Pak jsme dali Postupimi sbohem a vyrazili na cestu do Prahy, Brna, Olomouce a Ostravy...
Ovšem pro vás, milé, trpělivé blogerky, tímto to pro vás nekončí, mám na zítra ještě něco schovaného...