pondělí 18. prosince 2023

Poslední letošní

 Jako poslední letošní adventní zájezdík jsem si s mojí sestrou Helenou dopřála výlet busem do Pasova. Nebyla to moje první návštěva v tomto pěkném městě, kdysi jsem tu byla s rodiči a dcerou, ale to bylo, tuším, v devadesátých letech a později s Janou, jako součást vícedenního adventního zájezdu, tudíž jsem nyní mohla fungovat téměř jako sestřin soukromý průvodce, hihi.

Tedy - v sobotu, 16.12.23, jsme si udělaly výpravu do vánočně vyzdobeného města na Dunaji, místa, kde se stéká Dunaj, Inn a říčka Ilz, překvapilo mne množství vody v Dunaji i v Innu a dokonce se čekaly nějaké záplavy, neb u mnoha vchodů do níže položených domů byly pytle s pískem, ulice byly poblíž toků opatřeny zátarasy a zákazy vstupu. Po ránu se nad městem vznášela jakási mlha nebo mračno, které se později téměř rozplynulo a po 15té hod. se na nás dokonce přišlo podívat sluníčko...To ovšem nic neměnilo na tom, že se se nám tu líbilo, protože nepršelo a teplota byla mírně nad nulou. Užily jsme si jak památky, tak trhy na mnoha místech města, posezení v pěkné kavárně, krátkou návštěvu hezky vyzdobeného obchodního domu, procházku po březích obou velkých řek a nakonec i pohled na soutok. Zdejším kačenkám chutnal i náš český chleba!












výzdoba na stromečku před jedním obchodem:





Krásný bude interiér katedrály sv.Štěpána, který je nyní opravován, čištěn a restaurován a už nyní slibuje úžasné dojmy. Brzy vás seznámím s částí jeho interiéru..

Také pohledy z busu při odjezdu z města potvrdily, že návštěva Pasova nebyla marná. Fotek jsem tradičně  pořídila docela hodně a tak vám je, některé, s dovolením, ukáži postupně, na pokračování. Bude několik dílů...

Milé KOČKY a to je z mého cestování pro letošek všechno, pokud ovšem nestihnu něco ještě tady - u nás.