úterý 13. prosince 2022

Další adventní

 Letos je to sice s adventními zájezdíky lepší, než ty roky covidové předešlé, ale stejně jsou to samé zmatky. Tak se stalo, že vytoužený zájezd dvoudenní do Zwettlu - po kolikáté už!!! - objednaný a zaplacený s předstihem, se nám pro nedostatek lidí dychtících po tomto klášteře zrušil a po několik dní trvající domluvě jsme se s Janou usnesly, že tedy vezmeme náhradou jiný, také do Rakouska a to do oblasti Berchtesgadenu. Sice jsem tam už byla, ale vem to čert. Na stejný termín už velký výběr nebyl. Takže v sobotu 10.12. a neděli 11.12.2022 jsme se vydaly pod Alpy. S vidinou pravé alpské zimy jsme se nabalily a také těšily na nějaké ty horké nápoje či malinové dobrůtky je kávě.

V programu bylo :

 1.den:  Mondsee – adventní trhy před bazilikou v jezerním městečku v Solné komoře. Berchtesgaden – adventní trhy před zámkem pod majestátní horou Watzmann v bavorských Alpách. Dojezd do hotelu v Loferu a ubytování.  Večeře a procházka s loučemi a svařeným vínem či punčem. Možnost využít hotelové wellness s bazénem a saunami. .

2. den: Po bufetové snídani vás čeká projížďka kočáry taženými koňmi, návštěva muzea betlémů v zámku Ritzen a jedinečný adventní trh před bazilikou Mariakirchenthal, která je nejdůležitějším poutním místem Salcburska se sbírkou cca 1.200 votivních obrazů. Cca 2 kilometrová procházka zasněženým romantickým alpským lesem nebo rychlejší výjezd místními mikrobusy, které vám objednáme. Na konci vás u osvětlené baziliky přivítá vůně horkých pečených brambor, smažených kaštanů, mátového chleba a pomerančové ovocné kůry. Budete obdivovat láskyplně zdobené vánoční stromky u vchodu do Christkindlmarktu. Impozantní poutní kostel nabízí perfektní kulisu pro tento malý, ale krásný adventní trh. U otevřených ohňů se ohřejete a dolů můžete sjet třeba na saních.  

A co z toho vzešlo doopravdy? Milé blogerky:

Trochu jsem se bála, jak to bude s dopravou, ale ač nasněžilo, řidič i bus fungovali bezchybně a tam i zpátky nás dovezli bez úhony.Program byl dodržen a nakonec i ta procházka s loučemi byla fajn, i když se mi na ni původně ani nechtělo.

Pro dnešek pár snímků, zítra dodám další. Souhlasíte, milé KOČKY?

v Mondsee:






výhled z pokoje hotelu brzy ráno:
 

sobotní odpoledne v Berchtesgadenu:







zítra se projedeme na saních s koňmi?, co říkáte?...