sobota 18. března 2023

Kladno

 Milé KOČKY, račte dál: nebude se fárat, ani do Železáren se nepůjde, žádná rudá záře nad městem! Dlouho jsem říkala své přítelkyni Marcele ( nově: zlomené pacičce ), že bych ráda využila její znalosti dopravy do města Kladna. Sice jsme s manželem párkrát tímto městem projížděli, ale nikdy nestavěli, dvakrát jsem byla na Kožově Hoře na rozhledně,  jednou to bylo vlakem a jednou autem, ovšem ve městě samotném jsem nebyla. Tak ta zvědavost byla oprávněná a nyní došlo k akci - v pátek 17.3. 

S Marcelou jsme se domluvily, že se sejdeme na Ládví, poté, co jsem ráno oběhala nákupy a zabezpečila maroda doma, aby mu nic nechybělo, jsem vyrazila do Prahy. Odtud, ale z druhého konce města, jsme vyjely busem do Kladna. Počasí nám vyšlo vstříc, prošly jsme to tam, došlo i na kávu a posezení. Žádný spěch. Odpoledne jsme se vrátily a mám zase jednu položku odškrtnutou.

Jen v zámeckém parku medvědi Marta a Míša dosud asi spí a z brlohu kvůli mně a foťáku nevylezli, takže jejich fotku nemám. Spoléhám na vás, milé blogerky, že některá z vás později v roce nějakou ulovíte.

Vítejte v Kladně: Gymnázium


tady drželi nacisté lidické ženy a děti několik dní:



v této ulici se fest pracovalo:








kaple sv.Floriána:



aneb:
Vrcholně barokní kaple postavená podle návrhu K. I. Dientzenhofera. Na místě stával od roku 1610 lazaret. Kaple s kopulí a půdorysem kříže se začala stavět v roce 1751. Kvůli smrti autora téhož roku byla dokončena až v roce 1872.




synagoga, nyní Husův sbor:












taneček lva s orlicí:




tady mají míšové prostor:










náměstí:








radnice:





po městě je mnoho zajímavých vil a staveb....
v dáli: