pondělí 23. srpna 2021

Pár dní na jihu

V naší ulici se pořádají hry bagrů a nějakých dělníků, kdo víc a lépe rozryje vozovku, kdo sem nasype více písku a hlíny, kdo odveze větší náklad zeminy, hluk a prach nám vadí, tudíž jsme se poměrně snadno s mužem dohodli, že na pár dní odjedeme, na mně bylo, kam to bude a zvolila jsem Křepici u Vodňan, kde jsme s mužem a vnučkami kdysi trávili spokojeně dvoje prázdniny.

( ulice bude mít nové kanály, nový vodovod, nějaké dráty, také veřejné osvětlení, parkovací místa a nejspíš také stanici metra, usuzuji podle hloubky děr, které tady vykutají a pak zase zasypou??? )

Brzy ráno jsme se vydali přes Prahu, dokud tam nebyl velký mumraj a pak - po rozednění, jsme uháněli po strakonické až do Písku, kde jsme si udělali malou přestávku a procházku po městě.Do penzionu jsme dojeli kolem osmé ráno. Trochu jsme si odpočinuli a pak jsme si udělali pěkný výlet do zámku Kratochvíle, do Netolic, k oběma zámkům v Libějovicích a vrátili jsme se zpátky na ubytování, měli jsme spoustu času a tak večer následovala procházka na nedaleký kopec. Není div, že jsme spali jako zabití a nejen proto, že tam je v noci ticho, tma a ráno budí jen kohouti.Počasí nám přálo, bylo teplo, nikoli horko, příjemno, ostružiny zrály jako o závod a zbytky červeného rybízu na blízké plantáži taky nebyly špatné do pusy. Novinkou je tam na nejvyšším vršku rozhledna, ze které, údajně, podle místních, je za dobrých podmínek vidět dokonce Alpy. ( hledejte na mapě poblíž obce Stožice)

Milé KOČKY, další den jsme věnovali pozornost obci Dub, kde je zámek, ale nebyl přístupný!!!, pak jsme navštívili Vlachovo Březí, zde žila moje babička z tátovy strany, já jsem se podívala k zámku, na Křížovou cestu a na židovský hřbitov, odtud jsme jeli do Prachatic. Skvělé, středověké město. Byli jsme tu po několikáté a zase spokojenost. Také jsme se podívali do Vimperka, k opravenému hradu, i do města. Husinec jsme jen projeli. Pomlčím o návštěvách v restauracích a cukrárnách...hihi...

Jiný den jsme jeli do Českých Budějovic, ke Zlaté Koruně, dokonce jsme se vydali ke zřícenině hradu  Dívčí Kámen, tady nám ale začalo pršet, tak jsme se vrátili k autu a vynechali jsme díky lijáku i lanovku na Kleť. Dojeli jsme znova do Prachatic a do Vimperka a změnili jsme plány, přes Vacov jsme se dostali do Sušice a cestou jsme objevili pěknou poutní kapli ve Strašíně. Zajímavé překvapení.

Zpátky jsme to jeli už přes Rabí a Horažďovice, Strakonice, Skočice, do Vodňan. V noci pršelo, ale další den jsme se vydali na cestu zpátky poměrně v dobrém počasí, bylo pod mrakem a nepršelo. Jelikož jsme téměř vše sice znali, ale už jsme tam delší čas nebyli, užili jsme si výlety naplno a rádi se k Markům zase někdy podíváme.

Dovolím si vám sem, milé KOČKY, přilípnout pár obr.,  zatím od každého jeden snímek a později udělám ke každému místu samostatný článek? Ujednáno?

Písek:


Kratochvíle:



Netolice:


Libějovice:


Vlachovo Březí:


Prachatice:


Vimperk:


Sušice: