středa 6. září 2023

Výlet ještě za tmy

 Můj manžel je v takovém stádiu, že se mnou na 14 dní nikam jet na dovolenou nechce, ale na 14 jednotlivých výletů autem klidně ano. Jako v sobotu - 2.9., vzbudil mě ve 4 ráno, to jako fakt! a prý, pojedeme na ten jih? Málem jsem leknutím začala koktat! Já jsem v noci zrovna ani oka nezamhouřila, nebylo mi nejlépe a tohle do toho, ale aby nebylo v rodině dusno, raději jsem se přizpůsobila. Když už jsem mu před časem nějaké ty nápady svěřila, nemůžu se tomu pak divit.

V pět jsme vyjeli a jelikož byl předpoklad, že v sobotu ráno bude v Praze klídek, vzali jsme to tudy. Když svítalo, už jsme svištěli ku Příbrami.

S prvními pořádnými slunečními paprsky, poté, co jsme projeli asi 20km mlhou! - jsme se přivítali na naší první plánované zastávce - v Rožmitále pod Třemšínem. Tolik let jsem tu nebyla a přišlo mi, že se tu, ve městě J.J.Ryby, moc nezměnilo. Obešla jsem si městečko a taky zámek a něco i nafotila. 













rozcuchaná víla aneb Vodník není doma...











Později jsme se přesunuli do Březnice a tady jsme setrvali déle. Jak v Lešanech = židovské části města ( bohužel krásná synagoga, která měla být navzdory sobotě otevřena, byla zavřená a nikdo nepřišel, možná, že jsem tam byla moc brzy?,  v Íčku byla paní velice milá a vstřícná,  poběhali a pofotili jsme zámek jen zvenku, už jsme tu byli pokolikáté.

















Zde si musím postěžovat na mnohé uzavírky a objížďky, ale vcelku stav silnic na jihu je mnohem lepší než u nás - tzn. Mělnicko, Kralupsko a Brandýsko. Také jsem si vychutnala některé vesnice s typickými statky - jednu z nich vám sem na ukázku přidám:





Na závěr jsme navštívili ZOO Tábor/Větrovy. K tomu musím dodat, že jsme ji navštívili poprvé a naposledy a v naší sbírce ZOO zahrad patří mezi ty nejméně pěkné, Nedoporučuji. Hodně roztahaná, málo druhů zvěře, špatné cestičky, ne právě s hrubým štěrkem bezpečné, ohradníky přístupné dětem ( jedna holčička dostala ránu el.proudem ) a vlky i tygry, na které byl manžel nejvíce zvědav, jsme neviděli vůbec. V restauraci vysoké ceny a jídlo nic moc. Vstupné pro seniory 150,- Kč a nestálo to za to.









 
klokani albíni si snili svůj australský sen:




O jednom zastavení a zároveň splněném snu se rozepíšu zvlášť a to zítra, protože to chce samostatný příspěvek! Na to jsem se těšila spoustu let a nelituji těch km na cestách, abych to viděla a něco málo i nafotila. Tak zítra, milé KOČKY.