pátek 2. října 2020

Tip na výlet č.2

Jestli se, 

milé KOČKY, 

nenaštvete, sdělím další zkušenosti z poznávání Česka s vnučkami: to jsem se od kolegyně Věrky dověděla o pěkném penzionu na jihu, kousek od Jindřichova Hradce a hned jsem se toho chytla, neb to tam v okolí z dřívějška známe a chtěla jsem to ukázat i vnučkám. Ten týden prázdnin, kdy je vyfasuji, se jim snažím zpestřit různými výlety, povídáním a taky lenošením. Chodili jsme na výlety, kde jsem jim dělala bojovku, bylo i hledání pokladu ( který jsem tam nastražila ) a můžu klidně přiznat, že není chytré mít v pokladu čokoládu, když jsou teploty nad 30 st.!, zkrátka jsme se vyblbli všichni, děda, já a nakonec i vnučky. Taky jsme si nosili sebou pogumovanou deku, někde jsme ji rozprostřeli a poseděli, hráli hry. Svačinku a pití v košíku - jak říká mladší vnučka, máme rádi piknik.

V okolí toho penzionu v Leštině u Kunžaku jsme navštívili: několikrát koně ve vedlejší vesnici, kdy naše vnučky nejen na nich jezdily, ale také jsme paní majitelce nosili zbylé pečivo a chleba a krmení kachen a slepic našim vnučkám, městským dětem, přišlo vhod. Tehdy taky byly o hodně mladší! Návštěvu Telče, Oslednice, hradu Landštejna, Slavonic, Jindřichova Hradce a zdejšího, světově proslulého Betléma, Třeboně a Terčina údolí a Nových hradů snad ani nelze vynechat. Jeli jsme do zdejšího penzionu dvoje prázdniny po sobě. Tak se nám tam líbilo. Ovšem vychvalovat zdejší kraj je jako nosit dříví do lesa. Všechny ty rybníky, kopce, lesy, památky ve městech, zámky - třeba my jsme byli na zámku v Telči tehdy na výstavě oblečení z jedné známé pohádky. Také tu byla výstava hraček. A potkali jsme zde i filmaře, kteří tu natáčeli něco o Medičejských. Zajeli jsme i do Kostelního Vydří a Dačic, nebojte se do tohoto kraje také vydat, pro každého se tu něco najde.

Cestou na jih jsme se stavili na Blatech, což doporučuji každému, kdo nespěchá a má rád selské baroko, vesnice Záluží, Vlastiboř, Svinky, Komárov, Klečaty, Zálší, Mažice, pak přidejte Mazelov kousek odtud, máte první den krásný začátek dovolené.Věřte mi, že se potěšíte!

statek na Blatech:



penzion:


v Telči:



penzion:



projížďka Třeboní:


v Telči:







v Třeboni:

 
Slavonice: 


Telč:






Jesličky v J.Hradci:




Slavonice:


Kostka cukru Dačice:


rozhledna Oslednice v Telči:


vodopádík v Terčině Údolí:


hrad v Nových Hradech:


První zdejší pobyt s vnučkami byl s druhou babičkou a další prázdniny jel se mnou manžel. Vnučky si mohly vyzkoušet obě varianty.