středa 6. října 2021

Podařená neděle.

Řekla jsem si, že si neděli užiju, uvařím znojemskou, budu plést vestu Honzíkovi a odpočinu si, neb na pondělí jsem už plánovala plno práce v domácnosti. Jenže, někdy jsou plány dobré k tomu, abychom se jich nedrželi!

Milé KOČKY, před nedělním polednem mi zavolala kolegyně Jana - prý: nejela bys s námi na výlet do Mladé Boleslavi? zasmála jsem se a řekla, že ano, byla jsem tam před týdnem a proč ne znova? Tak prý u Dvojky školy ve 13 hod.

A jeli jsme, první v plánu byla LORETA v Kosmonosích, ( jedna ze zachovalých z původních asi 52 Loret v Čechách ) kam jsme se s Janou těšily, ( já jsem tu byla asi rok předtím ), paní průvodkyně nám vše krásně popsala a celou historii odvyprávěla, doplnila mi některé info, které jsem už dříve o Loretách a konkrétně této věděla. Užily jsme si to tam a pak jeli k zámku a šli ke kostelu u Psych.léčebny.

Dalším cílem naší cesty byla Michalovická Putna, kam jsme dorazili až 1/4 hodiny před uzavřením, přeci jen už je říjen, ale nám to nevadilo a hezky jsme se prošli.

Do města Ml.Boleslav jsme se nakonec nedostali, neb jsme změnili téma a jeli jsme k Janě na zahradu, dostala jsem žluté maliny, tašku vlašáků a velkou kytici krásenek, kterých má Jana plnou zahradu, jakož i mnohé jiné květiny...bude to škoda, až je zkosí mráz. Také jsem si směla otrhat poslední kopr, který nám v dalším dni udělá radost v polévce. Pak mě dovezli až domů a právě se stmívalo, takže nedělní odpoledne bylo pro mne velmi příjemné, byla jsem v přírodě a ještě jsem si domů dovezla samé mňamkové dárky.

Loreta v Kosmonosích: ( podrobnosti si můžete zjistit na Wiki nebo u Jitky z Turnova, měla nedávno na blogu )...........toto je uvedeno na vstupence:

Vstupné je lidové a památka zajímavá!

...toto je zvonice před Loretou - vše mají na svědomí převážně Černínové...



















u zámku v Kosmonosích a procházka ke klášteru:












Výšlap k Michalovické Putně:







Dárečky od Jany ze zahrady:



napolo snědené žluté maliny:


vlašské ořechy:


 a jakou jste, milé KOČKY, měly neděli vy? Já skvělou a Janě moc děkuji.