sobota 28. září 2019

Hastrman

Nedávno jsem se, vlastně náhodou, domákla, že večer budou dávat film Hastrman.
Tuším, že to bylo v neděli po osmé na ČT 1 a co mne k tomu přitáhlo, bylo hlavně to, že to režíroval můj léta letoucí obdivovaný Ondřej Havelka.


Hlavní roli hrál človíček, kterého jsem znala do té doby jen podle vidění a nikoli jménem: Karel Dobrý - a byl, podle mne,
v té roli dost dobrý!
Já nejdem žádný filmšmekr, ale tahle polopohádka se mi líbila. Už během filmu jsem měla několikrát pocit, že ta místa znám, a proto jsem na konci stála o to, přečíst si, kde to filmovali a bingo: Holanské rybníky, Stvolínky a tam okolo.
Dala bych krk na to, že jedno místo filmu je u Mácháče ve Starých Splavech.
Prostě moje oblíbená místa od Úštěka k Zahrádkám nebo od Litoměřic k České Lípě.
Tolikrát jsme tam výletovali a každoročně chodíme zjara do Pekla kochat se bledulemi. Touhle oblastí jsme jezdívali k rodičům a posléze k bráchovi.
Když se člověk podívá na mapu, zjistí, že v tomto pruhu se nacházela spousta hradů a třeba takový Čap je vlastně už jen místo, které hrad připomíná jen s velkou fantazií. Některé ty zříceniny ale pořád stojí za návštěvu, borové lesy a klid mě tam přitahují. Alej se spoustou fialek zjara od Zahrádek k mostku ( poškozenému ) nad Bobřím potokem je také moje obligátní trasa.
( hrady Ronov, Helfenburk a mnohé další )
Už jsem od mládí věděla, že tento potok, který pramení kousek nad Verneřicemi a má to k Labi pár ,,metrů,, si asi chtěl zaskotačit a teče zajímavým způsobem k soustavě mnohdy už středověkých rybníků k Holanům a do Ploučnice se vlévá až u České Lípy a do Labe se tedy vlévá coby moje rodná Ploučka pod zámkem v Děčíně, tím si tento potok ,,prodloužil,, život na mnoho kilometrů. ( tuším, že přes padesát? )
Ve Stvolínkách je zámek, který se asi nyní opravuje, budu to muset někdy prověřit, a je zdevastovaný jako všude jinde jezeďákama, kteří zde po 2.sv.válce ,,hospodařili,,.
Víte,
milé KOČKY,
že se tu, v této krajině, nachází i velmi starý kostelík ( ještě se mi nepodařilo se do něj, dovnitř, podívat ) -
https://mapy.cz/zakladni?x=14.4725011&y=50.6328008&z=16&source=base&id=1835204&gallery=1
nejen on je zárukou, že se sem budu pořád vracet.

Ohledně filmu jsem dohledala:

Režie:

Předloha:

Miloš Urban (kniha)

Scénář:

Kamera:

Hudba:

Hrají:

5 komentářů:

  1. Jiřinko, film jsem bohužel neviděla. Je zajímavé, že znáš místa, kde se děj filmu odehrával.
    Mám synovce, který je novinář. Už od mládí je filmovým fanouškem, jako mladý hrál jako statista. Po letech se začal zajímat o místa, kde se natáčel nějaký film nebo pohádka. A začal o nich psát zajímavé knihy. Psal i o místech, kde měli nebo mají své chalupy a chaty herci. :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Růženko, to víš, jak je někdo zvědavý, tak nedá pokoj, než to vybádá nebo uvidí a hned naskočí zase nové otázky, na které se musí najít odpovědi. hihi.Sice mi to tzv. někdy k ničemu není, ale mám to ráda, jezdit po vlastech českých ( moravských, slezských ) a dívat se a zjišťovat co a kdy bylo a je.Baví mě to. Synovec je asi spřízněná duše.
    pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Určitě je. Taky si ráda zjišťuji informace o místech, které navštívíme. Chci znát víc. Jen nemám tolik nacestováno jako ty a obdivuji, jak hodně znáš naši krásnou zemi.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Růženko, to je možná pravda, však jsem tomu věnovala léta čas a peníze, ale kdybych měla domek a zahrádku, tak sedím doma a hrabu se v hlíně.To mě taky hodně baví.Manžela ale vůbec. Ten má rád volant a svoje ,,hračky,,.
    Hezký víkend. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Film jsem viděla, tuším, už minulý rok a líbil se mi moc! Ta atmosféra té doby a vše okolo nemělo chybu.

    OdpovědětVymazat