úterý 7. ledna 2020

O zdraví

No, nevím, jak to dělám, ale něco je určitě špatně.
Nikdy jsem neholdovala alkoholu - i když jsem občas nějaké to vínko,
červené a později i bílé okusila, pivo si spíš dám jedno, občas, na výletě a obvykle jen černé.
Likér jsem si dopřála nanejvýš tak o Vánocích, tvrdý alkohol mi nechutná.


S kouřením jsem sekla přesně na den: 29.ledna 1982 a ani před tímto datem jsem cigaretám moc nedala, řekněme tak 4 kousky za den a ještě jsem se styděla, proč s tím nepřestanu, resp. že jsem s tím kdy začala!
S jídlem jsem to měla od malička tak, že jsem byla postrach v rodině, nejedla jsem maso a uzeniny, zato jsem měla ráda zeleninu, ovoce, sýry a tvaroh a pod., sladké a hlavně, čokoládu.
Byli jsme chudá, osmičlenná rodina a čokoláda byla málokdy, stejně, jako banány, mandarinky, pomeranče, meruňky. Zato jsme měli spoustu jablek, švestek, hrušek. Nebo ze záhonu mrkve, dýně a okurky.
Pamatuji si,
milé KOČKY,
jak jsem si často vymýšlela, že, až budu velká a budu pracovat, koupím si deset rakviček se šlehačkou a sním je na posezení.
To jsem sice nikdy neudělala, ale! byla bych toho schopna.
Tak a nyní se dostávám k tomu zdraví:
mnohé víte, že svádím boj s Vetřelcem.
Boj na mnoha frontách, snažím se jíst zdravě, málo a bojuji i babskými způsoby, třeba bylinkovými čaji a potravinami, které, údajně, podporují vyčištění organismu.
Ovšem největší zásluhu mají doktoři. Ti se snaží vyhnat tu potvoru z mého těla dost razantními způsoby a není to boj lehký ani zadarmo.
Když vám není dobře a podstupujete chemku, jste moc rádi, když máte kolem sebe vlídné a profesionální zdravotníky.
Vrátilo se to ke mně už potřetí ( 1982, 2008, 2018 ) a není mi jasné, proč si mne Vetřelec tak oblíbil?
Já jeho nemohu vystát!
Nejen chemoterapie, ale i doprovodné léky stojí hodně peněz, také zdravotníci v nemocnicích a poliklinikách stojí nějaké ty peníze, když si vezmu, že já vlastně za léčbu nic neplatím, je náš systém báječný,
( i když - pracovala jsem od 18 do 62,5 roku a něco jsem do systému nastřádala ).
Každopádně, když vidím, kolik lidí tam s podobnými problémy chodí a jsou na tom i hůř, myslím na to, kolik to stojí celkově a musí to být hodně vysoká částka!
A ptám se, proč je toho tolik mezi lidmi, že by to bylo ,,kvalitou,, potravin, co tu jíme?
Opatrujte se, milé blogerky a nestresujte se. To je první krok do pekla.
V tom mi můžete věřit!

10 komentářů:

  1. Nejen krásně napsané, nadějně, rozjímavě, ale hlavně píšeš o velkém problému. Nejen pro systém, ale hlavně pro člověka samotného. Určitě se na stavu našeho zdraví promítají se zpožděním minulé návyky, špatné ovzduší a prostředí. Dnes nasedá problém kontaminované vody, prachu a dalších věcí. Nikdo nevíme, co nám víc škodí -jestli tyto faktory nebo stres ze splašeného života. Ty bojuj, jednou už tě Vetřelec snad opustí a budeš psát to své "hihihi" plná radosti ze života. Přeji ti to od tohoto roku pořád dál ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Někdy se také zamýšlím, kde jsem nasbírala zdravotní neduhy. Od malička jsem milovala jablka, co já se jich nakřoupala. A výsledek? Mám na ně alergii. Babička dohlížel, abych neodešla ráno z domu a nevypila mléko. Ostatně měla jsem ho moc ráda a zapíjela jím kde, co i točený salám. Předpoklad ke zdravým zubům a kostem? U mně asi ne, protože zuby mně opustily. Milovala jsem kysané zelí, zdroj vitamínů, a přesto jsem trpěla několikrát do roka angínami. Alergie mně od dětství neopustily a jejich vznik přičítám i věčně plesnivé zdi v bytě rodičů. Přidala se štítná žláza. Nechci si stěžovat, jen si říkám, co dělám špatně.
    Držím Ti pěsti v boji s Vetřelcem a přeji zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. Vitej v klubu, taky mam za sebou trojitou zkusenost. Otazky, ktere pokladas uz si nekladu. Neni na ne totiz odpoved. Zila jsem zdrave, snad jsem nikomu neublizila, proste je to tak. Horsi je to s okolim, to si otazky klade. Ja tedy ciste z lekarskeho hlediska odpoved znam.. potvrzena geneticka mutace.  A ano, jako lidstvo bychom meli byt zodpovednejsi k prirode, a hlavne mezi lidmi bych si prala vic tolerance, slusnosti a moralky. Preju ti rychly navrat ke zdravi a uz zadne vetrelce. Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Milá Lenko, tak to je, také mám podobnou zkušenost a doktoři nad tím kroutí hlavou, snad to vybojuju a zlepším skóre doktorům. Podle mne těch faktorů ke spouštění bývá víc, ale stres a další jsou tam téměř vždy. Jenže! - co ty malé děti?
    Jiřina z N.
    napiš na zakova48@seznam.cz
    můžeme si povědět víc

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Růženko,někdo je prevít, pije, kouří a kdoví co ještě a nic, pohodička, jiný vyleze na žebřík a spadne a konec.Osud si s námi občas hraje, i když, já jsem v životě nebyla žádná jeptiška, musela jsem řešit spoustu problémů,s osudem se občas i prát, také jsem si pak dělala, co jsem chtěla, přestala jsem brát ohledy na sousedky, ( takové to, kdy umýt okna a pod.)- hlavně ohledně cestování po ČR a později i dál.Léta jsem raději jela na 4 dny s bicyklem na výlet, než utírat prach v bytě. On tam na mne počkal.
    Lépe jsem to neuměla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, jsi velice statečná a já ti držím palce, aby léčba byla účinná a Vetřelec navždy zmizel ze světa. Já osobně si  myslím, že i když jsme měli ovoce z vlastních zahrad a vyrostli všichni  fakticky na bio potravinách,  problém se do těla dostal díky chemickému ošetřování a úpravám potravin
    které jsme kupovat museli a musíme a také díky většímu znečišténí vzduchu díky velkému nárůstu emisí z automobilové dopravy.Já ti z celého srdce přeji uzdravení a mnoho šťastných let ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Járo, moc děkuji za podporu, takové kamarádské držení palců hodně pomáhá, ač se to nezdá.Člověk má pocit, že tu není na obtíž.
    Zdravím a hezký večer přeji Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko, jsi hodně statečná a bereš vše pozitivně. Já na tebe často myslím a držím ti palce, ať se brzy uzdravíš a jsi zase fit.

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko, nevím, čím to může být, ale doba se strašně změnila, zrychlila. Na lidi se kladou čím dál větší požadavky, větší nároky na práci a někdy je to opravdu mazec. Já jsem moc spokojená tam, kde jsem a snažím se moc nestresovat. Ale to se učím až s věkem. Dřív jsem si vše hodně brala a teď se snažím si víc užívat a míň řešit.
    Přeji hezké dny a snad je Ti už lépe. D.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]:Dášenko, tohle je běh na dlouhou trať.Je fakt, že jsem měla období, kdy jsem se vztekala hodně, už to tolik neřeším, stejně by to nemělo smysl.
    V pátek jdu na další info schůzku, kde mi odborníci nastíní něco nového, snad to zabere? Pokusný králík ...
    Dnes jsem odpoledne léčila své neduhy studiem dvou katalogů CK!
    To bys neřekla, kam všude bych ráda, tak už jen peníze a zdravíčko a jedu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat