sobota 17. října 2020

Zákoutí v bytě

 Tma ujídá den, chroupe den za dnem, kousek po kousku a večery jsou delší a delší. Taky občas zaprší a je nevlídno a to se to dobře přebývá doma, v suchu a teple. Když jsme ti senioři a nemusíme nutně ven ...

pak se hodí mít svůj kout, s ušákem a lampou, kde se dobře čte, sní, přemýšlí a plánuje, zašívá, osnuje, luští křížovky, nebo jen tak existuje. Momentálně cítím vůni štrůdlu z trouby ( na zítra ke snídani ).

Milé KOČKY, 

abych tu jen ,, necestovala,, - nabídnu nakouknutí do našeho koutku. Máme dvě varianty, s dekou a bez deky. Pokud tam ta kostkatá deka je, připadám si v ušáku hned jako starý, skotský, zchudlý šlechtic na svém studeném polorozpadlém hradě a kdybych chtěla i nějaká ohnivá voda by byla. ( manžel dostal od Ježíška metaxu s mnoha hvězdičkami a jelikož pije opravdu sporadicky, je ještě někde zašitá, naštěstí se nekazí ). 

Každá návštěva - pokud sem někdo zavítá, jako, že letos je to omezené, hned zapadne do ušáku. Je to ušák magnet.









A že fotka dcery má obličej k nepoznání?, to je schválně! je šťastně vdaná a nepotřebuji ji zveřejňovat, zato vnučka je ještě svobodná, tak jsem ji sem přidala... hihi, výjimečně. A ta kočka, ta už je za ta léta pěkně vypelichaná ( jako já ).

30 komentářů:

  1. Jiřinko,máš krásné koutečky a takové já miluju.Jsem jako ta naše kočka,v každé místnosti mám svůj koutek,ale vzhledem k tomu,že jsme teď už většinou dva a máme čtyři pokoje,i když synovi jeden ještě necháváme,tak mám i svůj pokojíček.Křeslo mám u topení,ale občas mi ho obsadí kočička.Ráda tam čtu a háčkuji.Každý večer pálím svíčky,to mám také ráda,zútulňuje to
    a hřeje.
    Jiřinko,přeji hezké večery v křesílku pod lampičkou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, je potřeba mít svůj koutek, kde je klid a teplo. Ticho.Posílám pozdravy Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, červený ušák s květinovým polštářkem je fakt pecka, také by se mi v něm líbilo. V něm se musí krásně snít i odpočívat. :o)
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, ušák dostal před několika lety můj muž od Ježíška ( vybírala jsem a platila já ).On má rád červenou barvu, tak proto. jen jsem ho nechala udělat vyšší, jsme oba vysocí. Když jsem měla natlučená žebra, trávila jsem v něm spoustu času a někdy i noci. Kombinaci stojací lampy a ušáku doporučuji všem, bez ohledu na věk, hihi.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, teď to je velmi módní, mít v interiéru jeden kus výrazné barvy. Já se toho trochu bojím, barvy přidávám v doplňcích, ale ty... červené křeslo je fakt pecka! Stejně, jako tvé glosy a humor!
    Užij si posezení v něm ve zdraví a spokojenosti, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pošpitám ti do ouška: já mám už rok a půl v hlavě naprostou přestavbu v bytě, ale doma to moc neventiluji, nechci ,,chodit s ukopnutou hlavou,, - zcela jiný nábytek a barvy, přestavbu by postihla hlavně kuchyně. Jenže můj muž ani slyšet.To bych se vyřádila, mám vše vymyšlené, změřené, nové věci vybrané a na tajném místě fotky nábytku a doplňků uschované.
      Starucha se baví!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Když je kde snít, je život hned veselejší, barevnější a ta barva je fakt šik.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, někdy se musím taky ,,vzbudit,, a sny by chtělo uskutečnit, hihi.
      Posílám ti pěkné pozdravení. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Máš super koutek s ušákem. Já doma takové místečko ani vytvořené nemám. V obýváku manžel okupuje gauč a buď hraje televize, rádio nebo gramofon a to on luští sudoku, já si čtu nebo pletu, či háčkuji v křesle. Mám sice volný bývalý dětský pokoj, tam akorát šiju a žehlím. Je to spíše pokoj pro hosty na přespání. Dříve jsem tam měla na stolku klece a v nich papoušky. Už nemám. Manžel je proti, i když já bych
    aspoň andulku, klidně brala...prý mám ptáčky za oknem. No nevadí. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, my jsme mívali andulky a dali jsme je pak švagrovi, ten jich měl hodně. Já jsem do té doby měla pořád rýmu a často teploty a pak to ustalo a zjistilo se, že to byla alergie na peří.Ale jsou krásní a tvé fotky ptáků venku také.
      Náš ušák mám nejraději, když tam sedí vnučka a čte. Naposledy tam kreslil Honzík nějakou raketu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Mám svoje křeslo v mém pokoji, ale i v obýváku. Jsou to moje místa a nemám ráda, když se tam uvelebí někdo jiný. Taková já jsem :-))))))
    Máš hezký koutek!
    Klidnou pohodovou neděli, Jiřinko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je hezké přiznání. Tak to jsi 100 procentní kočka, místečko jen pro tebe.
      Já si na stolek u ušáku dávám stromek na Vánoce a moc mě baví koukat na ozdoby.
      Tak ať máš v těchto dnech hodně času si ve svém křesle posedět a odpočívat.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Máme od včerejška novou sedačku, která je do L, jenže to L je velké skoro jako letiště. Konečně mám svoje nejoblíbenější místo, kam si můžu rozložit tvoření, číst, spát nebo jen tak lenošit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, gratuluji, ať slouží a jako shromaždiště rodiny jistě bude dlouho využívaná.
      Já zbožňuji courat po prodejnách nábytku a vymýšlet.( teď mi přistřihli křídla! )
      Někam vejdu a už mi to v hlavě šrotuje, kam bych co postavila a jak to upravila.
      Hodně hezkých chvil na vaší sedačce přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ušák je klasika. Babička ho taky měla, vedle stál stolek s rádiem a gramofonem, sedával v něm buď děda nebo babička. A já v něm strávila mnoho nocí jako malá, protože jsem mívala těžké průduškové kašle při každém nachlazení a v posteli jsem se dusila. Takže mi babička vždycky vařila čaj s medem, ustlala v tom ušáku, před něj mi dala židli a já spala v něm a měla jsem od kašle pokoj.... Zas bych nějaký brala, ale já nejsem typ který si sedá do křesla (zatím) spíš bych potřebovala pořádné pracovní židle, jednu do šicího koutu a druhou do počítačového centra ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy, moc ti přeji obě židle v krátké době, nějaké pořádné provedení, aby dlouho a dobře sloužila. Existují i české výrobky, aby si tvá záda při sezení pohověla.
      Měla jsi hodnou a zkušenou babičku, jistě na ni ráda vzpomínáš.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Čím dál tím víc zjišťuju, že z ní mám víc než jsem si myslela. Byla skvělá, i když to nebyla mazlicí babička, ale hodně mne naučila, obzvlášť lásce k historii. Děda zas ke kytkám a přírodě a spolu s biootcem k focení.

      Vymazat
  9. Útulný koutek, hned bych se do ušáku usadila. Mám svoje křeslo v obýváku, koukám z něj na telku a můžu u toho plést.
    Přeji pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, dnes jsi při Toulavce a Objektivu jistě hodně škytala, vzpomínala jsem na tebe.
      To bylo pořád: tady jsme byli a tady taky...jen ty kopce u Jablunkova a Brdy jsme zatím nenavštívila ( i když, na Třemšíně jsme byli 2x).
      Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Neškytala jsem, ale myslela na Tebe. Byly tam moc pěkné reportáže.

      Vymazat
  10. Jiřinko,křeslo je parádní,věřím,že se Ti v něm dobře odpočívá.Vidím,že pěstujeme stejnou kytku.Já mám ve svém pokoji taky křeslo,koukám se z něj na televizi,pokud tam něco je,čtu si v něm.Někdy mi tam vleze kočka.Přeju krásnou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, když manžel to křeslo dostal, koukal jako Tasmánský čert, to ještě netušil, že to je první krok k přestavbě obýváku. Jako plíživá revoluce jsem postupovala: prodala jsem sedačku, která už byla malá na spaní vnuček, koupila novou, po rozložení hodně velkou, do eL, pak to dostalo smysl. Navíc, manžel si ušák rychle ochočil a dnes je tam pořád.
      Polštářků mám několik různých stylů, tak alespoň to mohu měnit.Manželovi je jedno, jaký potah má ten, který si dá pod záda.
      Tak ať se ti hezky čte a kočkuje v křesle. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Krásný ušák. Jsem vyučená čalouníkem a co jsme se s tímto křesílkem na praxi vždy natropily :D Dalo nám hodně práce, ale vždy stála za to. A máte krásný koutek. Hned bych zapadla a šla si čísT <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je nádherná profese!!! když jsem dávala přečalounit sedátka židlí do kuchyně, dalo mi práci sehnat člověka, který to umí a zvládne. S výsledkem jsem byla docela spokojená.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Krásný ušák. 👍👍👍 My ho nevlastníme, ale ztotožňuji se s tím, že je to magnet. Když jdu ke své kamarádce, pokaždé zapadnu do ušáku. Navíc si jsem vědoma, že patří pánovi domu, ale přitahuje mě. Ušák - ne pán domu. 😀 Nemůžu si pomoci, naštěstí je kamarádčin manžel velice tolerantní.
    Krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, třeba jednou najdeš místo a už bude u vás. Na ušáku se tvoří silná závislost, a když je k němu podnožka, - vyrábí a prodává se spousta zajímavých kousků - na odpoledním pospávání v ušáku ve věku kolem 80 let něco je.Soudě podle výrazu manžela, když tam předstírá po obědě hluboké přemýšlení.hihi
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Koutek s pohodlným ušákem a lampou je velmi inspirativní. Taky doufám, že budu jednou podobným zchudlým šlechticem :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys nevěřil, co v takovém pohodlném ušáku navymýšlíš! Jiřina z N.

      Vymazat
  14. No babi, ty pomlouváš moji kočku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, beru zpátky! Kočka zdaleka není tak opelichaná, jako já. Promiň. Jiřina z N.

      Vymazat