sobota 26. prosince 2020

Rady jedné babky

Sice bych si měla ještě tak 20 let počkat, až budu stará a ještě starší a pak, možná, začít radit, ale pak si třeba nebudu schopna pamatovat, co jsem to vlastně chtěla? 

Milé KOČKY,

taky - kdo ví, jestli pak bude nějaký blog? To je samá modernizace a vymoženosti, jeden aby se strachoval, jestli stíhá. Pokud se dožiju, bude mi uprostřed února 73 roků ( hodlám slavit 37, však kdo si všimne, že mám na dortu číslice obráceně? ) a kdybych měla všechny zuby svoje a kdyby mi neotékaly kotníky, cítila bych se na ně! To bych ještě na Lovoš vyběhla jako zamlada a nebo na Klíč bych si vylezla častěji, než teď. 

Když jsem tu psala před pár dny o Litoměřicích, vzpomínala jsem, jaká města a jejich okolí jsme s mužem nebo s partičkou kdysi rádi prošmejdili a pak jsem se docela sama divila, že toho nebylo málo.

Určitě mi dovolíte, abych to tu tak trochu shrnula:

Cheb a okolí, Domažlice a okolí, opakovaně s kolama Slavonice a okolí, Jindřichův Hradec a okolí, Třeboň a okolí, Sušice a okolí, Liberec a okolí, Česká Lípa a okolí, Děčínsko, Kostelec n.O. a široké okolí, Jeseník a okolí, Náchodsko, Broumovsko, Bechyně a Českobudějovicko. Na Moravě Znojemsko, Mikulovsko, Kroměříž a taky mnohá místa Vysočiny, Jedovnicko. Co místo, to perla. Rozhledny, hrady, zámky, kláštery a skanzeny, zoologické zahrady, nebo jen procházka lesem a kolem potoka? beru vše ... Šumava a Jeseníky kdykoli. Uvědomila jsem si, že nejraději mám období, kdy kvetou ovocné stromy, nebo když na podzim panuje Babí léto a stromy se barví do zářivých odstínů červené, zlaté a přechází ze zelené do hnědé. Koneckonců zima také není marná, projít se zasněženým lesem a pak ten návrat do tepla domova - provoněného jablečným kompotem a hřebíčkem také není špatný. Jo, kde že jsou ty rady

Moje milé Kočky, 

turistikujte, jezděte, procházejte se, výletujte, cestujte, je jedno, jestli tady nebo do ciziny, až to bude možné, neseďte jen tak doma. Třeba i u vás za vsí, na okraji městečka, máte něco pěkného, co vás potěší a zaujme. Co třeba nafotíte a dáte na svůj blog pro potěchu nás ostatních. Choďte za každého počasí...

Roky jsme chodívali poslední sobotu v roce na Jedlovou, dali jsme si v tamní restauraci oběd a pak jsme se skulili na nádraží a odjeli zpátky ku Praze, kde jsme se rozprchli do svých domovů a oslavili konec roku. Pochopitelně jsme na Jedlové vylezli na opravenou rozhlednu a pořádně prohlédli tamní krajinu, plnou zalesněných kopců. Momentálně krásné záběry z tohoto kopce můžete vidět u Járy z Rbk. I ta cesta vlakem s přáteli měla svůj půvab, co vše jsme probrali a toho cukroví, co se snědlo. Nemá cenu takové cesty odkládat, čekat, že až někdy, pak už to nedoženeme. Roky utíkají a najednou už každý kopec a každá trasa dělá nějaké problémy, moc kamení, moc kořenů, moc bláta, za mlada si toho nestihnete všimnout, prostě jdete a za chvíli jste nahoře. ( taky se v lesích tolik netěžilo a nebylo to rozježděné těmi obrovskými stroji ). Hlavně nám ty nohy lépe sloužily!

Včera mi udělali radost, neboť v telce prohlásili, že moje oblíbená Kladská byla prohlášena za chráněnou oblast, no, konečně! 

Krásný, sváteční den! vám všem.

Tentokrát se mrkneme na Chebsko: už jsem někde psala, že v této krajině je jakkoli dlouhá dovolená balzám na duši. Střihněte si Frantovky, Mariánky, Karlovy Vary a k tomu Cheb, Loretu v Hrozňatově, hrady severně od Chebu, sopku u Frantovek a Kladskou, rozhlednu Krásno, a Bečov n.T., klášter Teplá...chcete přidat? tak třeba zámek Kynžvart, vesnici Doubravu a Soos, Andělskou horu, Loket, Chlum sv.Maří? - je toho tam opravdu hodně!
























9 komentářů:

  1. Jiřinko, beru si tvé rady k srdci! Jsi moudrá žena obdařená inteligencí, znalostmi a humorem, který mám opravdu ráda.
    Přeji krásné dny a hlavně pevné zdraví. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsou to tipy, každý si musí vybrat ale sám, kam ho srdce táhne. Moc tě zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Dávám Ti za pravdu.Ty máš tedy procestováno opravdu hodně.
    Pěknou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že jsem leccos stihla, už to není, co to bývalo, staré nohy a do toho coronavirus, nebezpečná kombinace!
      Hezký podvečer ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, krásné fotografie jsi zase přidala. My jsme dostali pod stromeček poukaz na "Prodloužený vikend all-inclusive" kdykoli a kdekoli v Čechách nebo na Moravě dle vlastního výběru podle toho jak to bude vše zase zpřístupněné a uvolněné. Tak že určitě budeme mista hledat i podle fotografií a článků i z Tvého blogu. Máš toho opravdu hodně procestováno hodně a o tipy u Tebe nebude nouze. Západní Čechy také neznám. Byla jsem tam kdysi jednou na zájezdu ještě za svobodna, ale to si z toho už moc nepamatuji. Vim že jsme tehdy byli v Chebu, Františkových lázních, Mariánkách. Jen že to bylo v roce 1969..."a to už není pravda". Na pc nemůžu ,nejde nam elektrika, tak Tě zdravím, jen z mobilu.Krásnou neděli Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak to je pěkný dárek, přeji, abyste se dobře rozhodli, kam to bude, spolu budete rádi a ještě nějaké krásné místo!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,máš pravdu.Je potřeba jezdit,cestovat,turistikovat,poznávat.Letos to moc nešlo.Kromě pár výletů a dovolené v Jizerkách,to žádná cestovatelská hitparáda nebyla,přestože plánů bylo moc.Tak snad příští rok,budu se inspirovat u Tebe na blogu,budu vybírat z tvého cestovatelského deníku.Protože Ty toho máš necestováno fakt hodně,takže určitě si budu plnit své plány,ale také vybírat u Tebe.Je totiž hodně míst které neznám,nebo jsem ještě nebyla.Zase jsi sem dala krásné fotky.Ráda jsem se podívala,měj hezkou neděli.U nás dneska svítí sluníčko,ráno bylo tedy pořádně namrzlo,sníh sice žádný,ale snad se dočkáme.Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, na letošek jsem si myslela, že nikam nepojedu, zájezdy nám zrušili a nakonec jsme několik výletů přeci jen podnikli.
      Zato teď asi tři měsíce manžel s autem nevyjel!A to má čerstvou STK!
      Marťo, měj se hezky.Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ach,to psaní z mobilu.Letos,tam má být,ne Let os! Marta.

    OdpovědětVymazat