pondělí 14. prosince 2020

Zvonek

 Tím zvonkem nemyslím ani domovní zvonek, ani ten na řídítkách svého kola, ani ptáčka s tímto názvem, ale skleněný zvonek, který přebývá během roku ve skříňce v obýváku u téměř nepoužívaných skleniček na nožce, zvonek, který přijde ke slovu resp. ke zvonění na Štědrý den v 18 hod., aby svým veselým, pronikavým a jasným zvukem zahájil Vánoce u nás doma. Vždy zazvoním, pomyslím na rodiče, příbuzné, přátele a známé, lidičky, které mám ráda a popřeju jim v duchu hezké Vánoce, pevné zdraví a hodně štěstí. Na ty, co už s námi nejsou, říkám si, kdy asi půjdeme za nimi?

Milé KOČKY,

takže nejen ozdobený stromeček a nějaké cukroví a výzdoba, ale zvoneček je u nás důležitý 24.12. Jídlo střídmé, nic divokého, žádné žlučníkové záchvaty. Po večeři ke stromečku a dáváme si dárky. Jmelí u nás bývá zcela výjimečně, když mě někdo podaruje nebo kousek někde najdu na procházce. Televizi - tu sleduje především manžel, takže - já ty pohádky moc neznám. Snad jen Tři oříšky, Prázdniny v Římě a Mrazíka. Ty si nenechám ujít. Koledy nezpíváme, to bych vyhnala všechny myši ze sklepa. A nesnáším, když na Vánoce někdo odpaluje petardy, přijde mi to nepatřičné, 

já si krásné Vánoce představuji: ticho, lehce padá sníh, svítí vyzdobená okna, nikoli bláznivě, přemírou barev blikající, pohoda a klid. Pokud mi Ježíšek donese knížky, zašívám se s dekou a hrnkem horkého nápoje a čtu. Nic bombastického.




15 komentářů:

  1. Krásné vánoční. Jak píšeš, pohoda, klid, možná i zamyšlení... Nejsmutněji je, když člověk vzpomene na ty, kteří by mohli být s ním, ale kvůli rozhádanosti nejsou - vždyť život je tak krátký... Tak hodně i předvánoční pohody a těšení se na ježíška .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já mám několik známých a ti nemají Vánoce rádi, protože jim někdo před svátky zemřel. Ale u nás jsme to nikdy nepojali jako bujaré veselí podpořené alkoholem, to ani Silvestr, spíše jsme byli rádi, že můžeme být v teple doma a jít na odpolední procházku, vrátit se domů a dát si třeba horký jablečný kompot.Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, také máme zvoneček, ale mosazný a ozdobený rytinou. Je to památka.Já mám také raději ten klid. Letos bude vše jiné a asi se vůbec poprvé celá rodina najednou nesejde...Musime to zvládnout. Přeji ti krásné a pohodové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, poslední roky od 2002 jsou u nás Vánoce podobné, ale předtím! - to manžel dělal na tři směny a měli jsme Štědrý den různě, podle jeho možností.Ale zvykli jsme si.Stejně to má mnoho jiných profesí.Hezký večer.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, to bylo hezké zažít po letech bílé Vánoce. Jestli budou ty letošní klidné se uvidí. Záleží na tom, jestli budeme sami doma nebo pojedeme k mladým. A vzpomínám na ty, co tu už nejsou. Hlavně na syna, od té doby, co s námi není, už se na tyto svátky moc netěším. Co to vyváží jsou rozzářené oči vnoučat. Mám smíšené pocity.
    Přeji Ti hezké dny. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, musíš být silná a být tu pro ty živé, vnoučátka ti to vynahradí. Buďme rádi, že jsou šikovná a zdravá.Cítím s tebou. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Také zvoním podobným zvonečkem,když jdeme ke stromečku.Letos budeme po čtyřech letech večer sami.Ale jsem ráda,že má syn konečně přítelkyni a je u ni.Ale odpoledne na Štědrý den budeme mít rušno,vnučky od syna si budou rozbalovat dárky,ale navečer je syn odveze zase k mámě.Chodíme ještě rozsvítit na hřbitovy,když už mám vše připraveno.Manžel ten bude celý večer jasně u telky,já se asi připojím a budu háčkovat.Hlavně vypínám na svátky počítač.Mezi svátky se uvidíme s celou rodinou.
    Už se to blíží.
    Jiřinko,měj hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, naši mladí vždy přijedou 26.12. na oběd a pak se jdeme projít a nechají mi tu na pár dní vnučky. Loni jsme pak jeli na dva dny do Linze a Freistatu, dostala jsem to jako dárek. Letos? nevím.Užij si každý den! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. ...ach, úplně jsem se zasnila! Moudrá slova a úžasný zvonek!
    Jiřinko, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pěkný každý den ti přeji. Zvonek je už pěkně starý.
      Hlavně, ať jsme zdraví! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Taky mám ráda takové to tiché kouzlo Vánoc. Hlavně o Štědrém večeru.
    26.12.se u nás sejde rodina, to bývá rušněji. Na Druhý svátek vánoční si opět klidu užívám.
    Většinou jdeme s mužem na procházku a pak doma u stromečku každý podle svého.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chyba-překlep - má být 25.12.

      Vymazat
    2. Hani, máme to doma podobně. Hezké dny ti přeji a sluníčko! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,my máme zvonek keramický a taky na něj,na štědrý den zvoním.Mám ráda vánoce,kdy se všechno zklidní,ustane předvánoční shon.Těším se na pohádky,ale spíš ty,co si pamatuju když jsem byla malá.Popelku,Mrazíka.Druhý den jdeme na procházku.Také se těším na knížky,k nim dobrý čajík a klídek.Tvůj zvoneček je moc hezký.Jiřinko,přeju Ti moc pěkný adventní den.U nás dneska svítí sluníčko,tak se z práce přes okno kochám.Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, už jen pár dní a bude Ježíšek.
      Když tu byl Honzík, povídali jsme si, že budu strojit brzy stromek a on mi povídá: Ježíšek ale nepřinese dárky dřív, on ví, který den má přijít To byla sprcha, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat