úterý 22. září 2020

Diana

Diana - co se tak asi komu při tomto slovu vybaví? Princezna Diana? nebo bohyně lovu? mně  toto slovo vyvolá úplně vždy a okamžitě dvě myšlenky: čokoláda a továrna na cukrovinky v Děčíně. První čokoláda v mém životě, která byla drahá, dobrá a snadno zapamatovatelná : LIDKA.

Milé KOČKY:

V době studií jsem byla několikrát o prázdninách v Dianě na brigádě, měla jsem příležitost sníst tam zlomků této čokolády docela hodně ( však jsem také za tři týdny přibrala osm kilo - fakt! - abych je pak ve škole, při tělocviku, dva měsíce shazovala! trochu tomu napomohlo i každodenní dobíhání vlaku po ránu!)

Pracovala jsem u takového pásu, kde se vyráběly hašlerky ( jak říká Honzík, který k nám občas chodívá - kašlerky ), zelené mentolky, bílé větrovky, plněné atlasky, po práci jsem měla vlasy pod čepcem, který jsme museli nosit, natužené cukrem, musela jsem si umývat hlavu každý den. Jelikož jsem byla dost hubená, stálí zaměstnanci si mne vzali na starost a denně mi dávali ke svačině plecháček čokolády,  rozpuštěná čokoláda mi dělala dobře a jen jsem kynula. Po továrně, která podle mých informací po revoluci už dávno s výrobou skončila a její budova nějakou dobu strašila na okraji Děčína ( a vůbec netuším,v jaké kondici je nyní ) se občas ohlížím, když jedeme od Ústí k Děčínu a vzpomínám i na jiné její výrobky: kafíčko - zelené a hnědé bonbonky, maliny, různé čokoládky a viděla jsme tam i takové, které tu nebyly v prodeji, ale byly určeny na vývoz - třeba takový jako vršek kredence, s krajkami a plný bonbonů jako v lepší bonbonieře. ( jsou to vzpomínky na roky 1963 - 66 )!

Nedávno jsem se dozvěděla, že čokoláda LIDKA pochází původně z Kutné Hory a že ji tam opět dělají a určitě se tomu podívám při návštěvě tohoto města na zoubek!

S heslem čokoláda je lék jdu do dalších let. Fotky čokolády nemám, tak pro vás něco hezkého:




23 komentářů:

  1. Jiřinko,já asi nejlepší čokoládu jedla od dědy.Byl cukrář,měl cukrárnu a dělal čokoládu v takovém stroji a vždy nám dával kostku,byla tedy pořádná,vysoká a opravdu výborná.
    Později jsem nikdy na čokoládu nebyla ani moc na sladké.Chutě se mi změnily po přechodu.Čokoláda je asi ze všech sladkostí nejpřínosnější.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, takového dědečka mít! Já moc ráda koukala na tu cukrářovic holčičku v seriálu Bylo nás pět.Točili to, tuším, že v Kouřimi a je to můj oblíbený pořad.
      Čokoládě zdar. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, Ty jsi na brigádě přibrala, já naopak zhubla. Byla jsem o prázdninách na brigádě v Motorpalu, na dílně, kde se montovala čerpadla. Pracovala tam moje mamka a já jsem měla možnost vyzkoušet si její práci. Byla to práce u montážního pásu.
    Čokoládu mám ráda, nejvíc asi mléčnou.
    Měj se hezky. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já jsem byla děsná, chodila jsem jak školou povinná se sběrem, o prázdninách na brigády, v dospělosti pak na druhé a jednou i třetí zaměstnání, ale pak se mi to vymstilo, tak jsem musela brzdit.
      Ani teď se nepoflakuji, ale nikdo mi to neplatí, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Teda, takové dobroty jsme vyráběli... Já si čokoládu ráda dám, ale třeba jen tu jednu kostičku, ta mi na chuť stačí. A nejlepší horkou čokoládu jsme měli na dálnici D1, ale to už je let a ani nevím na kolikátém km ta restaurace byla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Milá Lenko, horkou čokoládu, kde stála lžička v hrníčku v pozoru, měla vnučka v jedné restauraci poblíž Staromáku o adventu.Sice mi udělala průvan v peněžence, ale vnučka byla nadšená. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Čokoládu mám ráda hořkou, U nás v lahůdkách prodávali lámanou hořkou s oříšky na váhu, ta teda byla, mňam... Na velikonoce jsme se sestrou dostávali od tety čokoládové vejce. Byly to dvě čokoládové půlky zabalené každá do staniolu a v nich drobné čokoládové bonbony, obě byly převázané mašlí a zabalené v krabičce s okénkem. Vždycky jsem se na ně těšila a šetřila jsem si je někdy až do prázdnin. Někdy mi je vypátrala ségra a tajně sež....To bylo taky asi 60- 70 rok. Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dagmarko, tak to mám radost, že mé vzpomínky vyvolaly ty tvé, jistě krásné. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Na cukrovinky z Diany si také pamatuji. K privatizaci a uzavření mnoha těchto továrniček se tu nemůžu vyjadřovat, protože bych zkazila chuť těch vzpomínek. Krásné podzimní dny s dobrou čokoládou,ale Dianu nic nenahradí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, naprosto ti rozumím! My dvě si nemusíme vše vysvětlovat.Vzpomeň si na původní tatranky z Lovosic, jak byly chutné a křupavé a nebo původní piškoty, dnes to není ono.
      Bez tatranky se nešlo na výlet. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,mám ráda hořkou čokoládu.I když taková studentská pečeť s oříškama,mňam.Jelikož mám sedavé zaměstnání,tak si musím dávat pozor,pokud nechci vypadat jako sud.Hodně sice chodím,ale už to hubnutí nejde jako dřív,inu roky i kila přibývají.Tak krásný den Ti přeju.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, s čokoládou to lidé mají tak, že ji buď zbožňují nebo nejí vůbec. Já jsem ta první kategorie a čím lepší, tím raději ji mám, hořkou a s ořechy...v Bruggách ta vůně čokolády, to teprve člověk vidí, co je za závisláka, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. No jo, připomněla jsi mi kafíčko zelené a hnědé. A taky fialky byly - ty neměly chybu. A maliny a špalky a ......to jsou už jenom vzpomínky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani! - přesně a mejdlíčka! já sice nevím, zda to bylo zdravé, ale jedli jsme to.A v kině lístek za 2 koruny a k tomu za padesátník eskymo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, moc děkuji za milé vzpomínky. Ano, v Kutné Hoře je velmi půvabné muzeum čokolády, výrobna čokolády v naprosto špičkové kvalitě a pochopitelně prodejna. Ještě jsem tam nebyla, ale chystám se...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tentokrát začnu komentáře odspodu a s tou Kutnou Horou jsme na tom stejně, občas tam zajedeme a čokoládky prozkoumám! Slibuji. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. No jo, čokoláda! V posledních dnech jsem se jí něco najedla, ach, ty nervy! Ale pořád lepší, než antidepresiva nebo alkohol. Počkat, ta čokoláda byla plněná alkoholem, tak nic, no :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, víš, kolik bys musela sníst pralinek, abys měla naváto? asi dvě tuny.Buď v klidu a dej si tabulku té oblíbené.Je potřeba přibrat na zimu, podívej se na medvědy, ti nejsou hloupí.Akorát ti nemohu zaručit nerušený zimní spánek.
      Měj se hezky, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, moc hezký příběh. Švagrová pracuje také v čokoládovně a nosí nám domů belgickou čokoládu. Je výborná, jenže se musím hodně omezovat, protože už kynu úplně ze všeho. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, chlapi mají rádi oblé tvary a na zimu je dobré mít 2 kg navíc.
      Hezký den ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Moc krásné fotografie Jiřinko. Zámek znám a ještě je tam na druhé straně Krnska zřícenina hradu, ale ta je na soukromém pozemku. Také jsme jeli do Krnska vlakem, ale zpátky do Ml. Boleslavi jsme šli pěšky po turistické trase podél Jizery. Děkuji za připomínku hezkého výletu přeji Ti krásnou sobotu a hezký zítřejší zájezd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, jistě mi dáš za pravdu, že tu máme hodně míst vhodných k návštěvě a klidně se tam můžeme podívat i vícekrát. Mávám ti: Jiřina z N.

      Vymazat