pátek 2. října 2020

Tip na výlet č.2

Jestli se, 

milé KOČKY, 

nenaštvete, sdělím další zkušenosti z poznávání Česka s vnučkami: to jsem se od kolegyně Věrky dověděla o pěkném penzionu na jihu, kousek od Jindřichova Hradce a hned jsem se toho chytla, neb to tam v okolí z dřívějška známe a chtěla jsem to ukázat i vnučkám. Ten týden prázdnin, kdy je vyfasuji, se jim snažím zpestřit různými výlety, povídáním a taky lenošením. Chodili jsme na výlety, kde jsem jim dělala bojovku, bylo i hledání pokladu ( který jsem tam nastražila ) a můžu klidně přiznat, že není chytré mít v pokladu čokoládu, když jsou teploty nad 30 st.!, zkrátka jsme se vyblbli všichni, děda, já a nakonec i vnučky. Taky jsme si nosili sebou pogumovanou deku, někde jsme ji rozprostřeli a poseděli, hráli hry. Svačinku a pití v košíku - jak říká mladší vnučka, máme rádi piknik.

V okolí toho penzionu v Leštině u Kunžaku jsme navštívili: několikrát koně ve vedlejší vesnici, kdy naše vnučky nejen na nich jezdily, ale také jsme paní majitelce nosili zbylé pečivo a chleba a krmení kachen a slepic našim vnučkám, městským dětem, přišlo vhod. Tehdy taky byly o hodně mladší! Návštěvu Telče, Oslednice, hradu Landštejna, Slavonic, Jindřichova Hradce a zdejšího, světově proslulého Betléma, Třeboně a Terčina údolí a Nových hradů snad ani nelze vynechat. Jeli jsme do zdejšího penzionu dvoje prázdniny po sobě. Tak se nám tam líbilo. Ovšem vychvalovat zdejší kraj je jako nosit dříví do lesa. Všechny ty rybníky, kopce, lesy, památky ve městech, zámky - třeba my jsme byli na zámku v Telči tehdy na výstavě oblečení z jedné známé pohádky. Také tu byla výstava hraček. A potkali jsme zde i filmaře, kteří tu natáčeli něco o Medičejských. Zajeli jsme i do Kostelního Vydří a Dačic, nebojte se do tohoto kraje také vydat, pro každého se tu něco najde.

Cestou na jih jsme se stavili na Blatech, což doporučuji každému, kdo nespěchá a má rád selské baroko, vesnice Záluží, Vlastiboř, Svinky, Komárov, Klečaty, Zálší, Mažice, pak přidejte Mazelov kousek odtud, máte první den krásný začátek dovolené.Věřte mi, že se potěšíte!

statek na Blatech:



penzion:


v Telči:



penzion:



projížďka Třeboní:


v Telči:







v Třeboni:

 
Slavonice: 


Telč:






Jesličky v J.Hradci:




Slavonice:


Kostka cukru Dačice:


rozhledna Oslednice v Telči:


vodopádík v Terčině Údolí:


hrad v Nových Hradech:


První zdejší pobyt s vnučkami byl s druhou babičkou a další prázdniny jel se mnou manžel. Vnučky si mohly vyzkoušet obě varianty.


23 komentářů:

  1. Na Nové Hrdy koukám od kamaráda z verandy chaty, tedy v případě že se mi podaří tam k němu dostat. Netroufám si říct, že tenhle kout jižních Čech okolo Třeboně a dál směrem na Dobrou Vodu znám, ale párkrát jsme tam byli. Ať už když jsme ještě vystavovali psy a byla výstava v Budějicích, tak jsme měli na chatě základní tábor, nebo jsme tam byli s dcerou když jezdili lyžovat s kamarádem a jeho synovcem do Rakouska, anebo jen tak na víkend. Je to tam všude krásný a chápu proč se do jihu lidé dokáží tak zamilovat, to se ostatně stalo i mě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, dovedeš se správně zamilovat, Jižní Čechy si to zajisté zaslouží. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásný výlet, mnohá místa z Tvého vyprávění znám. Třeboň a výlet do Terčina údolí. Telč, Slavonice i Dačice. Krásné jesličky v Jindřichově Hradci, tam jsme byli na výstavě panenek paní Anny Šlesingerové. U Jindřichova Hradce kdysi měla naše kamarádka zahradu, tak jsme tam jezdívali docela často a 2x jsme tam byli na dovolené s našimi kluky. Jak píše Vendy, je tam krásně a i já se tam ráda vracím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, však víš, že tady není kout, kam by nestálo za to se podívat. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, díky za krásné výlety. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ráda dám nahlédnout do nových i starších cest.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, nádhera! Neznám jen Nové Hrady. Slavonice - ty jsou moje srdcovka...
    Měj příjemné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, také mě Slavonice vzaly za srdce, jeden čas jsme jinam ani nejezdili. Na kole jsem to pojezdila i okolí a také kousek od nich za hranicemi. Hezký víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, je to krásný kout naší země. Některá místa znám, jiná zatím unikla mé pozornosti.
    Měli jsme s naší partou zajištěný na květen pobyt Domaníně u Třeboně, ale ... snad to vyjde někdy příště.
    Hezký den 🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, také jsme jednou asi 4 dny v Domaníně měli základnu, ono někdy je v Třeboni a okolí těžké sehnat ubytko.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jsi neuvěřitelná cestovatelka, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, právě jsem se vrátila z voleb, dva dny sedět na prodloužených zádech, ale máme to za sebou. Teď se příští týden možná nějak odměním!Pokud nebude pršet, mám dvě možnosti výletu. Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Pikniky já tuze ráda, i když je pravda, že to poslední roky dost flákáme. Díky za připomenutí, hned, jak bude hezky, tak to napravím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, počasí možná bude ještě příznivé takové akci. Ahojky Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,opět krásné místo na dovolenou s vnučkami.Taková babička je sama velký poklad.To říkaly,vždy dcery kamarádky,protože neměla nikdy starost co s dětma,byla tu babička v důchodě,která to dělala ráda.Jenom žasnu jaká jsi velká cestovatelka,důkaz toho,že když se chce zvládne se všechno.My tu máme vnučky zase na víkend.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mě to moc baví, já bych mohla brát i cizí děti sebou.Jen, jestli by to bavilo i je.Tak to máte doma veselo.
      Zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Nejen Ty, ale vnučky mají na co vzpomínat a určitě ta místa znovu rády navštíví i ve věku dospělém.
    Klidnou sobotu, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, s tím právě počítám, že to holčiny nasměruje.Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Tedy Jiřinko, já žasnu, kolik máš těch jihočeských vesniček projetých. Terčino údolí..., tam to mám moc ráda. V zimě je vodopád zamrzlý a to je teprve podívaná. :o)
    Přeji prima sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ten ledopád jsem u tebe viděla, já zase znám zamrzlý vodopád mezi Benešovem n.Pl. a Františkovem.
      Napíšu ti někdy více. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Jiřinko omlouvám se za smazání komentáře, ale byly tam chyby. Tak raději...děkuji za krásnou podívanou do mně známých míst. Hlavně do mého rodného města - Telče. Už dva roky za sebou jsme se tam nedostali. Loni kvůli tomu, že zemřela naše známá, u níž jsme mívali ubytování, a letos nám to pokazil koronavir. Kéž by nám to vyšlo příští rok a byli jsme zdraví, abychom tu dlouhou cestu vlakem tam, zvládli. Děkuji za milé připomenutí známých mést a přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo,to ti moc přeji, já jsem tam vlekla jednou, kdysi, mamku a její známé, asi jsme ti to psala, jeli z Benešova přes Děčín a Všetaty do Jihlavy vlakem, my jsme ve Všetatech s jedním známým jejich kufry vzali do dodávky a jeli do Slavonic a oni s mým mužem pokračovali vlakem do Slavonic po dráze.Tam jsme výletovali po okolí týden a pak jsme zase kufry odvezli a oni s kabelkama jeli domů vlakem.
      Dokud neumřeli na to s láskou vzpomínali.Všechno jsme podnikali vlakem, jen jednou jeli v dodávce z Landštejna všichni nacpaní a tak jsme se tam nasmáli, protože ten majitel a řidič povídá, však až vyjedu se tam vzadu sesypete a nebudete řešit, kdo jak sedí. A taky jo.
      Jiřina z N.

      Vymazat