pondělí 19. října 2020

Je mi líto

 Tak si tady trochu zastýskám, když dovolíte,

milé KOČKY.

Když jsme dříve jezdívali a občas ještě někam vyrazíme, snažila jsem se poznat různé kraje a všelijaké památky, obvykle se snažím vidět vše od někoho, jako třeba od Santiniho a to se mi téměř povedlo, na to, že toho navrhl a postavil tolik. Pak jsem byla zvědavá na všechny památky zapsané v UNESCO, pak na smírčí kříže a tak podobně, židovské hřbitovy, synagogy, Křížové cesty, zámecké zahrady a parky, pořád mě to někam táhlo a manžel celkem rád někam jel, ač ho ty ,,bouračky,, jak s oblibou říká, zas tak moc nezajímají.     - - -                          ( no, jako úvod to stačí ).

Tak se stalo, že jsme jezdili i na místa, o kterých by nezasvěcení řekli, co tam?, stručně řečeno severně od silnice tzv. Karlovarské... a nestačila jsem se divit. Bývalo to prý území zemědělské, plné polí, vsí, městeček, kostelů, pak ovšem přišla doba uhlí a mnohé se rapidně změnilo, po válce  tahle oblast, dnes podle mne hodně zdevastovaná, už jen chřadla a nevzkvétala. Viz zámek Jezeří! Postavily se tu Nechranická přehrada, několik elektráren, přestěhoval se kostel v Mostu, vystavěly paneláky. Najdete tu v mnoha obcích naprosto zničené zámky, torza sýpek, kostely před zřícením, baráky ve vsích vypadající jako dva dny po válce. Je mi to upřímně líto. Republika potřebovala uhlí a tak se těžilo. Smrad, kouř, špatný vzduch, nemoci. Už se to o dost zlepšilo, pravda, najdou se i památky jako Nový Hrad v Jimlíně, kde je to hodno návštěvy, město Kadaň už se také postupně zvedá z popela, zámky Stekník, Líčkov a některé další, jako Krásný Dvůr, Chyše, Valeč, Červený Hrádek, Duchcov a další lze někdy s omezením navštívit, ale hodně je ještě těch, co buď je někdo koupí a možná opraví, nebo spadnou. Třeba klášter v Ročově, který jsem už dvakrát na blog dávala, to je běh na dlouhou trať a bez peněz do zdevastovaného kláštera nelez ( rada pro případné kupce ). Někdo si řekne, ta nadělá se starými baráky, Jsou to svědkové minulosti a umu těch, co tu žili  před námi. Věřím tomu, opakuji to pořád, že třeba Žatec, až bude jednou opravený, bude perlou mezi českými městy! Dočetla jsem se, že zámek v Polákách někdo koupil a bude ho pomalu dávat dohromady, jakou radost jsem měla z té zprávy!, - já tam byla se školou na jednocení řepy! ( bylo mi asi 16 let! -  to se tehdy dělávalo, to ještě děti směli trochu pracovat, hihi ). 

Když se podívám, jak úžasně zvelebili Kučerovi zámek Nové Hrady u Litomyšle, tak vidím, že to jde! otázka je, jak dlouho to trvá a za jakou cenu...nejspíš si pořádně mákli!

Doupovské Hory - dnes vojenský prostor - a ty obce okolo, ty by potřebovaly lidi, pracovité a odhodlané a peníze od státu, hned by to tam lépe vypadalo. V duchu tomu říkám bohem a státem zapomenutý kraj. Vylezte si na Andělskou Horu a rozhlédněte se.








 
Připnula jsem pár obrázků z Valče a ještě poznámku: takových krajin, kam by se mělo napumpovat něco peněz a hodně práce znám víc, třeba Broumovsko, Šluknovsko, Chebsko.
Vaše Jiřina z N.



8 komentářů:

  1. Jiřinko, to jsou zajímavá místa. Je pravda, že hodně památek se začíná opravovat, ale až ve chvíli, kdy to vypadá na jejich zbourání. Jestli se vzpamatuje například zámek Lipová, tak to bude opravdový zázrak. Obnovu zámku podporuje například houslista Jaroslav Svěcený, kytarista Vladimír Brabec, kteří přispívají výdělkem z benefičních koncertů. To ale zdaleka nestačí a teď v době coronaviru se koncerty ani nekonají, tak že se nekonají ani ty benefiční. Mezi přispívající patřil i herec Luděk Munzar. Na zámku je tabulka, že má přispívat i Ministerstvo kultury. Uvidíme tedy, co bude dál. zda bude zámek opraven nebo jestli spadne. Na zámku Nový Hrad v Jimlíně jsme také byli. Je tam moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, Vladimír Brabec je můj oblíbenec...jinak se vším souhlasím, doba je v této věci ne právě přející...ale snad to dopadne. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Dámy, nemluvíte tady spíš o kytaristovi Lubomíru Brabcovi?
      A přidala bych třeba Gabrielu Demeterovou a její festival v Plasech, jmenovaný pan Svěcený může za to, že kaple ve Smiřicích ještě nespadla a jejich víc. Naštěstí! I když kdo ví, možná i tohle se teď změní...
      Přeji hezký večer. Helena

      Vymazat
    3. Helenko, ano, Lubomír!!!, Jára to omylem napsala jinak...ale vidíš, chytáme se i tak... Já ho potkala naživo na Modravě v restauraci a je to super chlap. Párkrát jsem ho viděla hrát a je to s panem Rakem opravdu machr.Helenko, pěkný večer a dík za opravu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, zmínila jsi spoustu krásných míst u nás. Určitě by si zasloužila, aby se jim dostalo nějaké výrazné finanční injekce a mohlo dojít k jejich obnově či rekonstrukci. Spoustu ze zmíněných míst jsme navštívili.
    Rodina Kučerova měla to obrovské štěstí, že jim v restituci vrátili několik domů v Praze, takže měli finance na obnovu Nových Hradů, které jsou opravdu krásné. Bohužel ne všechny památky to štěstí mají. Občas je koupí nějaký "podvodník", který si myslí, že na tom něco vydělá a pak nechá památku ještě více zdevastovat. Před dvěma roky jsme "objevili" zámek Červené Poříčí, který prochází rekonstrukcí. Hlavně má novou střechu a na to ostatní se bude muset počkat a obnovovat to postupně. Bylo mi do breku, když jsem viděla, jak se z komnat stavěly byty, necitlivě se prorážely díry pro komíny a fresky se zapatlaly latexem. Podobný osud mělo více zámků, třeba Úherčice, či Grabštejn, kde byli pro změnu vojáci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, už léta ( ještě za totáče ) jsem si dělávala legraci, že koupím 10 zdevastovaných budov po republice a udělám z nich buď domov pro seniory nebo cyklistickou základnu a pod., manžel se mi vždy směje, už abys vyhrála a když jedeme kolem zmíněných, třeba Červené Řečice nebo Mladé Vožice nebo jinde, říká mi- už by bylo na čase s tím něco dělat, nějak se ti to tu kácí.Uherčice byly taky v hrozném stavu, když jsem je poprvé viděla, ale snad se zachrání.Grabštejn jsme navštívili 2x a lepší se to. Nejvíc tomu dali na frak vojáci, jezeďáci a papaláši, kteří byli primitivové a nechali spoustu budov zbourat jen tak.
      Další oblast, kde to je bídné, je mezi Domažlicemi a Tachovem.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Poslední dobou jsem zaregistrovala, že známé herecké tváře rekonstruují pomalu podobně zdevastované stavby. Je smutné, že jich je tolik, ale bez peněz to zkrátka nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to jde opravdu ruku v ruce - musí být odpovědný majitel, sehnat peníze a dobré řemeslníky, jinak je to škoda času.
      Zdravím tě Jiřina z N.

      Vymazat