pátek 27. listopadu 2020

Zvědavá

 Milé KOČKY,

moc vás všechny zdravím při pátku...nabídlo se mi to téma samo, v minulém příspěvku jste tu v komentářích psaly o hrnečcích na kávu nebo na čajíky a co kdybychom si je představily? Není to výzva ani soutěž, jen si můžeme zkusit zpestřit den - každá vložte obrázek a můžete i popis nějaké události, máte li ji s hrnkem spojenou. ( tak na výsledek jsem dost zvědavá )

Já, pokud bych měla něco o sobě a svém přístupu k nádobí prozradit, to mám jako na houpačce. Líbí se mi celé soupravy, jak to bylo zvykem kdysi dávno, od mísy na polévku, talíře všeho druhu, čajová souprava, kávová souprava, prostě jedna velká vitrína plná krásných kousků, ( jako to měla o svatbě moje švagrová, která dostala od rodičů veškerý cibulák, co se vyráběl ) ale zároveň se nebráním jednotlivým hrnečkům s podšálkem, obvykle v páru, které jsem buď dostala jako dárek třeba od mamky nebo jsem si je prostě koupila sama, protože se mi moc líbily. Moje dcera preferuje nádobí bílé, bez ozdob, které se dá mýt v myčce, já se nadchnu hlavně pro kytičky a často stojím u výlohy s některým drahým porcelánem a představuji si ho na svém stole. Na bílém ubrusu ...fantazie se nedá tak snadno ukočírovat...zvláště nádobí s vánočními nebo velikonočními motivy mě dost bere. Také chápu ženy, když dávají na stůl keramické nádobí nebo kdysi tak moderní skleněné.

I jako dárek se mi hrníčky zdají být vhodné, třeba jedné  své švagrové jsem darovala šest hrníčků s podšálky a má je ráda, dělá do nich kávu a jsou vystavené na čestném místě! Zvláštní kategorií jsou hrnky z adventních zájezdů, já je tedy po vypití obsahu vracím na stánek, ale jsou lidičkové, že si z každého města hrnek vezou domů. Měla jsem období, že jsem hrnky používala žluté a zelené, ale nyní jsem se vrátila k bílým. A v práci jsem měla na kávu hrnek od dcery, dnes a denně jsem si díky tomu na ni vzpomněla ( aby ne ). Vnučka dostala od mé sestry hrneček s fialkami, tak jí ho u nás přechovávám, až jednou vylétne z hnízda, musím jí ho předat. Zdědila po mé matce lásku k fialové barvě.

Mám vyšší věk a tak mám taky spoustu věcí doma, které se během mého života nashromáždily, tak tady jen namátkou:

hrníček vnučky:


 
k těmto máme i odlivky:



čerstvé kousky:




oblíbené na kávu s kamarádkou:


zimní na čaj:


od dcery, na kávu v práci:

 
hrnek na Vánoce, na větvičky modřínu:





16 komentářů:

  1. Máš krásné hrníčky. Já mám také v obýváku 4 páry "párových hrníčků" některé jsou dokonce uvnitř zlacené. Jen je už dávno nepoužívám, protože si děláme kávu překapávanou a na ty nám syn přivezl hrnečky skleněné, vyšší, a tak používáme ty. Já už nádobí nekupuji, protože mladí používají nádobí do myčky a také pro mikrovlnku a tak pokud po nás něco zdědí, tak to museli mýt ručně a to se jim asi moc chtít nebude. Měj moc hezký a pohodový první víkend s adventní nedělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moje dcera taky po mně asi nádobí nepřevezme, ale vnučky mi slíbily, že si to vezmou jako startovací a klidně to budou umývat ručně, upozornila jsem je na to. Ty zlacené mám také a občas si s kamarádkou do toho děláme kávu.
      Také ti přeji hezký víkend, Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, máš moc pěkné hrnečky a k nim i hezké vzpomínky.
    Snad nezapomenu a mé oblíbené hrnečky nafotím.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, máš krásné hrníčky. Nejvíc se mi líbí ten první, ten je kouzelný. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, ten dala moje sestra mé st. vnučce. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to je moc hezký nápad. Samé krásné kousky si nafotila. Mám slabost pro bílý porcelán, včera jsem v obchodě odolala a nepřikoupila další kousky :o)
    Pokusím se hrnečkový příspěvek udělat.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, porcelán se mi líbí už jen tím, že někdo z hlíny dokáže vytvořit takovou krásu a ještě to slouží.
      Helenko, užij si víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Hrnků mám doma i na chatě hafo. Ale přitom vždycky dlouhá léta používám vždy jen jeden, vlastně do doby než se rozbije. Pak si oblíbím jiný, a tak zas používám ten. Hrnky si nekupuju, jen si vozím domů ty adventní od punče. Ale vybrala jsem si nějaké po otci, po mamince. Hlavně kafe i čaj piju z velkých čtvrtlitráků, takže ty maličké pro mne jsou jen taková ozdoba....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, mám zkušenost, že většina lidí to má podobně, hrnky používají stejné stále dokola. Moje tchyně měla vystavené nádobí, které vůbec nepoužívala.Já to raději střídám, abych si je užila. Ale některé jen sporadicky.
      Nesnáším, když je na stole každý pes jiná ves, manžel si vezme hrnek jeden na kafe a druhý na čaj, úplně jiný a stojí to na stole celý den a já mám zase jiný, nevypadá to dobře. Jenže on to kafe cucá hodiny, já bych to vystydlé nepila.
      Znám asi tři místa, kde mají hrnky na plotě a to je mazec. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tady na u jedné chaty mají taky hrnky na plotě, mám tu dva, které jim tam chci vzít, ale vždycky na to zapomenu. No já bych si mohla udělat hrnkovník, navěsit je na strom :-D. Když to tak vezmu, měla bych hrnků pro menší dětský tábor.....

      Vymazat
    3. Mně se v posledních letech rozbil jen jeden, podědila jsem ho, byl zajímavý, takový měňavý a jako perleťový, loni, po chemkách, mi breptaly ruce, vše mi padalo z ruky a tak padl za vlast.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,máš pěkné hrnečky.Moc se mi líbí ten prvni,ale i ten poslední stromečkovÿ.Taky máme mraky hrnků a při čtení tvého příspěvku,jsem si uvědomila,že používám asi tři, stále dokola.Mám velký hrnek na čaj,pak menší na čaj,kafe nepiju,ale mám skleněný hrnek na kapučíno.Píšeš,že manžel pije vystydlé kafe.Víš,že studené kafe,je na krásu��Tak přeju krásný adventní víkend.Marta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to musí být manžel krasavec.
      Já to mám také tak, několik různých používám na kávu, buď na malé silné černé, nebo na kafe s mlékem, na kafe se šlehačkou musí být nahoře rozšířený, jiný na kakao a jiný na čaj.Kdysi ještě vysoké, silnostěnné sklenice na čaj s rumíkem, ale to už asi 40 let nekupuju.Vidíš, ale mohla bych jít uvařit jablíčka na kompot! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásná sbírka hrnečků. Každý z nich má svůj příběh.👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, hrnků i talířů mám opravdu hodně. Kdyby bylo po mém, vypadalo by to naše stolování také jinak.Manželovi je úplně jedno, kdybychom měli každý jiný talíř nebo hrnek.Když přijede dcera s rodinou, tak to obvykle jinak vypadá!Dám si záležet.
      Alenko, dnes vykouklo sluníčko a hned je svět veselejší. Jiřina z N.

      Vymazat