úterý 26. ledna 2021

Čas od času

 Milé KOČKY,

jako i každá z vás, občas na to vtrhnu a zauklízím si, přiznám se, že teď, když jsem doma a nechodím do práce, dělám větší pozdvižení v bytě méně krát, neb uklízím průběžně. Ale spíš se do toho dám, když mi to zdraví a nálada dovolí, když vysvitne sluníčko nebo když prostě cítím, že je to potřeba. A to můj manžel vždy velmi trpí, neb řádím jako týfus, ohrožuji ho hlukem a přesazováním z kouta do kouta a dokonce ho občas i zaúkoluji, aby toto vynesl do popelnice, tohle odnesl do sklepa a nebo aby dal vařit brambory ( a já mohla prát, luxovat, utírat prach a podobně ). Nejvíc ho rozčílím, když si uprostřed toho zmatku udělám pauzu, sednu si s kafíčkem do ušáku - pokud je tam místo!, přečtu si jednu stránku časopisu nebo si, dokonce?, vyfotím kus udělané práce. Dcera, která mi u tapetování a jiných takových akcí obvykle pomáhala, tomu říkala - že se kochám. No, jasně, obhlížím, zda výsledek bude dokonalý. A je mi jedno, kdy to bude hotové, jestli dnes večer, zítra odpoledne a nebo za týden, podle toho, o co jde. Jednou jsme u malování bytu chodili do postele uličkou asi 25 cm širokou a manžel si málem zjišťoval číslo na zdejší koronárku. Já byla v pohodě. 

Škoda, že v tomto malém bytě nemůžu stěhovat nábytek příliš, to mám taky moc ráda. Uklidí se u toho pavučiny za skříněmi, umyje se nábytek ze všech stran, zlikvidují se věci, které se nevyužívají, člověk má pocit, že se vše zlepšilo. Na  konci zimy, počátkem jara, mi to sedne.

Už se na to těším. Na čas sněženek, bledulí, petrklíčů, tulipánů a narcisů, hyacintů, modřenců, prvních březových listečků, svět barev.




a malá odměna za práci:



28 komentářů:

  1. Jiřinko,pěkně řádíš.On to má málokterý muž rád,když je kolem něho moc velký ruch.Vím to od svých sester.Stěhovat a nebo něco v bytě měnit je moje hobby.Já potřebuji hodně pohybu a když už nemohu nic jiného,venku prší,tak řádím doma.Včera jsem gruntovala ložnici a budu postupovat.Snad už na mě leze jaro.Stěhuju pořád,naštěstí máme čtyři pokoje a tak se mohu realizovat.Syn je přítelkyně,sice tu občas přespí a jednou za 14 dní tu je s dcerkama a tak je zbytečné,aby měl druhý největší pokoj a tak bude na jaře malování a stěhování.Hrozně se na to těším,manžel už méně.Změna je život a já ji potřebuji.
    Tak ať jsme pořád při síle a zdravé.
    Měj hezký den Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak proto se berou chlapi s ženami a ne dvě ženy, to by se stěhovalo 2x denně. hihi.Jitko, držím ti palce, aby se vše povedlo podle tvého a líbilo se ti v tom bydlet a žít. Já jsem slíbila manželovi, že kuchyni vytapetuji až v březnu a je šťastný, že to oddálil.Pa Jitu. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Po takové práci se to dobře kochá. Je za tím pocit osvěženého bytu, provětraných skříní a něco ubyde, co můžeš odklonit. Však manžel to přežije. Tohle dělám míň, ale o to víc si to pak užívám. Je to potřeba - a basta! ☺ ♥ ♣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, nejvíc mě dojal manžel kdysi, před lety, my jsme s dcerou vytapetovali a manžel vrčel, a pak, když přišli hosté a obdivovali práci, manžel pravil, my jsme tapetovali a dával jim rozumy. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ani můj manžel není nadšený když se děje něco, co rád nemá. Pořádek rád má - to jó, ale že samo o sobě to tak není, to nějak na vědomí nebere. :-)
    Nábytek jsem víc stěhovala, když jsme bydleli v bytovce. Teď už mne to tak nechytná, spíš se snažím měnit ráz místnosti různými doplňky.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my jsme ve Šluknovském výběžku bydleli v bytě dvakrát větším než teď, a já jsem tehdy byla schopna přestěhovat místnost, když byl muž pryč, za jedno odpoledne. Tady, v malém bytě, to nejde.Polovinu nábytku jsem musela při stěhování tehdy dát k našim do domu v Bnš.Ale už jsme tu sami dva, tak to stačí. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko i mě občas chytí takovýto "ámok" a vezmu všechno z gruntu. Vyházím všechno ze skříní vytřu je vevnitř a hned proberu co nosím a co ne a hned to třídím do pytlů, protože jak nad tím začnu přemýšlet, tak pak to už bych to nevyhodila. Sice se mi občas stane, že si na něco vzpomenu a hledám to, ale to bývá zřídkakdy. Prostě byt není nafukovací. Dokonce v pokojíčku ještě máme starou funkční televizi JVC a už jsem ji několikrát chtěla odvézt do sběrného dvora, ale je k ní videorekordér a ještě máme plno filmů na kazetách a DVD a tak Pavel, když přijede a je tu přes noc, tak si něco z toho pustí. Loni jsem měla v plánu vymalovat ložnici a položit novou podlahu. Loni to nevyšlo tak doufám, že to letos už vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti, Járo, moc přeju, aby ti plány vyšly, znám ten pocit, je to omlazující.
      Já jsem moc ráda, když si věci nebo oblečení někdo vezme a jsou mu ještě k užitku.
      Dnes tu trochu chumelí a máme venku bílo. Konečně přišla zima i sem.Na jak dlouho, ale. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Manžel také nemá tyto akce rád, říká jim debordelizace. Já vždycky říkám, aby bylo pořádně uklizeno, musí při tom být pořádný (zdánlivý) binec a najednou je všude čisto a voňavo....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se mi to taky líbí, původně to sice vypadá, jako Hirošima pět minut poté, ale pak se to začne rýsovat a výsledek je to hlavní. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Já uklízím jen když je to už opravdu nutné (třeba má přijet návštěva, ale často ani to ne :-)). Ale zato se čas od času stěhuji a to je pak úklid se vším všudy :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stěhování je fajn, ale jak kdy a kam.Když je to do lepšího, tak to beru.
      Ohledně uklízení, ono když je na co si sednout a je zábava, tak návštěva leccos odpustí.
      Obzvláště mužům. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Malování jednoho pokoje mám naplánované už druhým rokem. Na podzim prý ne, je covid a někdo by nám sem něco mohl donést. Na jaře to prostě bude, vidím, že už je to docela urgentní ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti, Evi, fandím, aby to klaplo. Ta vůně vymalované místnosti, to je hotový Dior.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, nás letos čeká úklid opravdu "z gruntu". To. že se chystáme malovat je věc druhotná, ale musíme vyměnit koberec v obýváku. Pominula bych to, že v místech, kam svítí sluníčko už poněkud změnil barvu, ale ... když jsme ho kupovali, byl na měkké gumové podlážce. Nedaleko od nás byla prodejna dovozových koberců a já se do něj zamilovala. Už od podzimu jsem si začala všímat, že se na hubici vysavače objevuje jakýsi prach. A pak přišla na to, že ta guma, která měla znásobit pocit komfortu, se začala rozpadat a vysáváním se dostává ven. Muž už je teď na prášky. Znamená to, že se bude muset vyklidit a rozebrat celá obytná stěna, která je do písmene U a pak nastane nerudovská otázka "kam s ni?" Takže až se otevřou prodejny s koberci, vydám se na obhlídku.
    Měj krásný den.💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já, než jsem koupila koberce do ložnice a obýváku, jela jsem busem asi 6x na Mělník, podívat se, co mají a co by k nám ,,šlo,,.Bylo to v zimě, manžel mě tam odmítl autem odvézt, snad si bláhově myslel, že to vzdám. Nakonec mi vybrané zboží za 200,-Kč dovezli k nám a bylo - a rozjela se akce...vše vystěhovat, vyhodit staré koberce a vymalovat stěny, pak položit nové koberce a umýt nábytek, nastěhovat a pak se kochat. Zaměstnala jsem spoustu chlapů okolo, neb manžela první den ,,vzaly záda,,. Ale já necouvla.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, dobře jsi udělala. 👍👍 Můj muž se také kroutí jako had, ale už s tím něco udělat musíme. Teď jsem asi hodinu seděla a dívala se na nabídku koberců. Ale chce to vidět ve skutečnosti, nejen na fotce. Zatím je čas. Stejně ho asi budeme muset do bytu dostávat oknem, jako ten předchozí. Jsme v patře a já doufám, že s tím transportem pomůže syn a zeť. Na schodech by se s tím nikdo nevytočil. To zase bude kovbojka. 😊 Ale jsme holky šikovný, my si s tím nějak poradíme. 💓😃

      Vymazat
    3. Alenko, jsi jako moje siamské dvojče.Koberce mi dovezli, ale opravdu jsem výběru dala čas, abych si byla jistá materiálem a provedením a barvou.Pak to bylo složené ve sklepě delší dobu, než se obě místnosti upravily, a pak jsme to do bytu dávali v ložnici přes okno a v obýváku přes balkon, jsme ve zvýšeném přízemí.Moc ti přeji, abyste to také zvládli, oni nakonec ti muži z toho mají také radost, ale proto, že už to mají za sebou. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Tak já uklízím průběžně,když příjdu z práce a větší úklid si nechávám na víkend.Taky bych si přestěhovala nábytek,ale mám dvoupokojový byt,v jednom bydlí ml.syn ve druhém já.Starší syn bydli už ve svém.Právě teď někdy se chystám probrat skříň,vyházet oblečení,boty z botníku,co už nenosím.Prostě trochu uvolnit prostory,protože to tady nenafouknu.Potřebovala bych vyměnit koberec u syna v pokoji,ale to není tak jednoduché.Když se kupoval,měli kluci v pokoji skříň,která se po čase vyhodila,protože už byla málá a jak rostli,měli víc věcí.Tak se koupila nová, velká skříň s nadstavci.A když ji bývalý manžel sestavoval,tak koberec neořezal a postavil novou velkou skříň na něj.Teď bych potřebovala koberec vyhodit,jenže by se musela rozebrat celá skříň i s nadstavci,to nevím kam bych ji dala,aby se koberec mohl vytáhnou z pod skříně a vyhodit.Postavit skříň a nový koberec,který by se koupil,by se položil a kolem skříně ořezal.No prostě komedie.Nejsou lidi,sama to neudělám,divná doba někoho si na to pozvat.Hlavně,komu by se chtělo rozkládat,skládat skříň,tahat starý,pokládat nový koberec.Tak to zase nevýjde,holt chtělo by to chlapa,ale kde ho vzít,hi hi.Tak si dělám malé radosti,koupím si nějakou pěknou drobnost,nový povlak na polštářek,kytku v Lídlu apod.Jiřinko,měj pěkný večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tyhle stejné problémy mají i ženy, které manžela mají! a ti tohle dělat odmítají, tak se neboj, že kdybys měla chlapa, že by se do toho vrhal, leda by to byl převlečený anděl.Musím ale uznat, že jsou i takoví muži, kteří manželce dělají, co jí na očích vidí, ale moc jich v ČR není.Znám jich pár a nezbývá než závidět.Múj manžel umí spravit úplně všechno, ale když se mu chce. Sousedka si třeba koupila zrcadlo a ještě ten den ho měla na zdi. Můj manžel ho pověsil!Asi málo chválím. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, ty jsi tedy údernice!
    Můj muž snáší úklid celkem dobře (asi hlavně proto, že není moc doma) :o), ale pamatuji mého tátu... To byl vždycky mazec :o)
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Helenko, což úklid, to je v pohodě, ale malování nebo tapetování a podobné úpravy v bytě, to je na muže silná káva.Dobrou noc Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Jiřinko, jseš akční. Ti chlapi si jsou všichni dost podobní - nemají moc rádi změny, i u nás je to tak. Já takový velký generální úklid s tříděním a vyřazováním věcí také časuju na přechod zimy a jara. Nejvíc se mi líbí ta odměna, doufám že Tvůj hrníček je ten spodní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já když řádím, tak se taky pak odměním a máš pravdu, po únoru jsem vždy jako jiní po Vánocích, mám totiž svátek a narozeniny a bonboniery se kupí a já se zakulacuji.Čokoládou ( dobrou ) mě ještě nikdo nikdy neurazil.A kytkou. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Koukám, že jsi pěkně řádila. Také jsem dnes vyluxovala všechny kouty a hned jsem měla lepší pocit.
    Můj muž je také moc šikovný, ale než ho přemluvím k nějaké změně, tak to vždycky dlouho trvá. Ve dvoupokojovém bytě se nábytek moc stěhovat nedá, ale nám to tak stačí, jsme tu už jen sami dva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tuším, že bydlíme v podobném bytě, jako vy. Jenže dole, nad sklepy, vy máte přece jen výhled a mám moc ráda na jaře, když mohu nechat otevřené dveře balkonu a jde sem vzdoušek. Máme všude sítě a tak žádné mouchy ani vosy, natož komáři.A taky mám ráda, když zjara po ránu poslouchám ptačí zpěv ( někdy až řev ) a vím, že je jaro.Za domem jsou stromy a trávník a v roští je živo.Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko, tak my u nás uklízíme oba společně a oba společně to nenávidíme. K velkému úklidu se musíme přemlouvat. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to se máte, já v tomhle s mužem shodu nemám. Zato v autíčku, tam musí být pořádek a běda, kdyby někdo sáhnul na sklo a byl tam otisk, to se v duchu směju, jak je muž pořádný. Pa Jiřina z N.

      Vymazat