sobota 16. ledna 2021

Lorety

 O Loretách jsem se dověděla poměrně pozdě, za totáče a hlavně za mého mládí byly takové stavby celkem opomíjeny. Proto mi způsobilo téměř šok, když jsem postupně zjišťovala, že těch drobných stavbiček v českých zemích bylo postaveno během baroka kolem padesáti a že je možné v mnoha případech je navštívit.Zjistila jsem si nějaké info o původní Loretě v Itálii ( jednou jsem okolo na zájezdu jela, ale nezastavili nám tam ani náhodou!) a jak jsem mohla, snažila jsem se některé Lorety u nás navštívit.

Milé KOČKY,

Tak třeba Rumburk, Kosmonosy, Římov, je to moc zajímavá historie v katolických zemích. Nebudu sem přepisovat všechny ty povídačky a báje o první chýši, to si můžete daleko lépe přečíst u tety Wiki, ale mohu vám, budete - li mít možnost, doporučit na Loretu se někde podívat. A přiznám se, že ten malý zmetek Covid mi loni zabránil jít navštívit Loretu na Hradčanech. Psali, že tam mají nové zvonkohry, byla jsem na to zvědavá a nic. Snad to jednou,ještě v tomto životě, zase možné bude a hned se tam vypravím. 

Pár fotek by se hodilo?

Loreto z busu: cestou domů z Apulie





Římov:







...četla jsem, že do roku 2022 snad mají Římov opravovat a rekonstruovat, hurá.


Rumburk:




Kosmonosy:




Jen ta pražská zatím jen zvenku:



21 komentářů:

  1. Tak jsem se u Tebe zase poučila a fotkami pokochala.
    Hanka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jeden čas jsem lítala po republice a navštěvovala samé smírčí kříže, ruiny kláštěrů, Křížové cesty a podobná místa. A musím říct, že spousta staveb, jak zámků, tak hradů, je nenávratně ztracena a zase dost jich někdo koupil a pomalu to opravuje a dává dohromady, z toho mám radost. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Opět krásné fotky,ráda jsem se podívala.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to jsem byla v r.2008 po operaci a do blízkosti Římova jsme jeli na pár dní, abych vypadla z domova. A objevila jsem ten poklad. Je tam i zajímavá Křížová cesta. A kvetly ovocné stromy a mám na to báječné vzpomínky.Nedaleko je také Žumberk a také pozůstatky koňské dráhy z Budějic do Linze.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Rumburk tuším na svém blogu představovala Signora. Jinak popravdě jsem o historii Loret nic nevěděla, takže jsem teď projela Wiki a jsem o něco chytřejší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Rumburku píše hlavně Jára, protože tam bydlí a také jsem ten klášter dávala na blog, Alenka/Signora určitě také, ale to nemohu tvrdit, jen vím, že tam asi bydlela.Měj se fajn. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, znám nejvíc Loretu ve svém rodišti v Rumburku, která má zvláštnost a tou je černá madona. Psala jsem o ní článek, ale teď je, jako další za deset let, bez fotek. V době studií jsem tam chvíli dělala průvodce. 😃 Navštívila jsem spoustu loretánských kaplí u nás a také tu v Loretu, která byla první a která se stala inspirací pro další kaple.
    Třeba se jednou dokopu k tomu, že ty fotky z Rumburka zkusím do článku znovu vložit.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak to se pokusím u tebe na blogu někdy najít, ale nám nedovolili v Rbk fotit.
      Když jsem v Rbk bydlela, nebylo možné tam jít, a pak jsem tam byla jednou sama a loni v létě s vnučkami.Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, byla jsem tam poprvé když byla Noc kostelů a nikdo focení nezakazoval. Později jsem opět, tentokrát drze fotila. Nebyl tam nikdo, kdo by na mně upozornil. 😃
      Já do toho článku zkusím znovu nahrát zmizelé fotky a pak ti napíšu odkaz.
      Krásnou neděli.

      Vymazat
  5. Učíme se celý život, tak díky. Fotky jsou krásné, zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mne to moc zajímá, i když asi ne z náboženských důvodů. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jsem ostuda, ale o Loretách také nic nevím. Budu se muset dovzdělat. Jak píše Eva, učíme se celý život. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, každý něco umí a něco ne.Nikdy není pozdě se o něčem novém dovědět. Hezkou dobrou. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásné fotografie Jiřinko. Tu naši, rumburskou, jsem měla na blogu, který jsem si omylem smazala. Moc hezká Loreta je také v České Lípě. Možná, že ještě někde ty fotky objevím, že je mám uložené. Už jsou také zrestaurované Svaté schody a všechny lunety v ochozech Lorety. Loni jsem tam byla touto dobou podívat se v kostele sv. Vavřince na Betlém. Letos sice také vystavený je, ale je zavřeno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, zrovna tu českolipskou jsem ještě neviděla. A díky za vše. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Růženko, další krásně tématický příspěvek. Kolem Lorety v Praze jsem šla před pár dny, myslela jsem, že třeba betlém nebo venkovní prostory... neprodyšně uzavřeno. Mám v plánu zastávku v Kosmonosech, občas jezdím okolo...
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hihi, kytka jako kytka ( Jiřina a Růženka )...Helenko, do Lorety v Praze zaběhnu hned, jak ten covid přestane otravovat. Už se tam chystám delší čas.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Zajímavé téma,krásné fotografie.Já mám pořád v plánu Loretu v Kosmonosích,snad v lepších časech ji konečně navštívíme.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, musíme si užít toho, co tu máme a mám radost, že spousta těch staveb se klube do krásy, poté, co je opravili. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Marijo, kdybych měla znova dávat na blog fotky všech staveb od Santiniho, které jsem navštívila a pofotila, asi bych měla na delší dobu co publikovat, hihi. Jsem tomu ráda, že jsem měla štěstí a viděla je.Jiřina z N.

      Vymazat