neděle 28. února 2021

Na začátku

 Nevím, co si myslely a co si od toho ostatní bogerky slibovaly, když si blog zakládaly a pouštěly se na tento tenký led. Já se přiznám, že jsem nejprve pilně a dlouho navštěvovala náhodně najité blogy, kde se ukazovalo pěkné bydlení a podobné se mi nabalovaly a pak už jsem začala i šilhat po českých, kde se něco dělo, tu přestavba domu, jinde předělávka kuchyně nebo zařizování svépomocí podkrovního bytu a tiše jsem záviděla, když nějaká mladá dvojice ruku v ruce snila, vymýšlela, pracovala, budovala. U nás to tak nefunguje, ale o tom raději nebudu ...stejně to jiné nebude. Ani ten blog mi manžel nechtěl pomoci založit. Až jsem uhranula dceru a ta mi blog založila a já se odhodlala, že to bude místo na sdělování a o fotkách z mých cest po zemích Českých a také těch okolních, pokud mi bude dopřáno - o cestování, procházkách, nápadech, objevech. Jeden kamarád mi tehdy, v úplném mém začátku, napsal: musíš se o blog starat. A tak jsem si tuto radu vzala k srdci a starám se. Pomalu bych, vzhledem k mému věku, mohla bilancovat.

Blog píšu téměř sedm roků ( 14.4.2021 začnu osmý rok ), porodila jsem jednu dceru, vychovala se prý sama ( tvrdí ona ), vydržela jsem s jedním chlapem docela dlouho ( asi je to díky tomu, že doma nemáme ani šavli, ani pistoli, jinak mohlo být dávno vše jinak? ), pracovala jsem celý život a práce mě bavila, těšila jsem se do důchodu a jak už to tak bývá, netušila jsem, jaké v tom důchodu přijdou neduhy. Kdyby se mě někdo zeptal, kam bych ráda jela znova, z těch cest, kde už jsem byla, asi bych se nemohla snadno rozhodnout. Zato vím s určitostí, do jakých situací už bych se nechtěla dostat, z těch, které mi život taky nadělil.

Milé KOČKY,

( trhání ještě nevyrostlého zubu - osmičky vlevo nahoře, kdy mi v pátek tvář otekla a v pondělí brzy ráno jsem netrpělivě přešlapovala před OÚNZem v Rbk., natlučená žebra a následně 6 týdnů příšerných bolestí, nějaké ty operace a taky zprávy o úmrtí 3 mladších sourozenců...to, abych byla stručná)...

Blog jsem chtěla, abych si zde ukládala vzpomínky na hezké chvíle, na pěkné události, které mi život dopřeje. A s těmi bych chtěla chodit na trh, nabízet je i vám.

Mezitím, když bych to musela udělat, jsem si řekla, že přeci jen bych ráda jela ještě znova ( byla jsem tam o Adventu a pak taky jindy, kolem Velikonoc ) do Alsaska, i když se mi vlastně líbilo všude, kde už jsem byla a jistě se mi bude líbit i tam, kde - třeba - ještě někdy budu. Mám zapsaných 12 zájezdů do ciziny v seznámku, kam by mě ještě srdce táhlo. A dalších mnoho míst i u nás. Trochu Alsaska vám zde dnes ukážu, abyste mi mohly, KOČKY, potvrdit nebo vyvrátit, že můj výběr je dobrý.

( zde, v Alsasku, můžete na každém kroku potkat čápy, ty živé i plyšové, bábovky, skvělé víno, čokoládu a sýry, uzeniny, spoustu zajímavých budov...)




























36 komentářů:

  1. Jiřinko,mě založil blog vnuk,bloguji již 12 let. Tehdy jsem po operaci již nenastoupila do pracovního procesu,ale do plného invalidního důchodu. Blog byl pro mě spojením se světem a stále je. Přeji ti úspěšné blogovací,doufám,že brzo i cestování. Fukčarinka
    V Alsasku by se mě také líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že máš tuto zálibu tak dlouho a jistě ještě dlouho blogovat budeš, pro větší pospolitost nás, starších osob.Ať se ti daří a jsi zdravá! Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,moc krásné městečko.Líbí se mi ty krásné budovy,květiny v oknech,uličky ve kterých bych se toulala a hlavně ti medvídci,ti jsou úžasní.Myslím,že se do této země nikdy nepodívám,proto jsem se moc ráda podívala.Fakt nádhera!Vždycky,když jsem u tebe "na návštěvě"tak si říkám,jak jsem ráda,že jsem loni,nějak opravdu náhodou objevila tvůj blog.Je to množství,krásného povídání,nádherných fotek.Těším se na tvoje další písmenka.Měj krásnou neděli,tady dneska vypadá,že bude sluníčkově.Včera bylo šedivo,nevlídno,zima.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, Marťo, posílám ti pěkný, nedělní pozdrav, u nás svítí sluníčko, mají přijet odpol. zeť s vnučkou a přivezou mi nákup, respirátory a další věci. Tak jsem si nechala Toulavku a Objektiv nahrát a hned ráno jsem stoupla ke sporáku a vařila a pekla jsem,
      ( abych měla pro nás oběd a mlsoty a pro mladé úplatky, polovinu buchty s borůvkami pošlu k dceři).
      Fotky z různých zájezdů byly na přestěhovaném blogu a jsou pryč, takže povídání tam je, ale obrázky bych musela znova hledat a to dělat nebudu. Proto se občas k některým zájezdíkům vracím takhle. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Každý má k založení blogu jiný důvod, u mě to byli dementní sousedé. Když problémy s nimi pominuly, protože se odstěhovali, založila jsem blog nový, pozitivnější, tvořivý, kecací, od všeho trochu. A tak mi to vyhovuje :). Přeji ti mnoho dalších spokojených blogových let! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, mě baví mnoho blogů, každý je jiný a jinak originální, ustálila jsem se na několika, kam chodím pravidelně a někam jen občas a některé jsem časem vypustila.Jak stárnu, kloním se k podobně laděným lidem a preferuji veselejší pojetí.
      Zdravím do Jablonce a přeji hodně slunce nejen v duši. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Blog mi pomohla založit kamarádka, také sběratelka panenek. Můj muž s počítačem nekamarádí a syn nevěděl jak a navíc už měl jiné starosti. Také jsem předtím navštěvovala jiné blogy, hlavně ty o panenkách a ručních pracích. A chtěla jsem se podělit o svou sbírku, o zkušenosti. V průběhu let mi přibyly jiné blogy, díky některým poznávám kouzlo fotografie a cestování. A díky tomu se dnes můžu na Tvém blogu podívat do Alsaska. Obdivuji hlavně krásné hrázděné domy, chtěla bych v takovém bydlet. Všechny jsou pečlivě udržované, je to krása.
    Měj pěknou neděli. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě Ti chci popřát dlouhé blogování a cestování. Jen, co to situace dovolí.

      Vymazat
    2. Růženko, budeme si to přát pro nás všechny a já doufám i v setkání s tebou a Batoháčkem ( známe tvého muže jen s batohem na zádech, hihi ).
      V Alsasku by se jistě líbilo všem.
      Opatrujte se. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Batoháček dnes vyrazil na výšlap sám. Já sedím s nohou nahoře, ale už je to lepší.

      Vymazat
  5. Jiřinko,krásně jsi všechno na úvod shrnula.Já jsem začala na počítač chodit více po roce 2008,kdy jsem odešla do důchodu.Sice jsem hlídala dceři vnoučata,protože začali podnikat,ale chyběli mi lidi.A tak jsem si založila profil na Lidé.cz a postupně začala obdivovat obrázky,co
    tvořila některá děvčata a pár let později jsem je tvořila také až do roku 2017.To už jsem zveřejňovala i fotografie z výletů.Manžel se o můj blog nezajímá,ví,že něco mám a mně stačí,že mě občas vyveze někam za město.
    Uveřejnila jsi nádherné fotografie.Já nevím,zda se ještě vydáme za hranice,ale dokud to manželovi řídí,tak toho náležitě využiju.Hýčkám si ho,doma nic dělat nemusí,potřebuji hlavně řidiče.
    Měj hezkou neděli Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já se tu směju jako blázen, mám taky soukr. řidiče, občas mi říkal: tak, na jaké bouračky to dneska bude? Ví, že mám ráda staré budovy, hrady, hradby, zámecké parky, dřevěné zvonice, smírčí kříže a další, hřbitovy, mosty se sochami, což nás dvě spojuje, máme podobné spády.
      Od října manžel s tím naším vehiklem nevyjel!A to byl v září na prohlídce a dopadl skvěle!
      Jitko, já pořád doufám, že bude líp. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že jsem Tvůj blog objevila, protože s Tebou se dostávám do míst, kde jsem nebyla.
    Můj blog bude slavit teď v březnu 4 roky. Ani tomu nemohu uvěřit,že už to budu čtyři roky, kdy jsem s rozechvěním poslala svoji první fotky, první větičky do virtuálního světa :-).
    Krásné fotky tady zase od Tebe jsou. Francii znám jen z filmů a fotek.
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se přiznám, že v duchu bojuji, jestli se mi líbí víc v Itálii nebo ve Francii, ale z nějakého mně neznámého důvodu vede asi Francie, neb jsem ji poznala víc, resp. na více místech.V Itálii se mi líbilo taky a na mnoha místech, jenže ... ještě mám ve Francii 3 oblasti, které bych ráda poznala a pokud to vyjde, budu neskonale ráda.
      Ochotně se o dojmy a fotky rozdělím, není problém.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jak to tady čtu děvčata,tak mám dojem,že si hledáme nějakou činnost i v důchodu,A to je dobře,protože není nic horšího než nečinně přihlížet tomu jak život ubíhá.Také jsem si na popud kamarádky založila Blog,ale s tím rozdílem,že mi nikdo nepomohl.Začala jsem až v důchodu a nevěděla jsem o tom vůbec nic.Manžel se s PC nekamarádil a děti mám daleko.Způsobem pokus-omyl jsem něco vytvořila.Po 2 letech manžel zemřel a zůstala jsem úplně sama.Baví mě fotografování a cestování a tak tam dávám své vzpomínky na dřívější výlety a v poslední době také cestování s organizací,která pro nás výlety organizuje.I když je to v poslední době v útlumu,věřím,že se k tomu zase vrátíme...Můj Blog je vzhledem k pokročilému věku hodně jednoduchý,ale mám se aspoň čím bavit.Kolikrát jsem uvažovala o úpravě,ale bojím se ,abych si to úplně nerozházela a pak už nedala dohrmady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc ti fandím, abys byla u blogování spokojená a bavilo tě to. Přeci nebudeš jen sedět a koukat do zdi nebo na nějaký prostoduchý pořad v bedně. Na blogu se nenakazíš, najdeš tu od všeho něco a mnohdy i dobré duše na ,,popovídání,,.
      A můžeš si vybírat, s kým se bavit a s kým to nestojí za to.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, tak jsem se trochu zamyslela - asi před 12 lety jsem narazila na první blog a otevřel se mi svět, o kterém jsem neměla ani tušení. A tak jsem se chvíli kochala. Pak jsem si přečetla nenávistné komentáře u jedné bezva ženské a měla jsem potřebu k tomu něco říct. Syn mi založil účet, abych mohla komentovat a zároveň mě začal přemlouvat, ať si blog taky založím. Pořád něco háčkuješ a pod a pak si ani nepamatuješ co a komu si to dala, pořád něco čaňčáš, říkal...A tak jsem ho založila, sama a doma se jsem se přiznala až po pár týdnech :o) Podporují mě, chápou, že pořád něco fotím, že nemohou jíst jídlo, než se vyfotí :o) Dcera ho používá jako kuchařku :o)
    Měj hezké dny a díky za Alsasko, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty momenty založení jsou dost podobné, i když mají několik kategorií, někdo to zvládl sám, jiný ( jako já, truhlík ) musí mít pomoc do začátku a pak se toho drží, mladší ročníky si většinou poradí hned.
      Moc ráda cestuji i s druhými přes jejich blogové příspěvky.
      S těmi nenávistnými komentáři jsem se u některých blogů taky setkala a dost mě to překvapilo a dělalo to na mne dojem, že jim, těm pisatelkám, někdo hodně závidí.I takoví lidé se tu potulují.
      Helenko, měj se krásně a podrbej pejsana za uchem. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Kamarádka, která mi blog pomohla založit, ten svůj kvůli zlým komentářům zrušila. Já mám zatím jen dobré zkušenosti.

      Vymazat
    3. Růženko, to by mě zajímalo, koho to může bavit někomu ošklivě komentovat, když se mi u někoho něco nelíbí, tak tam prostě příště nelezu a je to. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Také jsem si založila blog až po odchodu do důchodu, ale plánované to nebylo. Objevila jsem nějaký blog přes Lidi.cz a chtěla jsem to také vyzkoušet. Pustila jsem se do toho sama a přestože jsem počítačový neználek, ono to docela šlo. Pokus-omyl a víra, že to přece musím dát, to vše mi pomohlo na blogu válčit už šestý rok. A jsem moc ráda, protože jsem objevila prima lidi u kterých najdu dobrý recept, krásné fotky, veselé i smutnější články, ruční tvoření a spoustu dalších zajímavých věcí. Takže díky všem a tobě tentokrát za krásné fotky z Alsaska. Tam by se mi určitě líbilo, škoda, že nemůžeme teď nikam. My ani na naši chatu. Měj se krásně, zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je smutné, že nemůžeš ani na vlastní chatu. Procházka lesem dvakrát týdně by mi sedla.Ale já i doma mám co dělat, musíme si s tím poradit, jen to trvá už dlouho.
      Hezký večer Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Krásná pohlednice z Alsaska, které mi bylo víc než 20 let domovem. Je to nejbohatší region Francie. Ráda se tam vracím, ovšem kdy to zase bude netuším...
    Tvůj blog jsem objevila nedávno a ráda si chodím na něj zacestovat😊
    Přeji Ti nadále vytrvalost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, to velmi děkuji, už mě to s tím blogem drží necelých 7 let. V Alsasku jsem byla dvakrát a na Rýnu a Mosele také, líbilo se mi tam moc.
      Ale líbilo se mi i jinde a vždy se pak vracím s potěšením domů.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Blog jsem si založil před 12 lety, když jsem byl oslaben těžkou chřipkou a nebyl jsem schopen předjímat následky svých činů :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hezké, takový důvod slyším prvně, ale díky za to. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, to jsou tak kouzelné momentky z Alsaska. Já vím jen, že tam mají ve znaku čápa, ale nikdy jsem tam nebyla. Ale určitě by se mi tam taky moc líbilo. Tak ať se tam nebo jinam můžeme brzy podívat. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, taky mi ty týdny, co budeme nadále doma vadí, ale je to důležité a tak nezbývá než je dodržet.
      Ohledně Alsaska: koupila jsem tam mladší vnučce věci do školy a vše s čápama: pravítko, ořezávátko, gumu na gumování a pod., byla to taková souprava a potěšila ji, byla tehdy ještě malé dítě.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, krásné fotky a krásné vyznání.👍👍
    Já začala s blogem v lednu 2010.
    Předcházelo tomu správcování třídy na Spolužáci.cz. Založila jsem tehdy třídu proto, abych znovu našla svou kamarádku z dětství, se kterou se život nemazlil a která se mi ztratila. Doufala jsem, že o ní třeba někdo ví.
    Jako první se přihlásil jeden kluk ze třídy a v profilu měl uveden odkaz na Blog.cz. A já začala číst o jeho cestách po Evropě, kochala se fotkami, poznávala známá místa. A když to dokázal on, proč bych to nedokázala i já. První blog byl na E-stránkách. Stále ještě existuje a já na něj občas napíšu pár vět, když mi admin hrozí, že mi ho zruší. A pak jsem objevila Blog.cz a zveřejnila první článek. Trvalo půl roku, než jsem se dočkala nějaké odezvy.
    Tu ztracenou spolužačku už jsem nenašla. Po té, co jí kvůli manželovu podnikání a vazbách na ruskou mafii zavraždili jediné dítě, jí zkrachovalo manželství. Poslední stopa vedla do Jánských Lázní, kde údajně pracovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je zajímavá historie, na Spolužáky jsem občas chodila, jedna spolužačka roky dělala správkyni naší třídy 3.E z SVVŠ Děčín, mrzelo mě, když Spolužáky zrušili.Scházely jsme se ( samé holky ) jednou za 5 let od maturity v r.1966 a teď máme utrum.Letos určitě.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Já jsme měla jako první blog na doméně "webovastranka.cz". Byla to perfektní doména, dokud ji vedli Belgičané. Pak to prodali Rusům a přesto že se platilo 10 USD na rok, tak to nechali zkrachovat a nakonec zrušili. Přešla jsem na blog.cz, ale pak tam začaly problémy a mně najednou bez důvodu blog.cz zrušili prý pro nevhodný obsah. Při tom jsem tam měla jen fotografie z výletů a obrázky ze staré tvorby, které byly mé autorské práce. Nic stahovaného, nic převzatého...Na reklamaci administrace nereagovala. Od té doby jsem tu a nebýt toho, že jsem si původní blog omylem zrušila, tak už ho tu mám asi od roku 2015. Snad si někdy najdu čas a doplním ty staré příspěvky s fotografiemi., Ale já na počítač nechodím tak často a tak nevím, zda to někdy uskutečním. Přeji Ti hezké a pohodové blogování po mnoho dalších let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, nebýt tebe, tak jsem s blogováním loni skončila, a pak ta rána, když mi přestěhovaný blog zhyzdili vymazáním fotek, a kolika z nás se to týká ani neumím odhadnout. Pak jsem si řekla, že to nevzdám. A uvidíme, kam se vše posune časem.
      Měj se co nejlépe. Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Stal se z tebe hodně aktivní bloger, jedeš pecky a já ti fandím !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, také ti fandím, to je to nejmenší, co mohu pro tebe udělat.
      Měj se hezky, i když, u nás začalo pršet a u vás nejspíš lejt.Jiřina z N.

      Vymazat
  16. Já jsem si před 16. lety založila grafický web, pak k tomu ještě jeden cestovatelský. Ty webovky majitelé vytunelovali poté, co jsme si zaplatili výhodnější cenu na 3 roky dopředu, abychom neměli reklamy. Ano byli jsme prémioví a pro majitele vítaní. Tak jsem po 6. letech začínala znovu na blog.cz, ale hledala více možností a tak jsem nyní zjistila po zrušení blog.cz, že tady na blogspotu už účet mám. Ale na stěhování jsem musela dlouho sbírat síly. Chtěla jsem všeho nechat. Tak nějak to stejně asi všechno jednou zanikne, protože neaktivní blogy se budou rušit. Tak stejně po mně nic nezůstane. Ale pokud tu budu, mám se čím bavit a mohu chodit k jiným a líbí se mi tu nakonec více než na blog.cz. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, já bych to přestěhovat neuměla a nebýt Verunky a Járy, tak je to snažení na Blog.cz pryč komplet, takhle jsou pryč ,,jen,, fotky.Zvykla jsem si na tu partičku lidí a mrzelo by mne, přijít o to nakouknutí ve volné chvíli k ostatním.Jiřina z N.

      Vymazat