pondělí 15. února 2021

Taková vsuvka

 Dnes, jelikož nečekám nikoho, kdo by mne přišel pusinkovat, jsem udělala k obědu jen bramboráky     ( zv. cmundu ) a slepičí polévku ( svůj k svému ) a v noci jsem upekla linecký koláč, takže to tu smrdí česnekem a čarodějnice se drží v povzdálí. Ten česnek přebil vůni koláče, jablek, skořice...

Naše mamka dávala do cmundy ještě na drobno nakrájené uzené nebo gothaj a občas i na drobno nakrájené kysané vyždímané zelí. Já to šidím a po mase ani památky, taky dnešní gothaj není ten dřívější a navíc, já uzeniny nejím.

Milé KOČKY,

 je pondělí a svoje povinnosti jsem splnila, tak se jdu bavit, přečtu kousek knížky a pak si pořádně prostuduji povídání Signory o cestě do Itálie. Pac a mějte se pohodově, zimně, čistě a s nadějí na krásné jaro. Koupila jsem si litr jablečného džusu a tak budu slavit. Jiřina z N.






32 komentářů:

  1. Měj pěkné zimní pondělní odpoledne. Číst a prohlížet máš co, koláč ke kávě ti chybět taky nebude,bude ti prostě pohodově.:-)
    Já teď využiju sluníčka a na chvíli se půjdu projít jen tak stezkou pod zahradami našich řaďáků a pak si taky udělám domácí pohodu.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to máš taky prima program.Tak se opatruj a třeba ulovíš nějaké fotky. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Bramborák bych si dala hnedle, občas do něj taky dám uzeninu, když nějaká zbyde a je potřeba ji zpracovat.
    A všecičko nej k svátku, Jiřinko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, moc děkuji za přání. Mít potrubní poštu, máš tam bramboráky hned.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, bramboráky miluju. Někdy je dělám plněné, dávám do nich plátek uzeného. Jindy jen tak bez ničeho. Máš pravdu v tom, že dokáží náramně "provonět" byt. Vzpomněla jsem si, jak jsme se manželovou maminkou, ještě než jsme měli děti a kdy tu v našem současném bytě bydlela nájemnice, střídaly v její kuchyni. Týden vařila ona, týden já. A já dělala bramboráky. Zůstala jako opařená a jen pronesla: "Ježišmarjá, dneska přijde Rumcajs a tady to smrdí." Zavřela mně v kuchyni a větrala zbytek bytu. Pak někdo zazvonil, dveře u kuchyně se otevřely a v nich pan primář z chirurgie, zvaný Rumcajs, jinak maminky bratranec. "Ty děláš bramboráky? A dáš mi nějakej? Moje žena mi je nechce nikdy udělat." Takže ve finále i přes ten česnekový odér, jsem byla za hvězdu.
    Užij si dnešní odpoledne a já moc děkuju za reklamu. 💓🍀🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, krásná historka, takhle se k nám vždy těšil bráška Toník, jeho žena Růža sice vaří dobře, ale česnek nemusí a on si u nás pochutnával na pomazánce, tzv. trojbarevné chlebíčky, až se mu dělaly ty pověstné boule za ušima. Brácha už nežije a vždy, když chlebíčky dělám, vzpomínáme na něj.
      ( na veku dám česnekovou pomazánku a ozdobím kompotovanou mandarinkou a ananasem a plátkem čerstvého kiwi.)
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, tak nejprve k svátku kupu, a ještě jednu k tomu, zdraví, plno pohody a radosti, neutuchající elán k cestování a krásné zážitky každý den.
    Já si dnes k obědu restovala kousek kuřecího s cibulí, česnekem!, kořením Country a k tomu jsem měla hráškové pyré. Manžel dojídal z neděle rajskou a ze soboty rybí polévku :-).
    pa Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, rajskou jsme měli, tuším, že v sobotu? nebo tak nějak a mám ji ráda, ale děláme málokdy. Rybu bych si měla udělat co nejdříve, za přání ti moc děkuji.
      Na zítra asi udělám vepřové na houbách, ale jen jestli si to nerozmyslím...Pěkný večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Cmunda se bramboráku říkalo i u nás doma, já ho mám ráda a česneku tam nikdy není málo. U manžela tomu říkali kocour, což mi jednou docela dost vyrazilo dech. Přijeli jsme k manželovým rodičům a na otázku, co bude dobrého, tchyně odpověděla, že kocour. Polilo mě horko, protože jsem myslela, že fakt jedí kočky. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to by mě taky zarazilo.U nás česnek docela používáme rádi a často, třeba do bramboračky musí přijít vše, co mě naučila mamka a babička a jinak nám to nechutná.
      Jen máme s mužem rozdílné chutě, já dávám ráda máslovou jíšku a on sádlovou.
      Užij si večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Mňam cmunda😋. U nás se na podzim dělá s houbami , je to mlaskačka👍

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, tos toho stihla. Bramboráky u nás milujeme, nejvíce bez salámu a dalších přísad. Musím je zase udělat. Měj hezký večer a vše nej k svátku. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji moc. Jiřina z N.
      Ohledně jídla - já to střídám, po mase musí být zas něco lehčího...

      Vymazat
  8. Taky dělám.Někdy to dá práci,co pořád vymýšlet k jídlu.Se mnou je to jednoduché,horší s manželem.Dnes jsme si vzali jídlo od mladých z hospody,manžel se mnou cestoval k doktoru do Liberce.
    Jiřinko,k dnešnímu svátku Ti přeji hlavně zdraví,protože to další už určitě všechno máš.
    Ať jsi plná optimismu a ať se Ti splní všechna tvá cestovatelská přání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto přání, milá Jitko, nechám kolovat, aby se chytlo nás všech. A moc ti děkuji.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,mňam bramboráky bych si dala.Mám je ráda,ale přiznám se,že je dělám málo.Vždycky jsme do nich dávali hodně česneku,ať to má říz.Stihla jsi toho dost,jsi šikovná.U nás včera i dneska hezky svítilo sluníčko,ráno pořádně mrzlo,když jsem šla z práce sluníčko hřálo.Přeju ti hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, tak moc děkuji, udělalo mi to radost. Dnes večer na Viasat history ve 20.55 začíná nový pořad, už se těším, jak se jím odměním.
      Tobě přeji hodně krásných dní. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, přeji Ti vše nej k svátku. A ty bramboráky bych si dala, už o nich básním pár dní. :o)
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, také tobě děkuji za přání a až budete s Mírou doma sami, pusťte se do bramboráků, dobrou chuť. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, ty jsi byla pilná, ale určitě sis užila i pohodu u kávičky a koláče.
    Já vždycky vzpomínám na cmundu mojí babičky, byla jí známá široko daleko a moje spolužačka jí říkala cmundová babička. Také jsme ji nosili jednomu známému panu doktorovi.
    Cmundu jsem také zkoušela se zelím nebo s cuketou. Vidíš, už jsme ji dlouho neměli, tak bychom si ji mohli tento týden udělat. Ještě jednou všechno nejlepší k svátku. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, děkuji ti za přání a určitě si na bramboráku pochutnáte. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko,vše nejlepší k svátku,hodně zdraví. Bramboráky raději ne,za to koláč ten bych si dala hned.�� Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přáníčko. Koláče zbyly už jen tři kousky, dáme si je odpoledne ke kávě. Včera večer přišla přát i kolegyňka Jana a tak s námi nyní sdílí obývák i bonboniera a dárečky. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Tedy Jiřinko, jdu snídat... Mám hlad!
    Takové dobroty!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na dnešek jsem měla v plánu dělat jídlo s kroupama, ale nenašla jsem je, tak změna.Musíme je dokoupit.Prý by měl člověk za měsíc sníst kilo krup. ( ty následky!)
      Pěkný den Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko, to je mlaskačka, jsi hospodyňka jak se patří !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, asi ne, takové ty načesané kuchařinky v bílé krajkové zástěrce, to nejsem.Kuchtím, co umím a co je doma.Hlady jsme zatím nestrádali, jsou jídla oblíbená a i taková, která neumím. Třeba buchty a koláče na plech dělá moje sestra lepší.Kachnu peče pouze manžel. Já jen zelí, knedlík...
      Jsem takový ten podej, podrž.
      Měj se, Simonko, dobře. Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Jiřinko, já také dělám občas bramboráky a bílou kávu k tomu. Nepřidávám žádnou uzeninu ani uzené. Manžel právě nejraději bramborák bez masa. My jsme měli ještě od neděle svíčkovou a zbylo i na dnešek a k tomu jsem dnes dělala fazolovou polévku. Do té přidávám dunajskou klobásu hlavně pro chuť. Dělám ji s paprikou. Někdo dělá kyselou bílou, ale tu moc nemusíme. Také vařím osvědčená jídla a nové recepty podle moderních kuchařek moc nezkouším, protože manžel je konzervativní a chce vědět, co bude jíst. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, můj manžel spoustu jídel už nejí, to víš, staří lidé a zuby už nejsou, co bývaly. A taky chce vědět, co bude k jídlu, má svá oblíbená a na novoty ho neužije.Nejlepší bylo vždy dělat něco z masa a omáčku, to jsem si dala jen omáčku a přílohu a maso snědl on.
      Mám ráda jídla, která netrvají dlouho.Jiřina z N.

      Vymazat
  16. U nás se bramboráky také dělávaly bez uzeného nebo jakékoli uzeniny. poprvé jsem takové jedla na nějaké akci na Pustevnách a docela mi chutnaly. ale doma je také nedělám. musí být hodně česneku a majoránky. V některých krajích se jim také říká vošouchy.
    A s tím zelím a uzeninou se to dá vylít i na menší hlubší pekáč a upéct. Mně na bramboráčkách vadí, že všichni jsme po jídle a já ještě u plotny dosmažuji poslední a rovnou mohu začít mýt nádobí. Prostě k tomuto jídlu si pořádně ani nesednu. :D Měj hezký den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bývaly časy, že v některých restauracích nabízeli kaplickou cmundu a tam byla uzenina a kysané zelí, byla to velká placka přeložená napůl.Jiřina z N.

      Vymazat