úterý 2. března 2021

Co je k tomu vede?

 To si tak vyšlapuji po Praze a najednou: děs a běs: říkám si, co je k tomu vede?

milé KOČKY, 

raději sem dávám hezké věci, ale i tohle můžete potkat v hlavním městě a bohužel, nejen tam. Ráda bych jednou věděla, co je příčinou takové devastace ...


...že by měli chovanci nějakého ústavu vycházku? ono to bude jinak!

26 komentářů:

  1. Jiřinko, používám při pohledu na takhle zničenou fasádu daleko ostřejší výrazy...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nikdy jsem k takovému jednání neměla sklony a nikdy jsem to nepochopila, Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Také nechápu,že dělá někomu potěšení něco ničit.
    Hezký den Jiřinko

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, můj tatínek říkával: "Jména hloupých, na všech sloupích." Ten konec asi proto, aby se mu to rýmovalo. O něčem to svědčí. Je to nejen na fasádách, ale i vyškrábané na oknech tramvají.
    Sousedé si před lety nechali postavit směrem ke Karlovarské zeď. Netrvalo to dlouho a měli na ní klikyháky od sprejerů. Nechali jí nemalým nákladem vyčistit a natřít nějakým prostředkem, díky kterému to jde čistit a zanedlouho to tam bylo znovu. Objevovalo se to tam v noci z pátku na sobotu. Takže to nechali opět vyčistit a rozhodli se, že budou zeď hlídat. A v pátek v noci táhla kolem parta mladých z diskotéky, která byla na konečné. Jednoho ze sprejerů chytili. Byl to mladý šestnáctiletý kluk. Klepal se jak drahý pes, oni si opsali adresu, vynadali mu a pustili ho.
    Sousedka nakoupila v drogerii několik sprejů, sedla na autobus a odjela na Zličín. Zazvonila, zeptala se pána, zda má syna toho jména a když jí to potvrdil, vtrhla do předsíně a stříkala jim sprej na zdi. Chvilku prý trvalo, než muž nabral dech a pak řval: "Co to ženská děláte?" Ona odpověděla, že jen to, co pravidelně dělá na její zdi jejich synáček.
    Zda si to rodič s potomkem vyřídil, není znáno. Jen od té doby se zdi sprejeři vyhýbali.
    Obdivovala jsem sousedku, že měla odvahu tohle udělat. Já bych asi na to neměla.
    Měj hezký den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tento příběh mi je velmi blízký, tak to by se mělo zfilmovat a promítat každý večer v sedm ....a toho pána bych ráda viděla! To je jako když si moje kamarádka z Itálie přivezla nějakou výzdobu na hrob, dala to tam rodičům na dušičky a za dva dny to někdo ukradl. Jela pak do Brandejsa a na trhu na náměstí seděla její sousedka a tu výzdobu i jinou prodávala. Kamarádka na ni vyjela a baba to musela vrátit, ale já bych ji asi propleskla.Takové tu máme taky spoluobčany. Co naděláš.
      Přitom by stačilo dodržovat Desatero ( a to jsem skoro ateista )
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Raději se ani nebudu rozepisovat, jak mne tahle zkaženost bolí. Ten kdo to dělá se hlavně nudí a v hlavě mívá tupo...

    OdpovědětVymazat
  5. Takových děsů a běsů je po Praze hodně. Oblíbená zábava blbečků, kteří nejraději sprejují čerstvé omítky. Asi bych jim klidně sekala prstíček ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, Evi, to je hezké, trochu toho středověku na ně. Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Já jsem zase snímek vyhodnotila jako zhovadilou sestavu nesourodých domů. Tentokrát jsem si zdi ani vlastně nevšimla: v Praze se to dá čekat na každém rohu. Ale nejen tam - jen se někde objeví čerstvá pěkná fasáda, že tam ti psi sprejerští "načurají" svůj podpis ☻
    Přeju všem, ať se jim to nikde nestane a pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, tohle je náhodou takový blok starých domů, které asi v budoucnu hodlají opravit ( a nejspíš tam pak udělají drahý hotel nebo něco takového pro cizince ), obešla jsme to celé a zdá se, že je to spoustu let vybydlené???, nicméně to má svoji atmosféru, jednou to může být úžasný soubor budov.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. I v Jihlavě se objevují posprejované domy. Jak psala děvčata přede mnou, lákají je hlavně nové omítky. Myslím, že to jsou jednici, kteří sami nic nevybudovali a dělá jim radost ničit práci druhých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, nazvala jsi to trefně, nic neumějí a jen poškozují, kdyby měli něco vyrobit, nebudou vědět jak. Na sprej mají ale vždy...když někdo nasprejuje na povolené místo, třeba betonovou zeď u dálnice něco pěkného, tak mě to neurazí, ale tady a tohle?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. To je ještě před procházkou😊

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko, ti sprejeři mě také štvou. Jejich hnusné čmáranice skoro všude. Na fasádách domů, na zastávkách na mostech. Neštítí se zničit historické budovy, ale i nové fasády na domech. Je to vandalismus, který by se měl tvrdě trestat. Jen že většinou je člověk nechytí. Měj krásný den a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  10. To si taky vždycky říkám,když vidím podobně zničené budovy.Co vede někoho k tomu,že se musí vyřádit na něčem,nechat tam takovou spoušť.Měj se pěkně,Jiřinko.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, moje babička, kdyby to viděla, by jistě řekla: toho zmetka bych roztrhla jako hada...ale, já si myslím, že to není výsledek práce jedné osoby....jk

      Vymazat
  11. Jiřinko, taky mě to štve. U nás takto postříkali zdi, když byla postavená nová železniční zastávka asi týden po dokončení. Teď je to vyřešené tak, že jsou ty zdi celé pomalované tématy z města a okolí a je to moc pěkné. A taky mě překvapuje, že sprejeři nejsou jen mladí puberťáci. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, na trati z Prahy na Benešov byly udělané nové, prosklenné zastávky a bylo to - chvilinku - moc pěkné, ale ti hnusní sprejeři to zničili a další gauneři i tabule skla vymlátili a tak tam dali dráhy plechové a ty jsou také pošmárané. Škoda peněz a práce. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Bohužel, tohle není jen záležitost Čech, ale i Německa nebo Rakouska či Polska. Jak je to v jiných zemích nevím, tam jsem nebyla, ale počítám že to bude to samé v bleděmodrém. Oni jsou sprejeři a "sprejeři". Jedni, i třeba už velmi renomovaní a uznávaní umělci street artu, co tvoří ta nádherná umělecká díla na různých prázdných plochách, zdech a fasádách domů, které jsou možné obdivovat na netu a pak ti kdo se za "umělce" považují. Ti by zasloužili zurážet pazoury....Hlavní roli v tom asi hraje nezájem rodičů o to, co jejich potomci dělají ve volném čase, volná výchova v individuality, a nakonec povědomí o tom, že se jim vlastně nemůže nic stát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu a co s tím dělat, aby se vše zlepšilo? Pamatuji se, že jednou nahoře na Hradčanech opravili jeden barokní palác a hned ho někdo počmáral, chtělo se mi brečet. Jiřina z N.
      Nějaký anonymní lempl si neváží práce druhých.

      Vymazat
  13. Frustrovaní blbečkové, kteří nic nevytvořili a chtějí se prosadit. Je to strašné, že není proti nim žádná páka. Za tohle by měly být tvrdší tresty, ale nejprve je třeba je chytit. Je to na každém kroku a snad v každém městě i na nových fasádách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to smutné a není člověka, kdo by s tím něco udělal, to máš jako na zastávce busu, plno lidí tam drze hulí a když přijíždí bus, típnou to a vajgla hodí pod nohy.Mě vždy berou všichni čerti.
      Jiřina z N.

      Vymazat