úterý 9. března 2021

Pro dva

 Mám tady rubriku o kuchyni a kdyby tu nebyla, bylo by to skoro stejné, moc se jí nevěnuji, ale udělám krok ke zlepšení, 

milé KOČKY,

to jsem měla chuť na plněné bramborové knedlíky se zelím a taky jsem je uvařila. Jenže neumím vařit pro dva a tak byly k velké nelibosti muže po dva dny. Pro případ, že by je někdo neznal: Uvařila jsem si předem brambory ve slupce, ty jsem oloupala, když vystydly, nastrouhala na jemném struhadle a do té hmoty nasypala polovinu množství ( od oka ) dětskou krupičku a polovinu hrubé mouky, proč, to nevím, dělala to tak moje babička i mamka, přidala jsem trochu soli, dvě vajíčka, protože těch brambor bylo dost, uhnětla těsto a tady se nabízí dvě možnosti: buď udělat dvě šišky a uvařit dva knedlíky po dobu 20 minut nebo, jako já právě teď, nakrájet to na menší kousky a zabalit nádivku: dvě balení šunky od kosti po 100 gr nakrájím na malé kostičky a zabalím do těsta a dám vařit, pomalým varem, aby se nerozpadly. Pak je poleju na sádle osmaženou cibulkou, hodně cibulky, aby to mužovi chutnalo a přidám pěknou hromádku kysaného, pokrájeného, povařeného bílého zelí. A tak už jen meju nádobí a sklízím pochvalu.







Všímaví vidí můj talíř, kde se knedlíky nekoupou v sádle. Koupací mají rádi moje sestra a můj manžel.


21 komentářů:

  1. Jiřinko, děláš mi chutě - byl to jeden z typů "co vařit o víkendu". Občas mi skutečně dochází fantazie. Nakonec byl segedín a pochutnali jsme si.
    Ale na ty knedlíčky určitě dojde.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, segedín mám ráda a když ho dělám, obvykle zvu kamarádku Marcelku, ta mi ho vždy pochválí.Teď ale má utrum, je z jiného okresu. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, zrovna jsme je měli k obědu v neděli :-)). Já je plnila uzeným masem a mouku dávám polohrubou a hrubou, také nevím proč! Mému muži druhý den stejné jídlo vůbec nevadí a obzvláště když je takové, co miluje. Náš čtrnáctiletý vnuk snědl tři knedlíky, a to vůbec nebyly malé, dělám větší, sedmiletý jeden a padalo to do nich pěkně :-). Dávala jsem jim na výběr co uvařit, mezi kuřetem s brambory a plněnými knedlíky oba shodně volali po knedlících. Já je nejedla vůbec, vařila jsem si svůj oběd (stále jsem v režimu, jdou ta kila dolů velmi pomalu).
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, manžel to sní, ale už ho to tolik nebaví jako první den, jo, u některých jídel říká, že je lepší, když je to rozleželé.
      Jiřina z N.
      zítra si pro sebe budu dělat lečo



      Vymazat
  3. Tak bramborové knedlíky máme rádi, jak normální přílohu-plátky, tak špalíčky a tyto plněné si vychutnáme téže. Zjistila jsem,že jsem je už docela dlouho neudělala. Takže v nejbližších dnech budou u nás na poledním talíři.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám, Hani, obojí, a ještě taky bramborové placky a taky cmundu.Občas se pokouším i o chlupaté knedlíky, ale někdy se mi povedou a jindy je to bída.Svádím neúspěch na kvalitu brambor, přeci to nehodím na sebe!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Mňam. Teda Jiřinko, ty mi děláš chutě. Miluji plněné knedlíky uzeným a dávám si je občas na cestách. Doma je dělávám také, ale jen málo. Takže díky za tip.
    Přeji krásný den. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já nejraději bramborové knedlíky se špenátem, to si dám 6 knedlíků ( dělám ty šišky hubené ) a ani nemusím mít žádné maso.
      Hodně odpočívej, KOČKO.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiři, já je dělám také tak jako ty. Půl na půl mouky a když dělám chlupaté knedlíky, tak dávám hladkou a hrubou a brambory půl vařené a půl syrové a přidám trochu solamylu, pokud mají v sobě málo škrobu. To bývá po prvních sklizních z těch poloraných brambor. Manžel by je mohl mít pořád a někdy i jen s cibulkou. Krásný den.
    P.S. Stále jsem jen na mobilu. Dnes přijede technik zjistit, co je příčinou výpadku internetu a TV.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak ať vám to brzy opraví.
      Můj muž má rád taky pak jen opečené knedlíky a na to sádlo a cibulku.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Mozkové buňky mi umírají už rok nad vymýšlením, co uvařit, díky za tip 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, já zas mám mlhu v hlavě, nakoupím a předpřipravím několik jídel, abych nemusela často do obchodu a pak na to zapomenu a vařím něco jiného.Už je to se mnou na vážkách.
      Být to na mně, máme třeba jen široké nudle s mákem a cukrem s máslem.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Koukám, že bramknedlíky bodují, zatím mě s nimi nikdo nikam neposlal. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, jsem na tom stejně, protože také neumám uvařit pro dva. Někdy mám pocit, že vařím jako pro pionýrský tábor. Mám tu výhodu, že mužovi nevadí, když má stejné jídlo i po druhé. Snažím se, aby to nebylo hned následující den. Takže dnes se u nás budou podávat španělské ptáčky, které byly v neděli. Rozleželé budou určitě ještě lepší. 😃 Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou jsme měli před týdnem. Jen s tím rozdílem, že jsem dělala kulaté blbouny.
    Měj hezký den. 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, plněné dělám také kulaté, šišky jen jako přílohu k zelí nebo špenátu, když peču maso.Španěláky manžel má rád.S rýží.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, udělala jsi mi chutě. Plněné knedlíky jsme už dlouho neměli. Dala bych si Tvoji porci, také nemám ráda, když mi to plave v mastném. Většinou věříme na dva dny, pro dva se špatně věří. Naštěstí to mému muži nevadí a některá jídla jsou lepší, když se rozleží. Třeba takový gulášek, mňam.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že píšu blbosti, patří tam vaříme a vaří.

      Vymazat
    2. Růženko, já jsem to i tak pochopila. Jsou to taková staročeská jídla, někdo už to ani nevaří.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Teda Jiřinko,ani nevíš,jakou mám na ně chuť.Dělávám je málo,super tip.Já taky vařím jak pro závodní jídelnu,to jsme se synem dva,někdy příjde starší syn,tak si rád dá.Přeju hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, dnes jsme měli včera večer uvařené vepřové na houbách a k tomu v poledne uvařenou rýži a ani jsem nemusela mýt talíře ( skoro ). Prý to bylo dobré. ( no, z hladu se sní všechno ).Jiřina z N.

      Vymazat