středa 21. dubna 2021

Knížky oblíbené

Kdybych tu měla psát, kolik mám oblíbených knížek, především bych musela sepisovat hodně dlouho a nevím, k čemu by to komu bylo, ale, že nejsem úplně líná, napíšu, co jsem v poslední době vzala znova do ruky, abych si ještě jednou přečetla: protože ty knížky, mýma očima viděno, stály za to.

Milé KOČKY,

chápu, že ne každou knížku každý rád čte. A taky je otázka, jaké téma koho láká. Já už čtu jen to, co mě baví, v čem jsem se našla. Občas to proložím něčím, co mi někdo doporučil, že jsem odložila rozečtenou knížku se mi stalo jen asi 2x za život. Dlouhý život.

moje oblíbená:


pěkně napsaná:


velmi zajímavá a překvapivá:


přátelská trojice:



 
samosebou to není všechno...

k některým knihám se vracím z rozličných důvodů, asi mne chápete?




Přeji vám, aby se vám dobře četlo a svižně otáčely stránky... to moje mamka, ta vzala knížku do ruky a za chvíli už spala...


20 komentářů:

  1. Jiřinko, taky mám knihy, ke kterým se vracím skoro celý život. Ta první tvá myslím nikoho nepřekvapí :o)
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, někde jsem ty nápady na pozdější výpravy načerpat musela. U nás to chodilo tak, že naši hodně četli a taky si rádi někam na motorce se sajdkárou zajeli, tak to byla inspirace.Když jsem jela prvně do Švýcarska na zájezd od podniku zkraje devadesátých let, tak se můj táta radostí rozbrečel.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Také mám oblíbené knížky . Hodně listuji ve všech 5 dílech "Špalíčků výletů", 1000 hradů, zámků a tvrzí nebo ve Velké cestovní knize po Česku...ale mám i oblíbené romány. Naposledy jsem četla od Báry Walterové Benešové román Síla naděje.Je to moc hezky napsané. Mám od ní ještě jednu eknihu, ale nevydržím dlouho koukat do světla monitoru a tak jsem ji zatím nečetla, ale mám také svoje oblíbené knihy, jen nějak mi na čtení nezbývá čas a jak to jde, jdu do raději ven, do přírody. Krásný den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, žena s knížkou ve svém koutku, třeba v ušáku, to je pro mne hodně velký symbol.Ale i s fotoaparátem v přírodě.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, jsem vášnivý čtenář a čtu si denně. Hlavně ráno, kdy čekám, až se muž probudí, abychom spolu posnídali.
    Mám také pár oblíbených, ke kterým se vracím. špalíčky výletů a Toulavka k nim patří.
    Dnes ráno jsem dočetla knihu Dům panenek od autorské dvojice píšící po pseudonymem Erik Axel Sund. V pondělí jsem byla v Motole na endoskopii a nechtělo se mi tam knihu, která je rozměrnější, tahat. Vzala jsem si čtečku, kde mám stažené spousty titulů a začala číst. Uvědomila jsem si, že je to trochu schizofrenie, mít rozečtené dvě knihy. Už nemám. Tištěnou jsem ráno dočetla a pak si vzala čtečku a pokračovala tam, kde jsem v pondělí přestala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásné, čekáš na manžela, abyste posnídali spolu, to by se můj manžel načekal, když vstává v pět a já o dost později. Alenko, líbí se mi co píšeš, druhá babička mých vnuček taky pořád prohání čtečku, jen, snad, když jede autem na Prosek ji odkládá, ale jistá si nejsem.
      děkuji za návštěvu na blogu všem...Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jsem téměř nečtenář, ale když už, tak by to mělo mít pár mrtvolek, nejvíce miluji Agathu Christie a jejího Hercula Poirota a Arthura Conana Doyla a jeho Sherlocka Holmese. V dětství, to ale byla jiná, v knihách jsem byla zabořená od rána do večera :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, já jsem jako mladá dokázala číst v noci do dvou a ráno vstávat v pět a odjet do práce, ale stíhala jsem jen poslední vagon. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Růža21. dubna 2021 11:15
    Oblíbené knihy jsem měla už jako dítě, Malého Bobše nebo knihu Sirotek lowoodský. U té jsem vždycky brečela až mi ji mamka schovala a já ji našla až po letech. Těch dětských knih je spousta. Mám ráda knihy Johannese Mario Simmela a mojí srdcovkou je Egypťan Sinuhed. Dlouho jsem se nemohla do příběhu lékaře začíst, ale překonala jsem to a knihu dočetla. A potom jsem ji četla podruhé, potřetí...A ve výčtu mých oblíbených nechybí knihy Věrky Finy, je to pohlazení po duši a její knihu pro děti jsem četla dvakrát.
    Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jako malá jsme četla Malého Bobše několikrát a byla to moje oblíbená, stejně jako Kocour Modroočko, tu jsem četla pak mockrát vnučkám ( i dcera ji má ráda ).Jako asi 15 letá jsem četla ráda Sienkiewicze, Zikmunda/Hanzelku, a vše o Římanech, Řecké báje a pod. Dnes už ty nové moc nečtu, i když občas něco ano, a pozor: Egypťan Sinuhet je kniha, kterou jsem začala číst asi 2x, 3x a pak odložila, asi to zkusím ještě jednou. Přitom mě Egypt zrovna hodně zajímal a zajímá.Hamiltona jsme hltala...detektivky a sci fi už vůbec nečtu, ale nikomu to neberu, manžel ten ,,jede,, jen o Afghánistánu, o 2.světové a pod.Jak se tam nestřílí, tak ho to nebaví. Poslední knížku mírovou četl asi jako malý a to byl, tuším, Ferda Mravenec.
      Hezký den, Růženko. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Omlouvám se všem, kdo četl výše uvedený komentář, neb jsem tam napsala nesmysl, má tu být místo Hamiltona Halliburton!Jak se mi to povedlo, netuším. vaše popleta Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Občas to mám tak, jak tvoje mamka. Hlavně večer, usnu a druhý den se musím vracet o pár listů, protože nevím, co jsem vlastně četla. JInak jsem velká čtenářka už od dětství. zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ráda jsem četla některé knížky za mlada, třeba Marii Stuartovnu a jiné takové, dokonce jsem si vypisovala některé odstavce, když mě něčím zaujaly. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,také mám své oblíbené knihy,mám je v malé knihovničce,abych je měla po ruce.
    Převažují knížky o záhadách a tajemnu.Ty tvoje asi vůbec neznám.
    Já se pustila do čtení románu,který jsem četla v mládí a později dlouho sháněla.Většinu knih jsem si půjčovala v knihovně,ale má to 800 stran,to budu číst do vánoc.Už u čtení dlouho nevydržím,bolí mě oči,ale pořád lepší než koukat do mobilu.To si někdy brzy ráno čtu zprávy.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, po revoluci vycházela spousta knížek o záhadách, o esoterice a pod, taky jsem občas něco koupila, ale pak mě to přešlo. Jedinou jsem si nechala Miluj svůj život, protože nějak u mne funguje.Ale máme i Trebenku a L.Součka, to zas zajímalo jen čas manžela. I něco od Moodyho, také Život po životě a Jitro kouzelníků a podobné, ale už se k tomu nevracím.Mám raději knížky o umění, třeba o Italské renesanci, tu bych chtěla mít doma.
      Od té doby, kdy jsem odešla 2009 do důchodu, tak čtu bez brejlí, protože nečučím celý den do počítače.
      Jitu, zdravím a měj se hezky, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,moc ráda čtu.Vždy jsem ráda četla,chodila jsem do knihovny,pak si knížky kupovala.Malého Bobše jsem četla několikrát,Verneovky,to byl můj svět.Mám v knihovně hlavně cestovatelské knížky,Toulavá kamera,Rozhledny atd.a samozřejmě i jiné.Většinou čtu večer,když nic není v televizi,ale nečtu dlouho,ráno totiž brzy vstávám.Moji kluci jsou taky velcí čtenáři,což mě těší.Měj se hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jasně, Marťo, Verneovky byly kdysi mými kamarády také, kdo je nečetl? Já jsem nečetla jen Vinetůovky a pak Rychlé šípy, ty měla a má ráda moje dcera a zeť.Taky jsem neměla vztah k červené knihovně, nějak mě to minulo. Ale kamarádka to přímo hltala.
      Chci si brzy půjčit z knihovny Neffovy knížky, asi jsem dozrála na opáčko po letech.
      Hezké chvíle s knížkami ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko také ráda čtu. Jako malá jsem měla minimum hraček, nebyly na to peníze a mamka byla hodně praktický člověk. Knížky mě ale kupovala, sama také ráda četla. Chodila jsem do knihovny a chodím dodnes, půjčuju si knížky i časopisy. Preferuji knížky před čtečkou, ta mě nějak nebaví. Klukúm jsem četla léta i když už uměli číst. Když jsou u nás vnučky, čtu jim taky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zeťák taky četl a někdy ještě čte svým dcerám a ony to vítají, protože on nečte, on jim to hraje.Přitom holčiny hodně čtou i samy. My jsme pilně chodili do knihovny a chodím občas i teď. Pokud je otevřená. Jiřina z N.
      Myslím si, že systém veřejných knihoven v Čechách je super...

      Vymazat