úterý 27. července 2021

Na Bezděz

Bezděz, pro mne hrad, na který jsem vylezla prvně asi ve třetí třídě základní školy, dlouho silueta tohoto hradu byla pro mne vzorem, jak má správný hrad vypadat. Vylézt nahoru ke hradu bylo vždy pro mne náročné, ale i povznášející, krásné výhledy skýtající, historie zajímavá, bohatá.

Milé KOČKY, 

ukazovat Bezděz na blogu? - to je legrační, že? zná ho každý, ale přesto... co kdyby se někomu hodilo, že by si udělal návštěvu tohoto skvostu, aniž by tam musel šplhat?

Proto udělám konec zbytečným debatám a ukáži vám pár fotek  jedné z mých návštěv Bezdězu               ( jedné z mnoha ). . .píšou o něm:

Bezděz je zřícenina raně gotického hradu, který nechal postavit Přemysl Otakar II. a jde o jeho nejlépe dochovaný hrad. Je známý tím, že zde byl vězněn pozdější král Václav II. se svou matkou. Roku 1642 byl dobyt Švédy, později byl v majetku Valdštejnů, nyní je majetkem státu.






















Schválně jsem našla fotky starší, abyste viděli, že třeba vy tam přijdete a bude to už lepší?... a borůvkový koláč s kávou pod hradem:




Pohled na Bezděz přes Břehyni:



14 komentářů:

  1. Máš pravdu, Jiřinko! Tam se musí vyšplhat, ale stojí to za to!
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, je to pořádná výška, ale výhledy parádní.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,Bezděz je krásný a tajemný hrad a já ho mám na očích téměř pořád.Od nás je vidět a protože jezdíme často tím směrem máme ho někdy na dosah.Také jsem na něm byla několikrát,naposledy s dcerou a jejíma dětma.Je to už pár let.Ráda bych se tam ještě podívala,ale někdy tak na podzim až nebudou tahle vedra a musím najít společníky.Pro manžela kopce už nejsou a já chci zatím výlety,abychom je mohli zažívat společně.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, přesně jsi to vystihla, Bezdězy jsou dobrý orientační bod, z Drábských i z ostatních míst je dobře vidět.Stejně jako tam u vás Ještěd.Hlavně to mám ráda sledovat z vlaku směrem do Turnova. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, je to náhoda, ale dnes se naše příspěvky sešly ve stejném dní a na stejném místě. Byli jsme na Bezdězu teď v pátek 23. 7.,tak že mám ještě dnes ten kopec v nohou.Jen to bylo v tom horkém dni docela náročné. Máš moc hezké fotografie a určitě i vzpominky. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc tě zdravím, od tebe jsem věděla o vašem výletu na Bezděz tento pátek a věř mi, že jsem původně týden předem náhodně nastavený příspěvek o Bezdězu chtěla vyjmout a zveřejnit ho jindy, ale nakonec jsem to tak nechala, neb za á: v mém případě jsou to starší fotky a za bé: jistě to nikoho neurazí, když může zkonfrontovat váš výlet s mým. Nám se tam jednou stalo, že jsme byli nahoře u hradu a okolo všude bouřka, slejváky a na Bezdězu v černých mracích kolečko modrého nebe a sluníčko. Celá tehdejší výprava zírala. To víš, prevíti maj štěstí ( nové přísloví ).
      Musím se honem k tobě podívat! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Už je to tedy nějaký ten rok zpátky, kdy jsem byla na Bezdězu - byli jsme u Máchače na dovolené s vnučkou (to se ještě manželovi někam chtělo). Vloni jsem si to mohla zopakovat,ale s kamarádkami, jenže zabránil mi v tom manželův zdravotní problém. Tak alespoň Tvoje fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my jsme to šli několikrát z nádraží v Doksech k Břehyni, pak lesem na Bezděz a pak dolů na nádraží Bezděz a nohy jsme měli ošoupané ke kolenům.Teď už bych to tak nezvládla.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, já jsem na Bezdězu nikdy nebyla a tak jsem ráda, že jsem se tam díky Tobě dnes mohla podívat. A nebolí mě u toho nohy a nefuním do kopce.;-) Je to krásný hrad. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, honem zaběhni k Jáře, ta tam má čerstvé foto z pátečního výletu na Bezděz. My si obvykle dole pod hradem dáváme buď kynuté knedlíky s borůvkami nebo borůvkový koláč a kávu.Pa a měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,na Bezdězu jsem byla hodně dávno.Byla to naše první dovolená s bývalým,byli jsme na Máchově jezeře a Doksech.Návštivili jsme tento hrad,pak už jsem tam nikdy nebyli.Jezdili jsme pak i s klukama,jinam.Včera jsem v horku šplhala z Pece na Sněžku.Přiznám se bez mučení,bylo to náročné hlavně protože,bylo teplo,připadala jsem si jako kamzík.Ale ta odměna za tu dřinu,ta stála za to!Večer tady pršelo,ráno bylo lépe a přes den zase horko.I když nahoře dneska foukalo,bylo fajn osvěžení.Ale těch lidi,co tu je!Jiřinko,přeju Ti moc krásný den.My jsme po obědě a jdeme dál.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, Marťo, moc ti fandím a užij si Krkonoše, já jsem byla na Sněžce poprvé ve 3.třídě na zájezdu s mamkou, pak v sedmé na lyžařském kurzu se školou a pak až jako dávno dospělá lanovkou.Vypadá to, jako že to bylo někdy ve středověku...hihi.Hlavně, ať vám nebouří a neprší. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Bezděz znám, leč nikdy na něm nebyla, jen jsem ho viděla zdálky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, on je, stejně jako Trosky a Ještěd, vidět z mnoha míst, Tak je fajn,. že ho znáš a třeba se tam jednou vypravíš.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat