pátek 12. února 2021

Praha - pokaždé jinak

 Do Prahy jezdím především od doby, kdy jsme se přestěhovali ze severu na Mělnicko v r.1983. Do té doby jsem byla v Praze jen párkrát a vždy mě bolel žaludek a měla jsem nervy. Z různých důvodů. Zato teď mohu s klidným svědomím říct, že už se v Praze slušně vyznám a je to hlavně tím, že jsem si mnohá místa pěšky prošla a křížem krážem Prahu poznávala, pěkně postupně a důsledně. Obvykle jsem šla za nějakým svým cílem: jednou to byly památky románské, jindy se mi zachtělo vidět stavby v barokním stylu, příště jsem si prošla kolem Václaváku pasáže, když byly konečně opravené a pak jsem byla zvědavá na stavby od Santiniho, aby mě příště lákaly stavby v secesním stylu a tak to šlo pořád, někdy jsem se toulala jen tak a někde na mne něco zajímavého zcela určitě juklo. Ráda také jedu tramvají a koukám se po domech, jak jsou nebo nejsou vyzdobené. A od té doby, kdy jezdím zadarmo a mám čas, je to radost. Bylo by tedy divné, kdybych se jednoho krásného dne nezaměřila na Prahu židovskou. A mnohá moje výprava do Prahy měla tento podtext. A to nemluvím o mnoha výletech na Pražský hrad.

Zajímá mě tohle téma židovských památek velice, stejně, jako ostatní památky a tak jsem během let navštívila mnohé synagogy, některé židovské hřbitovy a courám ráda po zbytku židovského města - Josefově. 

Milé KOČKY,

 jestli o tom nevíte, v neděli bývaly ( a doufám, že později zase budou ) 2 komentované prohlídky po Starém židovském hřbitově a přilehlých synagogách a je to nesmírně zajímavé. Ovšem nyní šlus - covid.

O níže uvedené synagoze Jubilejní neboli Jeruzalémské pod Hlavním nádražím se můžete dovědět více také, až nebude coronakrize, za 50,- Kč vstupného, bývají tam zajímavé výstavy. Přes zimu je zavřená.









tento židovský hřbitov pod Žižkovskou věží byl její stavbou poškozen, ale i tak má kouzlo.








Podle mne tato tématika do našeho života patří, i když mnohdy je to velmi dojemné nebo často i  nepříjemné, číst nebo poslouchat o osudech lidí, pro které byly tyto budovy postaveny. Ale odmítám se tvářit, že se mne to netýká. Je to součást dějin naší zemičky a to mne zajímá. Praha je v tomto směru stejně jako Krakov, Worms či Budapešť dost vyhledávaná.

Co vím, tak největší synagoga na světě je v Jeruzalémě, pak ta v New Yorku, v Evropě je největší synagogou budapešťská, a hned po ní ta v Plzni!!! a Pražská Staronová je snad nejstarší, kde se konají bohoslužby?(  Líbí se mi ta v Mikulově, v Krnově, Heřmanově Městci aj. )




30 komentářů:

  1. Jiřinko, já Prahu považuji téměř za své město od dob studií, protože jsem tam strávila spoustu let pracovně i soukromě. Krásné fotky, kochám se. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, pro lidičky, kteří z různých důvodů nemohou pobíhat, kde chtějí, jsou tu blogy a jejich procházky s foťáky a díky za ně. Po chemkách jsem taky trajdala více s blogerkami, než sama venku.
      Mějte se krásně a zdravím: mňauky. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Byla jsem si projít předloni s Petrem Židovské město, ačkoli jsem rodilý Pražák, nikdy jsem tam nebyla, nebo si nepamatuju že by jsme tam někdy byli. Bohužel byl šábes a tak bylo všechno včetně hřbitova, kam jsem se moc těšila, zavřené. To že je na Žižkově další, to taky nevím. Okolo jeruzalémské synagogy jsem se něco nachodila když jsem jezdila do Prahy za maminkou, takže z Hlaváku do Jindřišské na tramvaj, ale nikdy jsem se tam nebyla podívat vevnitř. No mám zas co napravovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, synagog a židovských hřbitovů je v Praze více, a některé jsou ( když je normální režim ) otevřené a dají se navštívit.Židovské památky v dalších městech jsou někdy v sobotu zavřené.
      Už je pátek, těš se na víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Zajímavá je i židovská historie v Kolíně a okolí. Pěkný příspěvek ( jako vždy) a děkuji procházku v milé spolěnostii😁❄️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, taky jsme tam byli v synagoze, ale hřbitov si nechávám na jindy, a totéž v mnoha místech na Slavonicku.Tam jsem hřbitovy objížděla na kole.Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Zase pro mne něco, co jsem na vlastní oči neviděla. Takže díky, ráda jsem se na fotky podívala.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem naopak ráda já, že to někoho také zajímá. Tak to se budu snažit! Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Obrázky Prahy mě potěší vždycky a jako správný rodilý Pražan o ní vím daleko méně než třeba turista. Na židovském hřbitově jsem byla kdysi dávno když tam nechodil skoro nikdo, že je další i na Žižkově, o tom jsem neměla tušení. Na Hrad mám krásné vzpomínky, chodila jsem tam každou neděli s kamarádkami . Z Košíř přes Strahov to byla nádherná procházka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, asi přinesu v budoucnu další příspěvky na toto téma, bude-li zájem. Hezký, slunečný den Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, i my máme moc rádi židovské památky. Vymetáme opuštěné židovské hřbitovy, na svou první návštěvu Jeruzalémské synagogy nikdy nezapomenu. V létě nás uchvátila ta v Boskovicích.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, v Boskovicích jsem byla několikrát, ale když jsem tam byla prvně, tak jsem na zdejší žid.hřbitov šla sama a nějak mi to nesedlo. Nicméně je to tím, že do lesa a na opuštěná místa nerada chodím sama.V bOskovicích je toho na několik dní - a v okolí také. My jsme spali 3 noci na Svojanově na hradě. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Kolem Jeruzalémské synagogy chodím ráno do práce :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to máš zajímavou trasu.Já jsem léta pracovala v ulici Na Poříčí 5 a 7.
      Z okna kanclu jsem koukala na kostel sv.Josefa, co stojí na Nám.Republiky.
      Tak to už se teď těšíš na víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Já už mám víkend od včerejšího večera :-).

      Vymazat
  8. Díky, že jsi nás vzala do této části Prahy. Židovská synagoga je krásně vyzdobená.
    Jihlavská synagoga se bohužel nedochovala, zůstaly z ní jen základy v parku Gustava Mahlera. Byla v březnu roku 1939 vypálena jihlavskými německými nacisty. Zůstal židovský hřbitov, kde jsou pohřbeni i rodiče a sourozenci skladatele Gustava Mahlera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, zajímavý je hřbitov v Třešti. Udělala jsem o těchto hřbitovech malý článek, brzy zveřejním. Jiřina z N.
      V Táboře je také deska, kde byla synagoga.

      Vymazat
  9. Jiřinko, krásné fotky a milý doprovodný text.👍👍 Po předcích z tátovy strany v mých žilách koluje část židovské krve. Synagogy a hřbitovy mám prochozené, ráda jsem chodila i na Nový židovský hřbitov na Olšanech, kde je pochován Franz Kafka. Hřbitov u žižkovského vysílače jsem objevila úplnou náhodou, když jsem mamince vyřizovala repatriace za totální nasazení. Z oken domu, kde probíhala registrace, jsem si všimla ortodoxních Židů v dlouhých kabátech a kloboucích. Ze zvědavosti jsem se pak šla podívat.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my se jednou, až bude krásně a teplo, musíme sejít. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Moc hezké fotografie Jiřinko. Ten vnitřek synagogy je překrásný. Snad se do těchto míst také někdy podíváme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, kdybyste přijeli do Prahy v neděli a měli čas, jděte na tu prohlídku, kdy uvidíte vše, co stojí za řeč. A je to se slevou. Jedna bývá dopoledne a jedna asi ve 14 hod., a celé to trvá skoro 2 hodiny, ale je to poučné a zajímavé.Pak kvečeru skočíte do vlaku na Dc a jste za pár hodin doma.Ovšem, až nebude řádit covid.
      Jiřina z N.
      Kdykoli mohu ještě upřesnit info.

      Vymazat
  11. Jiřinko, díky za procházku s Tebou. Jeruzalémská synagoga je krásná, obdivuju vitráže a celkovou barevnost. Líbí se mi fotky ze židovského hřbitova, jak "nakukuješ hvězdou ". Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to je pod Žižkovskou věží.Na Starém žid.hř. se taky dobře fotí. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Krásné fotky synagogy,my byli před dvěma lety v Mikulově a ta je také zajimavá.Ráda jsem se s Tebou podívala.Snad se brzo podíváme zase.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vždy se snažím si vnitřek synagog nafotit, nevím, zda se tam opět podívám. Mám jich hodně ve sbírce.Ale nemusí jít jen o židovské památky, to dělám i jinde. Chtěla jsem jen vyvolat zájem o tyhle stavby, i když někdy je lepší, když se o těch hřbitovech moc neví, je dost lidí, kteří to tam jdou zničit a pomníky povalit.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Chodím kolem té synagogy vždy z nádraží a ještě jsem dovnitř nestrčila čumák.
    A dnes díky tobě ano.
    Příjemný a klidný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, byla jsem tam asi 3x a ještě jsem slíbila Adélce, že ji tam zjara vezmu.Hodně barevná a krásně opravená je taky ta synagoga Španělská, kde končí právě ta prohlídka po žid. hřbitově a synagogách. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jo do synagogy u Hlavního nádraží jsem se chtěl podívat, je to tam i zvenku moc pěkné a teď na těch fotkách.. Ale Ce Španělské synagoze chtěli příšerně vstupné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to mám radu: dopřej si tu nedělní komentovanou prohlídku, až je budou dělat a uvidíš ji v rámci té dvouhodinové zajímavé návštěvy, je tam snížené vstupné, tuším, že ji dělali v jedenáct a pak ve 14 hod.Vstup v Maislově ul. šikmo naproti radnici.
      Doporučuji dobré a pohodlné boty.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Na vysoké vstupné jsem koukala jako puk na Strahově, kde chtěli asi 400,- Kč za vstupenku do knihovny, kdysi jsem tam byla s mamkou a dcerou a nyní jsem tam chtěla jít s vnučkami, nicméně jsem to vzdala, přeci jen jsem v důchodu a tak tam holčiny musí s rodiči, ti mají víc peněz.
      Této politice moc nerozumím, asi mají raději cizince než naše turisty?
      Pro mne v tu chvíli bylo 1.200,- Kč moc.
      Jiřina z N.

      Vymazat