pátek 12. března 2021

S překvapením

 Čas od času se nám přihodilo, že jsme si vyjeli na výlet a zažili jsme překvapení. Pravda, už se to často nestává, protože se snažím pracovat nejprve s mapou nebo použiju info zasuté do paměti, já totiž zmínku o něčem zajímavém ,,zapisuji,, a pak, jednou, když se to hodí, použiju. Jak říkává jeden můj známý, mám prý v hlavě GPSku a když někam jedeme, cítím, že v té oblasti, v té krajině, je poblíž cosi, co stojí za návštěvu a obvykle manžela umluvím, aby mi těch pár kilásků do nějaké vesnice zajel. Sice dělá někdy obličeje, ale vyhoví. 

Milé KOČKY, 

ráda bych se dnes svěřila s několika namátkou vybranými místy, kde jsem byla hodně nadšená a sama překvapená, nebo naopak něčím zaskočená: jdeme na to -

město Žacléř: tady jsem měla divný pocit, dodnes nevím proč, omlouvám se, ale vládl tu takový německý duch, i když, mám ráda taková menší městečka se starými domy...možná by stálo za to se tam někdy vrátit a opravit si dojem?









a poblíž jsme objevili, čirou náhodou, zajímavou pevnůstku: Stachelberg. Byla odtud krásná vyhlídka směrem k Polsku.











Další místo, které jsem objevila sice už dávno a byla jsem tam od té doby několikrát, je Nymburk, ty jeho hradby, když jsem je spatřila poprvé, na mne udělaly obrovský dojem a kdykoli se tam ráda vracím: vždy si to celé obejdu kolem dokola, tu historickou část města.












Hodně mne kdysi překvapil i hrad ve Vimperku, jezdívali jsme přes toto město na dovolené na Šumavu ( na Kubovu Huť nebo na Kvildu či do Borové Lady a jinam a nikdy jsem se nevšimla, že tu mají takový hrad! Až jednou!...to jsme byli na Kubově Huti a vlakem jsme se jeli do Vimperka podívat. A teď jsem se dozvěděla, že je celý opravený a jakmile bude přístupný, chci ho určitě navštívit!




Za mého mládí se jezdívalo na školní výlety a to byl důvod, proč jsme některá místa znali, třeba od Benaru - mamky zaměstnavatele se dělávaly zájezdy a pamatuji si třeba výlet na Sněžku, do ZOO D.Králové, na Opočno a do Náchoda, Kuksu a to jsem tehdy, v pravěku, chodila ještě do ZŠ! S  Destou Rbk jsme zas byli v Domažlicích, Horšovském Týně a na mnoha dalších místech, odtud pramení moje touha vidět to tam i víc a důkladně. A hlavně, budovy bývají už opravené a o mnoho hezčí, než tehdy.

( zpěvačky mají v repertoáru nafrněná a jiná zas načančaná a já bych mohla zpívat - kdybych to uměla - rozlítaná a tím ale vůbec nemyslím, že bych někdy letěla letadlem )

28 komentářů:

  1. Nedivím se ti, že jsi milovnice zážitků. Vždyť opravený hrad nebo udržované domy jsou radost. Ráda jsem všechny snímky prošla, děkuji za ně. Teď už cestuju jen "prstem po mapě" nebo po vašich cestovatelských blozích. Přeji hodně dalších výletů a zážitků - a za mě DÍKY ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, jestli mi to osud dovolí, tak se znova, po letech, chystám do Jemnice, Dačic a pod., co já se okolo Slavonic najezdila na kole, určitě to tam bude hezčí.Jenže jsem byla mladší a nohy mi sloužily, už mají naběháno a stávkují. Jiřina z N.
      Taky teď víc cestuji po blozích. A díky za ně.

      Vymazat
  2. Ano,ano díky školním výletům jsme se podívali na hodně míst. Taky si tyto výlety pamatuji.
    Žacl, tak my říkáme Žacléři je opravdu takové zvláštní městečko.Za mého dětství či mládí to bylo opravdu město vnímané jako spíš německé- prostě Sudety. Po válce bylo hodně Němců odsunuto. Ani nějak malébné nám město nepřipadalo. Teď už je vylepšené, historické jádro opravené.
    Nymburkem jsem jen projížděla, ve Vimperku jsem nebyla. Takže zase Tvoje fotky !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak jsem ten dojem v Ž. neměla jen tak. Do Vimperka bych ráda.Po letech se tam ochotně podívám.S námi je to tak, že když někam jedeme, stavujeme se cestou na několika místech, pak výletujeme okolo ubytování a domů zase jedeme se zastávkami na různých místech. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Já vždy jenom žasnu, když vidím kolik krásy v naší zemi jsem neviděla a zaručeně již vše nenavštívím, ale nyní se hodně zaměřujeme na výlety u nás. Moc se těším, snad letos jich vyjde více než loni, uvidíme. Nedaleko Nymburka žije náš syn, v plánu mám město projít. Vždy k nim přijedeme, propovídáme den a jedeme domů, to musím letos změnit!
    Díky tvým fotkám se mohu projít krásnými kouty Jiřinko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, můj kdysi první pohled na ty nymburské hradby - upadla mi brada!
      Od té doby jsem do Nymburka nebo do Poděbrad vzala plno lidí, když někdo přijel a někam jsem je vlekla, třeba i do skanzenu v Přerově n.L. - tam se také každému líbí.Případně Lysá n.L. - tedy něco nedaleko od nás.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřko, jsi dobrá parťačka na bojovky😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, u mne je spíš problém stíhat vše, co chci vidět. Nedávno jsem si říkala, že loni nic moc a pak jsem nahlédla na to, kolik jsem toho loni i tak stihla a musela jsme si opravit názor.Hezký den přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, opět další porce parádních fotek z cest. 👍👍
    V Žacléři jsem nikdy nebyla a neznám ani tu vojenskou pevnost. Nymburk je moc hezký, ráda se tam vracím. A Vimperk? Spoustu let jsme jezdili do Horní Vltavice. Začali jsme když dceři byl rok. Zapřáhli jsme karavan a jelo se. Když jsem potom dělala ve škole, byli jsme tam celé prázdniny. Muž jezdil na víkendy a když já musela být v práci, byl tam s dětmi on. Do Vimperka jsme jezdívali na větší nákupy. Obchůdek ve Vltavici míval jen základní potraviny. Hrad byl v té době uzavřen, takže ho znám také jen zvenčí.
    A perlička nakonec - bydlela jsem kousek od Desty, kde pracovali oba moji rodičové. 😃
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem v Rbk pracovala a bydlela přímo proti parku, vedle kožešnictví u MěÚ, pak po provdání v D.Křečanech, kudy chodí Jára na své fotoprocházky směrem k Racku.
      Chceš-li o mně z té doby vědět víc, přečti si Betty Mc Donaldovou Vejce a já. Jako by to psala o mně. hihi Jiřina z N.

      Vymazat
  6. S tím Žacléřem to máš jako u nás s Jabloncem, obě města byla v Sudetech, takže jsou jako přes kopírák třeba s Žitavou kousek za hranicemi. Díky za krásný virtuální výlet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, tak to máš naprostou pravdu. A mimochodem, k tobě poprvé jsme zavítala právě na příspěvek o Žitavě a moc dobře jsme si tě zapamatovala. Hola nezapadli jste do rána sněhem?
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Včera nachumelilo, ale do rána téměř vše roztálo, holt, jaro se blíží 🙂.

      Vymazat
  7. Jiřinko, zase jsi mi ukázala místa, která neznám a kam se asi nepodívám. Moc ráda s Tebou cestuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nám to musí na blozích stačit, ale, už aby to skončilo.Pa Růženko, Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, opět spoustu míst vůbec neznám, ale Vimperský zámek miluji. Byla jsem zde několikrát a jednou i na soukromé prohlídce, před rekonstrukcí. Slečna mne provedla většinou místností, které jednu dobu byly využívány jako sociální byty. V některých byly i zajímavá zámecká kamna.
    Jsem zvědavá, jak to tam vypadá nyní, po rekonstrukci. Možná se tam budu snažit letos podívat, pokud to situace dovolí.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já tam taky chci a snad nám to vyjde. Byl v hrozném stavu. Pa a měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, z jmenovaných míst znám důvěrněji jen Nymburk. Ty hradby mám moc ráda.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hradby jsou impozantní, ale i to kolečko kolem starého, středověkého města je zajímavé a není moc náročné na čas.Jen ta tabulka na kostele, že tam upalili obyvatele kdysi, mi neudělala dobře.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,krásná a zajímavá místa jsi vybrala.Určitě se pojedu podívat do Nymburka.Kousek od něj má postavený domek synovec a zve nás tam.Přes Nymburk jsme jeli několikrát,ale manžel vše odbude,že tam nic není.Pro něj je všechno nic.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zaparkujte poblíž mostu a nech ho sedět v autě a obejdi si to s fotoaparátem sama? není to náročné a budeš mít klídek.
      Já tam občas jedu s kamarádkami vlakem, jindy nás tam vzal muž s autem, ale už s námi nechodí po městě. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,v Žacléři i v pevnosti Stachelberg jsme byli,když byli kluci malí a jezdili jsme hodně na Trutnovsko.V Nymburku jsem ještě nebyla,takže to beru jako tip na výlet,až se bude dát konečně jezdit na výlety.Měj hezký víkend.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, ani netušíš, jak jsem ráda, že jsem tu naši prťavku republiku projezdila, prochodila a omrkla, když to šlo. Na kole, pěšky, různě...Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Žacléř neznám, ale Nymburk mi učaroval stejně, jako Tobě. Děkuji za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Járo, do Žacléře jsme zajeli na chvíli, když jsme se vraceli z dovolené u Adršpachu a byla jsem na to městečko zvědavá.Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, moc děkuji za představení těchto měst. Tady to neznám a jak vidím, opět pěkná zákoutí měst v naší zemičce, která si návštěvu zaslouží. Cestování autem má právě tuto výhodu, že se může odbočit kamkoli...Proto já kolikrát fotím i z autobusu nebo z vlaku, ale to není ono. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak se toho, Maruško, dá stihnout docela hodně, my jsme jeden čas byli bez auta a stejně jsme výletovali často.Jen nám ty vlaky trochu očesali a je to spojení mnohdy horší. Jiřina z N.

      Vymazat