neděle 15. srpna 2021

Dovolená u Baltu

Upozorňuji, že cestu do Polska s Janou, kolegyní,  jsem neplánovala a vlastně jsme si ji koupily náhradou za na poslední chvíli zrušený zájezd do jižní Francie - Lanquedoku. Před časem jsem na podobném, ovšem delším a bohatším zájezdu byla a tehdy Jana jet nemohla, tak jsme to nyní napravily. Bohatší v programu, nikoli na peníze, i když - zájezdy po covidu hodně podražily!

Milé KOČKY:

Jedna z nepříjemných okolností nyní bylo, že je jelo na noc! Takže v busu mnoho hodin a první zastavení bylo ráno u hradu Malbork, což je největší cihlový hrad na světě a hlavní lákadlo zájezdu.Absolvovaly jsme prohlídku a dalším bodem programu byla procházka po přístavním a výstavním městě Gdaňsku. Už minule se mi tady velice líbilo a proto jsem přivítala návrat, i když jen dočasný. Pak následoval přesun na ubytování do pěkného hotelu poblíž města Gdyně.

V Malborku jsem se sama velmi pobavila: paní průvodkyně nám rozdala vstupenky do hradu a já jsem si vzpomněla, že mám schovanou stejnou, s obrázkem hradu, někde v peněžence: kouknu a vidím - na obou je datum 10.8. ale první r. 2016 a druhá r. 2021! - povedené.

Protože jsem kdysi o cestě do Polska už podrobně psala (  fotky jsou tam smazané ) budu dnes stručnější.








nakoukneme i do Gdaňska:






Další den jsme se věnovali prohlídce města Gdyně a posléze se jelo do Leby, na zdejší duny a nejvíc jsem hodnotila procházku po břehu mořském asi 3 km po jemném písku a vlnky mi omývaly nohy. Některé a někteří podlehli kouzlu a zaplavali si v Baltu. Žádný jantar jsem nenašla, ale něco málo z tohoto materiálu zakoupila vnučkám. Zcela zbytečná mi přišla návštěva v podvečer v Sopotech.















Ve čtvrtek se na nás smálo město Olštýn, odkud  jsme se přesunuli k Mazurským jezerům a následovala plavba po jednom z jezer. Dokonce nám paní průvodkyně zajistila během plavby konzumaci polévky žurek.













znáte Mikolajky?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pak ještě jsme věnovali den a noc prohlídce Waršavy:










 

Ve Věličce někteří navštívili solné doly a poté následoval den v Krakově. Město, kterému by klidně člověk mohl věnovat i týden v kuse.






Krakov: ( právě tam probíhal Duhový průvod, doprovázený odpůrci a také množstvím policistů )
















Nevýhodou byly jen dlouhé přejezdy mezi městy.Přeci jen jsou vzdálenosti v Polsku trochu jiné, než u nás. Výlet se líbil, medvídkové i já jsme spokojení a zaskočil mne jen požadavaek na závěr, vyplnit dojezdový formulář pro MZ. Nemám chytrý telefon, mnozí z nás v buse měli problém, naštěstí se díky dvěma mladým účastnicím problém vyřešil -  pomohly nám starším tuto povinnost splnit.

Nafotila jsem tentokrát asi jen 1200 fotek a nyní jsem vás s některými seznámila. Také bych se mohla rozepsat o večeři s rybou nebo jiné kulinářské dobroty, třeba trocha růžového vína k rybě a pod. - ale pokud tam, milé KOČKY, pojedete, stejně si to pojednáte podle svého. 

 Mějte se prázdninově: vaše Jiřina z N.

16 komentářů:

  1. Jiřinko to jsou úžasné fotografie a hned jsem si je prošla několikrát za sebou. Kochám se a kochám.... Je to fakt nádhera a vyšlo vám i počasí suprově. Líbí se mi všechny fotografie. Ty stavby jsou úžasné Nádherný cihlový hrad pobřeží s loděmi, to vše se mi moc líbí stejně jako Krakov. Určitě budeš dávat fotky ještě z jednotlivých dní. Pokud se nebudu mít čas podívat hned, tak se určitě přijdu znovu podívat za týden a projdu si všechny fotografie a samozřejmě i nové příspěvky. Měj se moc krásně a hlavně se opatruj. Pa J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tentokrát jsem si prošla hrad Malbork sama s českým audioprůvodcem a bylo to zas jiné, než minule s živým.Zrovna čtu Křižáky, po letech jsem se k Sienkiewiczovi vrátila - tak to do sebe zapadlo.
      Krásnou dovolenou - Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,dovolená se vydařila.Fotografie jsou nádherné a lákavé.Líbí se mi všechno.Polsko je krásná země s hodně památkami.Jednou jsme po ni hodně cestovali a podruhé jsme se plavili se známými na jachtě po Mazurských jezerech.Zopakovala bych si to.
    Těším se na pokračování.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, nemám námitek, máš pravdu. Nelituji té cesty. Vše proběhlo, jak mělo a vrátily jsme se s kolegyní sice unavené, ale o dojmy bohatší.Hezké letní dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, užily jste si s kamarádkou krásnou dovolenou. Musím si fotky ještě jednou prohlédnout.
    Věřím, že nám ještě nějaké fotografie ukážeš. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak si přeješ, Jasná princezno, pardon, Růženko, pokusím se. Jsem moc ráda, že to někoho zajímá.
      Já si později udělám čas na vaše blogy, protože jsem 14 dní tomu blogování moc nedala.
      Tak se opatruj a dej zas nějakou panenku na svůj blog, ať se s nimi seznámím.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, měly jste krásnou dovolenou. Nádherné fotografie. V Krakově už jsem nebyla ani nepamatuju, díky za připomenutí. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji ti. Tento týden bych měla ráda za sebou, zítra kolem 11té budu s Vetřelcem na návštěvě u paní prof. na Karláku.,,Moc,, se těším.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné fotky, hlavně ty s mořem

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, Malbork je snem mého muže, snad to taky jednou vyjde. Děkuji za krásné fotky, moc ti to přeji!
    A celkem často přemýšlím, kde je napsáno, že občan ČR má povinnosti mít PC nebo chytrý telefon...Moje mamka nemá ani jedno, vše potřebné ji vyřídíme, ale stejně...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nejprve jsem kvůli dojezdovému dokumentu vrčela, pak jsem se podrobila, ale! Co nás díky covidu ještě potká?
      Výlet se povedl a snad i tobě se poštěstí se na Malbork podívat. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,krásná dovolená.Úžasné fotky,kochám se opravdu moc.Líbí se mi krásný cihlový hrad,Krakov,moře,prostě všechno.Podívala jsem se několikrát.Počasí taky vyšlo,takže paráda!Měj se moc krásně,opatruj se a děkuji.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to je dobře, že se ti u mne na chvíli líbilo. O tom blog je.
      Možná tedy nějaké příspěvky ze zájezdu ještě vyplodím. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. V Krakově a ve Vieličce jsem byla, ale na Balt a mazurským jezerům bych se také ráda podívala. je tam nádherně podle tvých krásných fotek. Dcera jezdí do Polska častěji a vždy je nadšená. Nás letos čeká ještě zájezd s cestovkou, ale jen na 3 dny u nás. Ale i tak se těším. přece jen, když se člověk nemusí o nic starat, má to své výhody. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marienko, tak ať se výlet povede a vydaří, já odjíždím zítra na 4 denní s kamarádkou a už se balím.Máme to do Švábska a snad to klapne, že bude vše ok.Já to vybírala a kamarádka si zájezd dala s sedmdesátinám.Snad nebude litovat, že mne poslechla. Zdravím tě. Jiřina z N.

      Vymazat