pondělí 23. srpna 2021

Pár dní na jihu

V naší ulici se pořádají hry bagrů a nějakých dělníků, kdo víc a lépe rozryje vozovku, kdo sem nasype více písku a hlíny, kdo odveze větší náklad zeminy, hluk a prach nám vadí, tudíž jsme se poměrně snadno s mužem dohodli, že na pár dní odjedeme, na mně bylo, kam to bude a zvolila jsem Křepici u Vodňan, kde jsme s mužem a vnučkami kdysi trávili spokojeně dvoje prázdniny.

( ulice bude mít nové kanály, nový vodovod, nějaké dráty, také veřejné osvětlení, parkovací místa a nejspíš také stanici metra, usuzuji podle hloubky děr, které tady vykutají a pak zase zasypou??? )

Brzy ráno jsme se vydali přes Prahu, dokud tam nebyl velký mumraj a pak - po rozednění, jsme uháněli po strakonické až do Písku, kde jsme si udělali malou přestávku a procházku po městě.Do penzionu jsme dojeli kolem osmé ráno. Trochu jsme si odpočinuli a pak jsme si udělali pěkný výlet do zámku Kratochvíle, do Netolic, k oběma zámkům v Libějovicích a vrátili jsme se zpátky na ubytování, měli jsme spoustu času a tak večer následovala procházka na nedaleký kopec. Není div, že jsme spali jako zabití a nejen proto, že tam je v noci ticho, tma a ráno budí jen kohouti.Počasí nám přálo, bylo teplo, nikoli horko, příjemno, ostružiny zrály jako o závod a zbytky červeného rybízu na blízké plantáži taky nebyly špatné do pusy. Novinkou je tam na nejvyšším vršku rozhledna, ze které, údajně, podle místních, je za dobrých podmínek vidět dokonce Alpy. ( hledejte na mapě poblíž obce Stožice)

Milé KOČKY, další den jsme věnovali pozornost obci Dub, kde je zámek, ale nebyl přístupný!!!, pak jsme navštívili Vlachovo Březí, zde žila moje babička z tátovy strany, já jsem se podívala k zámku, na Křížovou cestu a na židovský hřbitov, odtud jsme jeli do Prachatic. Skvělé, středověké město. Byli jsme tu po několikáté a zase spokojenost. Také jsme se podívali do Vimperka, k opravenému hradu, i do města. Husinec jsme jen projeli. Pomlčím o návštěvách v restauracích a cukrárnách...hihi...

Jiný den jsme jeli do Českých Budějovic, ke Zlaté Koruně, dokonce jsme se vydali ke zřícenině hradu  Dívčí Kámen, tady nám ale začalo pršet, tak jsme se vrátili k autu a vynechali jsme díky lijáku i lanovku na Kleť. Dojeli jsme znova do Prachatic a do Vimperka a změnili jsme plány, přes Vacov jsme se dostali do Sušice a cestou jsme objevili pěknou poutní kapli ve Strašíně. Zajímavé překvapení.

Zpátky jsme to jeli už přes Rabí a Horažďovice, Strakonice, Skočice, do Vodňan. V noci pršelo, ale další den jsme se vydali na cestu zpátky poměrně v dobrém počasí, bylo pod mrakem a nepršelo. Jelikož jsme téměř vše sice znali, ale už jsme tam delší čas nebyli, užili jsme si výlety naplno a rádi se k Markům zase někdy podíváme.

Dovolím si vám sem, milé KOČKY, přilípnout pár obr.,  zatím od každého jeden snímek a později udělám ke každému místu samostatný článek? Ujednáno?

Písek:


Kratochvíle:



Netolice:


Libějovice:


Vlachovo Březí:


Prachatice:


Vimperk:


Sušice:



16 komentářů:

  1. Tedy Jiřinko vy jste toho procestovali opravdu hodně. Těším se na podrobné zobrazení navštívených míst. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, jelikož jsme v těch místech nebyli poprvé, dám sem jen něco. Navíc - nemám moc času, protože ve čt 26.8. jedu na 4 dny pryč, tentokrát s přítelkyní Marcelou.Tudíž vyprat, trochu uklidit věci a sbalit se na další 4 dny. Snad to covid nepokazí a k zájezdu dojde.Příspěvky o právě proběhlém výletu už jsou nastavené na blogu, den za dnem, i když tu nebudu.Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, koukám, co jste toho projeli. Kousek od Netolic, v Podeřištích, se narodily moje babička a mamka. Kratochvíli znám a těším se na článek, abych viděla co se tam změnilo. Moje stříně bydlí ve Vlachovo Březí, tam jsem bohužel ještě nebyla. Těším se na pokračování.
    Měj klidné dny bez hluku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, snad jsem pro další dny vybrala ty snímky, které se ti budou líbit? Moc tě zdravím a přeji ti hezké dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,to je míst,co jste navštívili.Těším se až nás něma seznámíš.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, vzala jsem to hopem a je to připravené až do 30.8., kdy už zase budu doma.Tak do té doby hezké chvíle s foťákem ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Zdravím, Jiřinko. Ty opravdu nezklameš. Nechápu, jak to vše stíháš, tolik míst za pár dní. Takže ten Dívčí Kámen jste zvládli, to je super. Toto jsou místa, která znám všechny. No, prostě jižní Čechy. :o)
    Užij si krásně další dovolenou a těším se na každý jednotlivý příspěvek. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, opravdu každý den jsem si na tebe vzpomněla, ale nejvíc při pohledu na Dívčí Kámen, protože o něm vím od tebe, když tam chodíte dělat táboráček.Jinak asi budu mít malér u sestřenice, že jsme jeli přes Skočice a nezastavili jsme se, já jsem měla nedávno nehodu s mobilem a vše mám vymazané a nemám na ni tlf.č., tak jsem tam nechtěla jít neohlášená. Musím jí napsat mail.
      Kvůli dešti jsme vynechali i Holašovice.
      Měj se, Dášenko, krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, Ty jsi vrtule... Mohla by jsi z fleku dělat průvodkyni! Užij si další výlet a těším se na další příspěvek o něm, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je pravda, že jsme některá místa už navštívili vícekrát, některá jednou a někde jsme dosud nebyli. Hlavně ty nové rozhledny nám chybí a pak několik oblastí na Moravě - máme co napravovat.Ale stárneme a já nechci manžela nechat řídit moc dlouho v kuse, dlouhé štreky už nejsou pro něho, i když on se ještě cítí ok.
      Zdravím a užívej si. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, vy jste lidi činu! Super nápad, než vám dostaví tu stanici metra.
    Vidím známá, ale i neznámá místa, těším se na podrobnější report.
    Přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty lesy, louky, pole a daleké výhledy z kopců mi udělaly dobře.Málem bych zapomněla na to, že 26.8. jedu na 4 dny na zájezd a 7.9. zase začnu laškovat s doktory na Karláku.
      Nějak ten rok utíká, co? za chvíli tu bude konec prázdnin a malý Honzík, kterého občas hlídáme, se začne titulovat školák.
      Pěkný den Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jižní Čechy moc neznám, takže se na další příspěvky těším.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je kraj, kde pomalu každý je nějak příbuzný ( přeháním). Můj táta měl nekolik bratrů a ti měli hodně dětí a ty děti jsou rozeseté po Vimperku, Strakonicích, Volyni, Prachaticích, Skočicích, Vodňanech, Štěkni a kdo ví, kde ještě.Takže bych mohla jen jezdit po sestřenicích a měla bych napilno.Jeden bratranec se odkutálel až do Plzně.
      Nás bylo také hodně, ale obsadili jsme strategicky Děčínsko.
      Nicméně jsem pořád trochu zaháčkovaná k jihu, bydleli jsme kdysi za mého mládí asi 2 roky u babičky ve Velké Turné.
      Snad jsem pro vás, milé KOČKY, z naší spanilé jízdy vybrala zajímavé snímky.
      Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,krásně jste cestovali a hodně jste toho viděli.Paráda.Jižní Čechy jsou krásné,těším se na podrobnější povídání.Měj se pěkně a opatrujte se s kamarádkou.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem, Marťo, zase na pár dní doma, cestovatelské úsilí vyměním na chvíli za hadr, koště, tanečky kolem pračky a pod.
      Zatím hola. Jiřina z N.

      Vymazat