pondělí 4. října 2021

Jak kdy

Někdy se daří a jindy ne, ovšem, co se v sobotu 2.10.2021 dělo, to nevím, jak to nazvat:  

Manžel v pátek večer: Někam bychom v sobotu mohli jet, 

já - tři návrhy: první na Třeboňsko, ale to smetl ze stolu, že tam jsou rozkopané silničky? já : druhá varianta - tak na Jihlavsko, Havlbrod, Polná, Brtnice a pak obce pod Křemešníkem, do Červené Řečice a kolem Želiva domů. Prý: tak jo. Já: třetí varianta: Svitavy a okolí? jindy, on na to.

Vzbudil mne před šestou a to jsem ke čtvrté ranní teprve usnula.V mrákotách jsem něco posnídala, umyla se a oblékla a potmě doklopýtala k autu. A jelo se. Kolem Českého Brodu vyskočilo i sluníčko a začalo nám svítit do obličeje a řidič už mírně vrčel. Někde za Čáslaví pomalu naběhly cáry mlh a později i deka šedivých mraků, takže jsme přijeli do Havlíčkova Brodu a bylo zamračeno, tmavo a vítr byl dost studený. Na náměstí byl trh. Měla jsem po náladě, protože jsem si plánovala, jak si město i hradby znova, pěkně ozářené ranním sluncem, pofotím a nic! Tak jsme si dali čaj v jedné kavárně a koupili jsme si kozí sýr a nějaké další produkty u trhovců a odjeli jsme, aniž bych si vše oběhala, jak je mým zvykem. Náladu jsem měla pokleslou.

Dalším cílem měla být Polná, kde jsem už kdysi byla a dost jsem se tam těšila, že si ji opět projdu a nafotím vše zajímavé. Nu? Manžel odbočil poněkud dříve a pak řekl: nechceš se znova podívat na hrad Veveří? Jak je to tam daleko odtud? Odvětila jsem, že je mi to jedno, že to počasí je hnusné, a že jsme měli jet jinam.( toužila jsem po sluníčku a těšila se na teplo.)

Zkrátím to, milé KOČKY,  ke hradu Veveří jsme nakonec dojeli a celý si ho prohlédli. Jak horní část - tak dolní. Představovala jsem si to v lepším stavu, ale snažej se opravit a zvelebit, co se dá. Zase je to o penězích a míře devastace. I historie hradu je zajímavá.

Někteří návštěvníci připluli lodí z Brna - přehrada kouká hradu do oken. 

Cesta domů byla dlouhá a únavná, cestou na mne jednou skočil mikrospánek ke konci cesty, ještě, že já neřídím auto, jen domácnost! Manžel nespal a dovezl nás v pořádku do N.

Foto: Havlbrod ráno: 2.10.2021













Trocha mistrovství Santiniho v obci Zvole:




Veveří kolem poledne: 2.10.2021 - sluníčko se opět ukázalo:

















 
na omítce v jedné z komnat:













A poté se muž chopil volantu a jel...nezastavil mi v Předklášteří, kde jsem si znova chtěla nafotit vstup do kláštera, ani v Kolíně, kam budu muset asi dojet vlakem! Nezastavil ani u jednoho z mnoha barevných javorů cestou, pak mám mít hotové úkoly do blogu!  I tak jsme přijeli docela pozdě a byla to letošní nejdelší jednodeňka.

Milé KOČKY, výletování zdar.

13 komentářů:

  1. Jiřinko, zdravím. Každý den holt není posvícení... I když to nedopadlo podle Tvých představ, pořídila jsi hezké obrázky. Líbí se mě domy na prvních fotografiích a muzeum s věžičkou. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, nakonec to bylo docela fajn, ale v tom Havlbrodě to se mnou cloumalo a když jsme minuli Polnou, tak ještě víc.
      Naštěstí to na Veveří ze mne spadlo a už jsem se s tím smířila.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, někde to prostě nejde podle plánu, ale nebýt tvých slov, viděla bych parádní výlet!
    Doufám, že si všechno dospala...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helo, dospala a i nálada se mi zlepšila a nakonec jsem přeci dávno na Veveří znova chtěla, tak mám ,,odškrtnuto,,.
      Pěkný dne přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, mrzí mne, že vás Vysočina přivítala nevlídným počasím. U nás bylo stejně, ale pak se vyčasilo. Kdybych tušila, že jsi byla tak blízko. Nakonec to byl hezký výlet, hrad Veveří neznám a líbí se mi.
    Měj pěkný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, zdravím, na tebe jsem si vzpomněla...W.Churchill tam byl, na Veveří, třikrát, já jen dvakrát, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Já si nestěžuji, pro mě z tepla domova, vydařený výlet👍
    Dobře se Jířo opatruj!!!☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, už je to minulost, koukám po něčem novém, pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko to byl zajímavý výlet a hrad je opravdu krásný. Neznám ho a ani bych nevěděla, jak se tam dostat. Vím jen podle názvu jedné dětské knížky, že by tam mělo být devět věží. Knížka se totiž jmenuje Na Veveří devět věží. Ještě ji tu někde máme v knihovně...Ráda bych se tam podívala, ale od nás opět vlakem je to jen na ubytování. Je pravda, že je krásný i uvnitř zajímavý. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti ještě hodně příjemných výletů.

    OdpovědětVymazat
  6. Járo, tak to nevím, jestli to odpovídá knížce, ale i tak byla historie tohoto hradu velmi zajímavá. Polovina hradu je ve velmi špatném stavu a kdo ví, kdy se podaří ho celý opravit. Nicméně stojí za návštěvu i teď.
    Od vás je to opravdu daleko, stojí kousek od Brna západně.Ale, jelikož v okolí je plno památek, stálo by za to udělat si někdy menší dovolenou někde uprostřed.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, tomuhle se říká: "Plány jsou od toho, aby se měnily". Fotky krásné, jak z Havl.Brodu, tak ze Zvole a samozřejmě z Veveří. My se k němu před pár lety plavili po Prýglu. 🤣😂 Brňáci přehradě jinak neřeknou.
    Můj muž je stejný, sedne za volant a jede. Musím mu předem oznámit, kde budu chtít zastavit a pak je to v pohodě. I když někdy je schopen pokračovat se slovy, že jsem mu to měla připomenout. 🤣😂
    Včera jsme měli třídní sraz, naštěstí mně dovezl tam, kam jsem si předem řekla a dokonce mi zastavil v Mladé Boleslavi, abych si mohla koupit prášek na hlavu, která mně po cestě začala bolet.
    Měj hezké a pohodové dny.🍁🍀
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerada to říkám, milá Alenko, ale můj muž má po mnohaleté práci ve Sp. poněkud horší sluch, takže někdy nevnímá nebo neslyší, co se mu říká.
      Ale na Jihlavsko můžeme jet jindy, nebude to poprvé ani naposledy, asi.Jiřina z N.
      My jsme letos měly (holky) mít setkání 55 let od maturity a nějak se to nesvolalo...

      Vymazat