středa 6. října 2021

Podařená neděle.

Řekla jsem si, že si neděli užiju, uvařím znojemskou, budu plést vestu Honzíkovi a odpočinu si, neb na pondělí jsem už plánovala plno práce v domácnosti. Jenže, někdy jsou plány dobré k tomu, abychom se jich nedrželi!

Milé KOČKY, před nedělním polednem mi zavolala kolegyně Jana - prý: nejela bys s námi na výlet do Mladé Boleslavi? zasmála jsem se a řekla, že ano, byla jsem tam před týdnem a proč ne znova? Tak prý u Dvojky školy ve 13 hod.

A jeli jsme, první v plánu byla LORETA v Kosmonosích, ( jedna ze zachovalých z původních asi 52 Loret v Čechách ) kam jsme se s Janou těšily, ( já jsem tu byla asi rok předtím ), paní průvodkyně nám vše krásně popsala a celou historii odvyprávěla, doplnila mi některé info, které jsem už dříve o Loretách a konkrétně této věděla. Užily jsme si to tam a pak jeli k zámku a šli ke kostelu u Psych.léčebny.

Dalším cílem naší cesty byla Michalovická Putna, kam jsme dorazili až 1/4 hodiny před uzavřením, přeci jen už je říjen, ale nám to nevadilo a hezky jsme se prošli.

Do města Ml.Boleslav jsme se nakonec nedostali, neb jsme změnili téma a jeli jsme k Janě na zahradu, dostala jsem žluté maliny, tašku vlašáků a velkou kytici krásenek, kterých má Jana plnou zahradu, jakož i mnohé jiné květiny...bude to škoda, až je zkosí mráz. Také jsem si směla otrhat poslední kopr, který nám v dalším dni udělá radost v polévce. Pak mě dovezli až domů a právě se stmívalo, takže nedělní odpoledne bylo pro mne velmi příjemné, byla jsem v přírodě a ještě jsem si domů dovezla samé mňamkové dárky.

Loreta v Kosmonosích: ( podrobnosti si můžete zjistit na Wiki nebo u Jitky z Turnova, měla nedávno na blogu )...........toto je uvedeno na vstupence:

Vstupné je lidové a památka zajímavá!

...toto je zvonice před Loretou - vše mají na svědomí převážně Černínové...



















u zámku v Kosmonosích a procházka ke klášteru:












Výšlap k Michalovické Putně:







Dárečky od Jany ze zahrady:



napolo snědené žluté maliny:


vlašské ořechy:


 a jakou jste, milé KOČKY, měly neděli vy? Já skvělou a Janě moc děkuji.

14 komentářů:

  1. Nádhera, Jiřinko! Krásný výlet a ještě s parádním bonusem na konci.
    Neděle byla odpočinková, oběd a pak zahradní práce, navečer procházka s manželem.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko,neděli jsem měla pohodovou. S manželem jsme navštívili kamarádku v lázních Darkov,kde je po operaci výměny kolenního kloubu. Spokojenost po všech směrech.
    Ráda jsem s tebou navštívila místa mě neznámá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já Darkov zatím neznám, jen o něm vím, ale nikdy jsem tam nebyla a ráda bych to jednou napravia. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,měly jste krásný výlet.Loreta je nádherná a moc se mi tam líbilo.V mladé Boleslavi ač jsme tam hodně často,máme ještě hodně dluhů.Na to musím mít zvláštní náladu,protože města moc nemusím,jinak Boleslav je moc pěkná a jezdili jsme se v dětství často za maminky sestrou.
    Neděli jsme měli z větší části pracovní,pomáháme mladým budovat nový kynologický cvičák,natíráme prkna na domek.
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem v Kosmonosích a u Lorety byla nedávno s manželem, ale nebylo otevřeno a tak jsem si nyní spravila chuť, paní průvodkyně nás pořádně vybavila informacemi a viděli jsme i ten model, taky, jak to tam kdysi vypadalo, když po Škodovce ještě nebylo vidu, slechu.Na všechno byl čas. Různé historky a události, třeba jak byly nalezeny ukradené sochy andělů a přivezeny zpět.A že klášter a škola byly v Kosmonosích dříve než v M.B.Ještě jsem tam dostala nové tipy na výlety do okolí.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, neplánové akce bývají ty nejlepší. Takový byl i váš nedělní výlet. Kytičky, maliny i ořechy jsou takovou tečkou na konec. Maliny miluji.
    V neděli jsem si užívala dopoledne oblíbené pořady, něco jsem si uvařila. Pak jsem umyla schody, měli jsme službu. A čekala jsem na manžela až přijede z výletu.
    Měj pěkný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, u Toulavky a Objektivu si na tebe vždy vzpomenu, ale tentokrát jsem to sledovala až včera ze záznamu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. 'Měla jsi vydařenou neděli☀️
    Moje NEDĚLE …byla pracovní. Výroba nového čela postele a likvidace haldy listí😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, jestli se dílo podařilo?
      Já už budu jak moje mamka, ta, když někdo z nás dětí přijel a nabídl jí výlet autem, shodila zástěru a ihned šla, aby si to nerozmysleli.
      Takové nabídky se neodmítají. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko tak to jsi měla perfektní výlet. Loreta je krásná. Škoda, že tam se těžko dostaneme. Zámek je moc hezký a Michalovická Putna také. Tam už to známe. Byli jsme předloni. Výlet jste zakončili super tečkou. Měj se Jiřinko moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, nakonec jsme na jejich zahradě strávili docela dost času a navíc ty jejich dary jsou jak dobré, tak krásné. Krásenky mi dělají ozdobu na stole a připomínají hezký den.
      A ještě mi darovali semínka kytek na příští rok. Až u nás dokončej přestavbu ulice, zjara tam poházím směsku semen a bude to tu kvést.Doufám, že se toho dožiju a budu se mít na co koukat. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, tohle byl báječný výlet, navíc bonusově zakončený. Loretu v Kosmonosích znám, nedaleko bydlí moje sestřenice, která shodou okolností dlouhé roky pracovala v psychiatrické léčebně. Tvoje krásné fotky vyvolaly spoustu milých vzpomínek. Michalovickou putnu bohužel neznám.
    Měj hezké a pohodové dny 💓🍀🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, je to kousíček od M.B. - vlastně v okrajové části, těsně nad tratí z Boleslavi směrem na Bakov.A stejně, jako to podřízli pod Zvířeticemi, při stavbě trati, je to i pod M.Putnou.
      Jiřina z N.

      Vymazat