úterý 7. prosince 2021

Adventní, jenže...

 Přišel dlouho očekávaný, dávno objednaný a posléze zaplacený adventní zájezd, na který jsme se s Janou, mojí druhdy kolegyní, tolik těšily. Byla sobota 4.12.2021. Vstávání a odjezd do Prahy k busu jsme zvládly a hlavně manžel Jany, který nás v pořádku na Kulaťák, svátečně vyzdobený, dovezl.


No, jo, milé KOČKY, ale také byl čas covidový! Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se pojede, jak to tam, v Amberku a okolí bude vypadat a co za nařízení zase bude chvíli platit. Tentokrát jsme si totiž objednaly zájezd do části Německa podél řeky Naaby. A bylo to díky covidu do poslední chvíle napínavé.

Nakonec se to povedlo, ale tak na půl. Zájezd se jel, lidí v busu bylo málo, tak jsme seděly každá na své dvousedačce, trhy byly zakázané a proto se na náměstí v Amberku krčilo několik málo domečků, kde se prodávalo: zelenina a ovoce, květiny, svíčky a podobné zboží, chyběly ořechy, mandle a jiné pochutiny, cukrovínky, pro které mám já slabost, nebyly svařáky, zkrátka jsme to musely pojmout pouze jako výlet a to my zase ano.


































Oběhaly jsme pilně celé staré město, našly krásné kostely a hradby a věže, navzdory teplotě kolem nuly a čerstvému sněhu (víte, jak to klouže? ) jsme si dost ozdůbek na domech a památky pofotily, - nebojte, i na kavárnu s čajem a tvarohovým koláčem došlo, nakoupily jsme štoly pro celou rodinu a pak, pomalu, došly k busu a přesunuli jsme se do dalšího městečka, zajímavého, ale! počasí nám kazilo plány, 

ejhle: tady máme Schwandorf -





























následovala zastávka na pár fotek u kostela a hřbitova v Perschenu  ( před časem jsme tudy jely do Landshutu a tak jsme mohly srovnávat podzimní slunečné počasí se zimním )







čapí hnízda osiřela: 







a na rozloučenou, před odjezdem k domovu, jsme si dopřáli pouze krátké pozastavení u hradu :

Trausnitz











Šťastně jsme dorazili do Prahy a odtud si nás odvezl můj muž domů.

To celé tentokrát v režii CK Kiwi. 

pozn.: v Německu kontrolovali certifikáty a doklady, pokud jste seděli a konzumovali, lidi dodržovali rozestupy a nikdo proti opatřením neprotestoval. 

Po Amberku bylo rozestavěno 100 ozdobených stromečků, čerstvě zasypaných sněhem, náladu to pozvedlo, ale stejně to nebylo jako dřív. Tak snad napřesrok  - sbohem, covide, stačilo! a už se nevracej!







Ať máme krásné Vánoce!


18 komentářů:

  1. Jiřinko, nepochybuji, že jste si zájezd užily, ale když si vzpomenu na tvé starší adventní fotky, je to smutné... Co naděláme.
    I tak měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, my jsme s Janou byly tak natěšené, že se nám výlet i tak líbil a nakonec jsme kvitovaly i dřívější návrat domů.Jen to holt nebylo až tak veselé jako předchozí roky.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, i tak to byl krásný výlet. Obdivuji památky ve městech, která neznám.
    Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, snažila jsem se fotit vše, co tam stálo za fotku a také s představou, že něco z toho půjde na blog. Pa a odpočívej. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Výlet to byl pěkný, ale mohl být ještě pěknější....ach ten covid !!!
    Ale ráda jsem se na Tvoje fotky podívala, protože jsou to pro mne města neznámá.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my jsme byly rády, že se to vůbec jelo. Prostě musíme se přizpůsobit situaci. Snad bude brzy lépe. Moc tě zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Je to hezké pokoukání, ale zanechává to pocit, jako pití nealkoholického šampusu. Nezbývá než neztrácet naději, že se to zase někdy vrátí do “normálu”!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, Renátko, když jsme poprvé s Janou jely v r.2007 na adventní zájezd do Harzu, to byl šok. Tohle byl slabší odvar. Ale i tak jsme jely rády. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,to je nádhera.Dokážeš všechno krásně nafotit do detailů.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, to si netroufnu tvrdit, ale 11 obrázků jsem musela vyhodit. Byly rozmazané.
      Musela bych asi jezdit jen v létě a ne v takové zimě, pak by mi neprochladly ruce.
      Měj se krásně. Jiřina z N.
      u nás do zbytků sněhu začalo krápat...

      Vymazat
  6. Jiřinko to jsou úžasné fotografie. Musela jsem si je prohlédnout hned několikrát. Zaujal mě hlavně Amberk. Je to překrásné historické město. Škoda, že ty trhy nebyly snad nikde. Jen tady lidi brblají, ale jak je vidět tak ani v sousedních zemích se trhy nekonaly. Tak snad se to příští rok zlepší. Musíme doufat a hlavně i ti odpůrci by měli dostat rozum a očkovat se. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, v Rakousku to uťali asi nejvíc a v Německu se snažej hodně, aby covid přemohli, nevím, zda Poláci trhy ponechali, možná ano. Ale to není pro život nutné, prostě situace je taková a musíme se naučit s tím žít.
      Hezký večer a mějte se fajn. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, aspoň že se vůbec jelo... Musíme být rádi za každičký výlet. Já jsem dnes pekla cukroví, a dva plechy zcela připálila. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to ne, to nesnáším, když se taková nehoda stane. Leni, škoda. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Tak to byl opravdu moc krásný zájezd. Tolik krásy .... možná, kdyby byly trhy v plném proudu, neužily byste si město tak důkladně. Všechno se mi moc líbilo. Covid tu s námi už zůstane, ale doufám, že ho zvládneme ukočírovat do té míry, že nebudou třeba taková přísná opatření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, ale vánoční atmosféru si nenecháme takovým malým zmetkem, jakým je nějaký covid, zkazit, že ne?
      Opatruj se a těším se opět na setkání s tebou na mém nebo tvém blogu. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,zájezd se vám vydařil,fotky to jsou krásné,ale fakt jiné.No co se dá dělat,tak to prostě je.Musíme s tím žít,bohužel.Ráda jsem se podívala,jsem bez nálady,nic se mi nechce,měla jsem plány a sedím pořád doma.Ale to bude dobré,snad bude líp.Hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, jsem ráda, že jsem jela a včera, když mi otekly kotníky, jsem si říkala, jak je fajn, že se mi to nestalo z pátku na sobotu.
      Já pořád doufám, že se jednou vše vrátí do normálu. Můj seznam míst, která chci navštívit je pořád ještě dost dlouhý, hihi.
      Odpočívej a nabírej sílu, zdravím! Jiřina z N.

      Vymazat