pondělí 21. listopadu 2022

Kameny zmizelých

 Milé KOČKY, jsou lidé, že je to zajímá a jiní, kteří nad tím zavírají oči nebo je to prostě nechává chladnými.

Ohledně těchto ( i jiných skutečností ) jsem jako vždy zvědavá a ráda si leccos přečtu, abych měla info z dobrých zdrojů. Na zájezdech se často už delší čas setkávám s těmito kameny a přiznám se, že si je i fotím, jsem občas šokovaná tím, že prostě jednoho dne nějaké rodině někdo nařídil, že se musí sebrat a někam odejít s pár věcmi a odvezli je na místo, kde je během krátké doby připravili o život! Evropo, co to s tebou bylo? ( o tyto skutečnosti se zajímám hodně let

Tradici pokládání kamenů zmizelých založil německý umělec Gunter Demnig, většinou se toho účastní osobně.  V 21 zemích Evropy je podle něj už 63 tisíc kamenů zmizelých. "První byl položený v Kolíně nad Rýnem," uvedl. V Liberci třeba položil další tři kameny v Pražské ulici, před někdejším domem rodiny Treulichů. Josef byl ředitel banky a poslední liberecký předválečný předseda židovské obce. Demnigem navržené a do dlažby pokládané kameny jsou známé pod německým názvem Stolperstein, říká se jim i zakopávací kameny. "Myšlenka je taková, že máte o ten kámen symbolicky zakopnout, aby se připomněli lidé, kteří tady žili a za války bohužel přišli o život. ( podle mne nepřišli o život, ale někdo je promyšleně zavraždil )

nebo také 

Stolpersteine, česky též kameny zmizelých, doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“ (zavadit pohledem), jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu a nacistického režimu. Původně šlo o projekt německého umělce Guntera Demniga, který první kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem, první v současné podobě roku 1995. Pokládá je dodnes po celé Evropě. Od roku 2008 se Stolpersteine nacházejí i v chodnících ve městech v České republice.

Pro zájemce: na Wikipedii se nachází i seznam těchto kamenů, nacházejících se v České republice.

tyto jsou z Landshutu:



příspěvěk jsem udělala dodatečně k výročí Křišťálové noci.

Kdo chce, ten se dočte -  různě, třeba i tady:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-nacismus-holokaust-pogrom-zide-kristalova-noc-rasimus-niceni-norimberk-furth.A221109_193040_zahranicni_dtt


18 komentářů:

  1. Jiřinko, moc hezky si shrnula všechny informace. Kameny zmizelých je prostě skvělý nápad provedený s citem a vkusem.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, léta jsem navštěvovala židovské hřbitovy, synagogy, bývalá ghetta a podobné památky, ale kdybych sem měla dát, na blog, vše, co mám ve fotkách, tak do konce roku nic jiného nenapíšu. Jenže - ono to někdy je lepší - ničení těch hrobů bylo i tak dost. Zajímala mě tato tématika dávno, ve škole i později o tom bylo ticho.
      Pěkné pondělí přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, děkuji za podrobný popis. Až se mi podaří najít všechny kameny v našem městě, nemusím se už moc rozepisovat. Jen nyní v tomto počasí se mi moc do města nechce. O památníku na místě synagogy už jsem na blogu psala, jen je škoda, že se deska moc leskne a jména jsou hůř čitelná. Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, ono to neuteče a zjara bude lepší výletování. Pamatuji si na tvé fotky památníku. Měj se moc hezky. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Taky občas o nějaký "zakopnu" ani už si nepamatuji kde to bylo poprvé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v českých městech se občas nějaké objeví, hodně jich je v Německu, bohužel jen těch kamenů, ale viděla jsem tam leckde i upomínky na židovské obyvatele svědčící o antisemitismu. Pohodový týden přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Abych pravdu řekla, tak jsem na tyto kameny ještě nenarazila.Asi jsem se nepohybovala na těch správných místech.
    Díky za informace.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ono se to snadno přehlídne. Třeba u nás v Nera jsou a kdo o tom ví?
      Pěkný začátek týdne ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko moc hezky jsi to sepsala. Viděla jsem takový kámen v Děčíně-Podmoklech v ulici která spojuje ulice od kostela Františka z Assisi směrem nahoru k Teplické. Na název ulice si teď nevzpomenu, ale tam jeden takový kámen je. Jméno už si nepamatuji. Musela bych to najít, ale zastavili jsme se u něj. Zajímavý článek. Přeji Ti příjemný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ona to byla reakce na jeden článek na internetu, že v Liberci majitelé domu nechtěli tyto kameny před svým domem na chodník umístit. Dokonce dnes jsem se dočetla, že v Jablonci n.N. byly nedávno umístěny další nové tyto kameny.
      Hezký večer ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko,kameny zmizelých je dobrý nápad nemělo by se na ty lidi zapomenout.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavé čtení.U nás by mělo být těch kamenů 32,ale já po žádném ještě nepátrala.
    Do města skoro nechodím.
    Jiřinko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, Jitko, ač jsem byla v Turnově tolikrát, a vím, kde je synagoga a židovský hřbitov, tohle nevím. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts

    Kolik hrůzy, je člověk člověku schopný vykonat …, je potřeba dělat vše proto, aby se to nemohlo opakovat. I když…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, zrovna jsem dočetla další tři knížky na téma Holokaustu a taky mi to hlava nebere. Ale nedělám si iluze, lidi jsou hodní a pak - ti ostatní.
      To je na delší debatu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, už jsem si jich také všimla a je pravda, že mě kolikrát až zamrazí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Společnost se (podle mne ) velmi ochudila o zcela jistě mnoho inteligentních občanů. Vezmi si, kolik z nich bylo doktorů, advokátů, herců, spisovatelů, muzikantů, podnikatelů apod.? A zabíjeli primitivové, spodina a lůza. Spousta z nich dožila nepotrestána.
      A ukradené věci, peníze, šperky, obrazy a koberce prý dosud vězí v mnoha švýcarských bankách. To víš, mrtví se o ně nehlásí.
      Jiřina z N.

      Vymazat