čtvrtek 1. prosince 2022

Adventní zájezdy

 Na adventní zájezdy jezdíme s Janou od r. 2007 náruživě a střídáme Německo, Rakousko, občas Polsko nebo jsme byly vícekrát i na Mosele a Rýnu. Uvažujeme o Bratislavě a Budapešti, tam jsme zatím v zimě nebyly. Jeden rok jsme si dopřály Mariazell a pak druhý den dopoledne: Krems - kremžská hořčice, správně, milé KOČKY.

Díky těmto zimním i když kratším zájezdíkům už jsme viděly hodně památek a pěkných měst, hradů, zámků a klášterů...viděly jsme mnoho výstav betlémů,

a okusily svařené víno, pražené mandle, štolu, pečené kaštany, a dovezly jsme si inspiraci na výzdobu i vánoční náladu.

Dokonce jsme párkrát zažily adventní zájezdy v zasněžených městečkách a to byla teprve ta správná nálada.








Já si docela adventní výlety užívám, u mne to není o trzích, ale přiznám se, že poslední dva ročníky byly bez trhů smutné! To když nemohu dceři a vnučkám dovézt pražené mandle...

Pozor:

jak jsem již psala, - cestovka náš letošní první adventní zájezd přehodila na jiný termín! Takže nám poněkud rozházela program na adventní čas. Ale pojedeme.Jana s vnučkou a já bez vnučky. Začerstva pak podám zprávu...







Všem návštěvníkům mého blogu přeji krásný Advent.

18 komentářů:

  1. Je to hezké takhle jezdit.Já byla jednou s dcerou a vnoučatama v Drážďanech a stačilo.
    Ale ráda se podívám s tebou.
    Jiřinko,hezký první prosincový den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zrovna v Drážďanech jsem byla během let několikrát ( nejen na adventním ) a celkem to šlo, jen mě tam vadí, že se říká, že muslimům vadí to a ono, třeba koledy!, jako kdyby se jich někdo ptal, a co by oni u nich dovolili křesťanům? Já nejsem věřící, ale k Vánocům v Evropě patří určité zvyky.
      Zítra budou u mne na blogu zrovna Drážďany. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Velmi inspirativní příspěvek! Taky mě něco čeká, snad to bez problémů vyjde...
    Jiřinko, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, já jsem nejraději byla na adventních zájezdech kolem Rýna a Mosely a pak na hradech po Rakousku.Taky v zasněžených německých mestečkách s hradbami a věžemi. Ať ti tvůj letošní vyjde! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Hezké fotografie i článek. Já jsem zatím tomu vánočnímu shonu nepropadla a asi to u mě ani nehrozí. Obdivuji Tě, jak si umíš tento čas užívat na zájezdech. Škoda, že já ty davy a rachot už nějak nezvládám. Dříve by mě to také lákalo. Teď už mě to neláká. Vadí mi to odpolední střílení petard ve městě a rachot. Mám raději klid i když rozsvícené město má hezkou atmosféru. To ale zkusím nafotit raději bez davu lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, rachejtle bývají až na Silvestra a to nesnáším, pouze se podíváme z okna na ohňostroj a pak manžel hodinu nadává na smrad, který to udělalo a prolezlo i když máme nová okna.
      Já na adventím zájezdu sice projdu i nějaké to tržiště a obhlídnu stánkaře, ale nic nekupuji ( tlačenice nemusím ) a projdu se kolem památek, kde moc lidí nebývá.Nafotím si městečko nebo hrad a užiju si to podle svého. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ahoj Jiřinko, je dobrý nápad jezdit s cestovkou jezdili jsme s manželem vždy na druhou adventní neděli na prodloužený víkend letos nejedem tak se alespoň podívám u tebe.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak to abych sem vybrala něco pěkného? Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Pěkně se na fotky dívá. Čas předvánoční z nich dýchá.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ani bych nevěřila, že nakonec jich bude, těch zájezdů, za ty roky tolik. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Taky jsem včera vyrazila na Adventní výlet do Prahy, je hezky nazdobená. Jenom na mě nějak nepřeskočila ta pravá jiskra Vánoční atmosféry i když jsem pořídila něco dárečků…no snad se to vylepší?!
    Budu se těšit, až se podělíš o Tvoje zážitky z Adventní turistiky🤶🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, já letos nemám ještě žádné dárky. Ale uvidíme, nápady mám. Zdravím a přeji pohodu a vůni jehličí! Ona ta nálada se pak dostaví. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Já jsem nikdy na adventních trzích v zahraničí nebyla, ale určitě je to super zážitek, zvlášt, když je bíle nasněženo. Já chodím jen po těch pražských trzích, ale zatím mne ta správná vánoční atmosféra nezasáhla. Měj se hezky, pá 😀😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem s tím začala před lety náhodou, protože jsem měla jít na operaci a tak jsem to chtěla, abych se soustředila na něco jiného a bylo to do Harzu na dva dny a tak se nám to zalíbilo...a dál už to znáš. Vybíráme si stále nová místa. Třeba Salzburk nebo Colmar nemají o Adventu chybu. Ale i Rothenburg o.d.Tauber je můj oblíbený.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Kremžskou hořčici já tuze ráda! :)
    V pondělí jsme byli na rozsvěcení stromečku ve škole u Matýska, je spojen se školními adventními trhy a já si to po třech letech náramně, za pomoci svařáku, punče, párku a dobrůtek, užila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, když jsem bydlela v J.n.N. nic takového nebylo a nyní to tam u vás asi vypadá krásně a kdyby na Vánoce ještě napadl snížek a byl trochu mráz, byla by to pohádka. Tak mě napadlo, že jsme dlouho nebyli na Černé Studnici!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, takové adventní výlety jsou bezvadná věc ! Hezký to naladí na Vánoce... Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jezdíme 15 let a baví nás to, jen ty dva roky covidu a po něm to bylo trochu horší. Jiřina z N.

      Vymazat