sobota 4. června 2022

Domácí puťka

 Někdy bych si i docela ráda zahrála na domácí puťku, uklízet byt, prát, vařit, luxovat a čančat, baví mě to, hlavně vždy, když odněkud přijedu a vidím, jak to u nás zase vypadá, nedá mi to a pokud nejsem zrovna zdravotně vyřazená z provozu, dělám, co je potřeba. Jenže, milé KOČKY, 

jakmile se odněkud ze zájezdu vrátím, manžel obvykle prohlásí, že by taky se mnou někam jel! a to co nejdříve, takže puťkovství jde stranou a já vytáhnu z rukávu nějaký dávno vymyšlený výlet a jedeme za zážitky u nás v Čechách. Přitom ho dávno lákám na mnohé cesty a to nereaguje a sedí doma.

Jen jsme se vrátily s Janou z Vídně, už tu bylo na stole to známé - kam bychom mohli vyrazit? Na to já obligátní komu co?

Manžel prohlásil, že bude hezky a že tedy mám, a to nejlépe hned, říci, kam se ráno pojede. Měla jsem jiné představy o tomto dni...ale vybrala jsem tedy výlet do Čáslavi a okolí a doufala jsem i v jiné, po cestě dostupné, cíle. Ale nepředbíhejme.

V Čáslavi jsme byli mockrát, jak sami, tak s mnoha přáteli nebo příbuznými a vždy to bylo jiné. Tentokrát jsem si to kolem hradeb a kostela svatých Petra a Pavla obešla sama, manžel lelkoval na náměstí.Zašla jsem do Íčka, nafotila zase jinak Otakarovu věž a pak jsme se sešli, abychom poseděli u čaje a něco k tomu v námi oblíbené cukrárně. Poté jsme odjeli do nedalekých Lochů, kde jsem měla za lubem navštívit a pofotit zdejší kostel sv. Bonifáce ze 13 století, no, to mi nevyšlo, neb jsem se k němu vůbec nedostala! A to jsem kolem vesničky nachodila asi 2 km!Následoval přesun do blízké obce Třebešice, kde jsem měla vyhlédnutý zámeček, ovšem dopadlo to podobně, neb není přístupný a nebo těžko přístupný, ale je tam možné ubytování, majitel je prý Američan a zámeček se svým přítelem dávají dohromady.Velké zklamání! Odjeli jsme tedy do Nových Dvorů, které jsme už před lety navštívili, je to tam o poznání v lepším stavu, ale kam se to hrabe na stav, který znám z obrazu - kdy tam byly zahrady a vše bylo nové, ovšem to bychom tam museli přijet o několik století dříve. Popojeli jsme do Malína, kousíček od Kutné.Hory, ke zvonici a hřbitovnímu kostelu sv.Štěpána a malé kostnici. Sice i to jsem kdysi už fotila...V obci je ještě jeden starý kostel, ale to jsem si už nedovolila tam jít, šofér ztrácel náladu. Poslední zastavení bylo v Českém Brodě, kdy mi manžel cestou kolem několika uvažovaných míst nezastavil, kdo to zná, ví, že od Č.Brodu ke Kolínu a od Kostelce nad Černými Lesy ke Kutné Hoře je mnoho zajímavých a památných míst. Však jsme jich tam už spoustu navštívili.

Tak jen stručně obrazem o tom našem výletu:

Čáslav:





















Lochy:








Třebešice:

kdybych se nebála, že se brána sama zavře, šla bych udělat špionážní snímky blíž k zámku!







Nové Dvory:























Malín u Kutné Hory:














Český Brod:




















Já jsem s výletem byla spokojená a manžel? on se vydýchá a později mne zase někam vyveze...

- a pár dní budu dělat tu puťku.

11 komentářů:

  1. Jiřinko,ta puťka mě pobavila,to já teď budu dlouho.Mě to docela baví.Baví mě vařit a péct s úklidem to je teď horší,samá krabice,kde si syn třídí věci na stěhování.To nejhorší teprve přijde.Ta místa,která jste navštívili se mi moc líbí,někde jsem byla a zbytek si znamenám.
    Kdy někam vyjedeme nevím,s manželem se začínám bát,když vidím,jak chytá za volantem dech.Věřím,že se jeho stav snad zlepší.Nejde mi se příhlásit na blogu.Snad mě poznáš,Měj se hezky Jitka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to znám, manžel rád řídí auto a nerad vidí moje pojetí výletu, kdy na 10km čtverečních hodlám navštívit 257 míst a památek. Poslední dobou sedí v autě a netrpělivě čeká, až si vše oběhám a pofotím. Jenže, já nejsem závodní antilopa!Chci si to užít.
      Je to psina. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, manžel je fakt vtipálek :o)
    Až na Brod samá známá místa! Líbí se mi, že v Čáslavi myslí na slavného rodáka, v Třebešicích jsem asi před dvěma roky dopadla stejně jako ty, ve Dvorech se narodil můj dědeček...
    Děkuji za tvůj pohled a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na puťku si hraju v zástěře s potiskem Eifelovy věže v Paříži, abych si ,,zacestovala,, i při vaření, hihi.Dědeček se ti narodil v zajímavé obci!
      Já jsem Nové Dvory objevila před lety úplnou náhodou a pak jsem je viděla na obrazu, kdy byly v plné kráse a to jsem úžasem oněměla - já! Podobně jsme byla překvapená, při pohledu na to, jak vypadal kdysi, před mnoha sty lety, klášter v Oseku a okolí.
      Helo, krásný víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Tak to byl tedy výlet ! Taky bych si takový nechala líbit. Jenže já nemám takového šoféra. Je velká sláva, když se mi někdy zadaří ho nalákat. Dříve to problém ani nebyl, ale teď to je, jak to je.
    Pěknou sobotu, Jiřínko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, je pravda, že na mnohá místa se už vracíme po několikáté, ale mám v rukávu i vzdálená místa, kam bych ráda, bude záležet na mém zdraví a financích a ochotě manžela to odřídit. Jela bych už dnes, hihi. Doma to známe, ne?
      Jiřina z N. momentálně puťkoidní

      Vymazat
  4. Jiřinko,já byla puťka hodně dlouho a "bývalý pán"toho náležitě využíval.Takže to taky není úplně to pravé ořechové.Dneska jezdím buď sama nebo se synem,který sice bydlí doma,ale taky už má svoje.Takže nějaký šofér by se hodil.Jenže žádný není,je tzv.úzkoprofilové zboží.A já už si zvykla,hi hi.Taky výletuju podle financí,bohužel ještě podle času(práce),teď jsem výletovala dost,tak to snad ještě vydrží.Přeju Ti Jiřinko, krásnou sobotu! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, škoda, že nejsi blíž, jela bys občas s námi. Jak s oblibou říkávám, kdo mi je dnes vděčný za to, že jsem měla před dvaceti lety pořád čistá okna? hihi.Ale je fakt, že tahle, co teď máme, se myjí lépe, než ta stará kdysi. Pac a zdar výletům. Buď veselá a hravá, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko to jsou nádherná místa. Docela jste toho stihli hodně. Autem je to jiné než vlakem. Hodně jste toho stihli a hodně jsi toho nafotila. Díky za krásné fotografie a ukázku mnohých mne než abych míst a přeji ti krásné dny a ještě mnoho takových vydařených výletů .

    OdpovědětVymazat
  6. Mně neznámých míst...opravuji chyby... mobil zas upravoval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tvůj mobil si dělá co chce, asi si žije vlastním životem, hihi. Ale já jsem to rozluštila i tak. Měj se hezky. Jiřina z N.
      Manžela to pojíždění po drobných stavbičkách nebaví, takhle kdybych mu zadala cestu do Košic! a pak jinudy zpátky!

      Vymazat