neděle 10. července 2022

V Táboře

Měli jsme tu výročí Jana Husa a také, moje mladší vnučka je zrovna na 14 dní v Táboře, právě vhodná doba, připomenout si toto město, které mám, mimochodem, hodně ráda, vždy se tu jdeme projít po městě a pak také navštívíme Klokoty. 

Milé KOČKY, dovolte mi ukázat tady a teď, těm z vás, které jste ještě neměly možnost podívat se do tohoto města, posazeného vysoko nad Lužnicí, několik snímků jak z města samotného, tak z Klokot na okraji Tábora.

Pokud se sem podíváte - pro prázdninové potěšení můžete zajít do Muzea čokolády, navštívit podzemí, přidat nedalekou ZOO, přestěhovaný řetězový most na Lužnici ve Stádleci kousek pod Táborem a nebo zříceninu hradu Dobronice, případně si můžete pobyt zpestřit jízdou vláčkem do Bechyně? 

Promenáda u Jordánu:


Procházka městem:










Klokoty:









zpátky pěkně do města a na nádraží:





O Klokotech se píše:

Nejstarší písemný záznam o kostelu pochází z roku 1361. Barokní přestavba byla dokončena roku 1714 díky darům bohatých mecenášů, přičemž inspirací bylo pravděpodobně Santiniho dílo.
Půdorys je přibližně ve tvaru dvojitého kříže. K původnímu kostelu byly postupně přistaveny ambity a kaple, které skýtají návštěvníkům příjemný prostor k odpočinku a modlitbě.
Kostel je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie a odkazuje na zjevení, které se odehrálo v 700 m vzdáleném místě, dnes je zde kaplička s pramenem vody a vede k ní od kostela zelená turistická značka.
Od 1. července 2018 je poutní areál s kostelem Nanebevzetí Panny Marie národní kulturní památkou.


  

16 komentářů:

  1. Jiřinko, v Táboře se nám moc líbilo, ale byl s námi Aaron, tak na Klokoty nedošlo, což mě stále mrzí a doufám, že se tam podívám.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to chápu, ale ono se ti to jednou podaří, ten areál má půvab v každé roční době, nicméně pro mne je čas růží vzhledem k focení nejpříjemnější. Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, moc hezké fotografie. V Táboře jsme byli na výletě, když jsme byli na dovolené v Soběslavi asi před pěti nebo šesti lety. Navštívili muzeum čokolády i Kotnov, jen k Jordánu už jsme se nedostali, protože přišla bouřka. Je tam krásně a tak děkuji za připomínku tohoto hezkého města. Krásnou neděli Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak jistě víš, proč se tam ráda stavím cestou na jih. Vnučka tam byla na konci školního roku a na Kotnov prý vystoupali a nyní je tam na 14 dní na nějakém ,,táboře,, - snad divadelním.My jsme tam naposledy jely s Janou a Marcelou vlakem a dobře bylo, došly jsme i na Klokoty. Tábor má i zajímavou historii.
      Járo, krásnou neděli. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Vždycky, když vidím fotky z Tábora, tak si říkám, proč jsem toto město ještě nenavštívila.
    Nějak se nedaří nasměrovat tam cestu. Ale třeba ........ zatím mi musí stačit fotky.
    Měj pěknou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, bude-li příležitost, neváhej.Je to město velké tak akorát na jednodenní výlet nebo jako výchozí místo na dovolenou a pak stojí za to i hrady Choustník, Kozí Hrádek a pod., směrem na Milevsko je toho také dost...Doporučuje jedenáct z devíti turistů.
      Pa a příjemný den přeji Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V Táboře jsme byli s minulý rok a líbilo se nám tam moc. Klokoty jsme nenavštívili, ale vzhledem k tomu, že to není zase až tak daleko, doufám, že to ještě napravíme. Krásné fotky, díky za připomínku 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to ti věřím, pokud má člověk pěkné počasí, v takovém městě se mu líbí.Já hodnotím, že je tam i kde posedět. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,moc pěkné fotky.V Táboře jsem nikdy nebyla,vypadá to na krásné město,myslím,že bych ho měla taky navštívit a pokochat se osobně.Zatím pořád směřuju jinam,ale snad někdy pojedu i tam.Měj krásný zbytek neděle.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, Marťo, máš to z ruky.Ale třeba se ti to jednou povede. Moc tě zdravím a těším se zase příště. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts

    Tábor mě také okouzlil☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je nás, Renátko, asi víc. Ahojky a pěkný další týden. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, ahóóóój ! Tábor mám taky moc ráda a ráda se tam vracím, i když ne moc často. Krásné fotografie a ty růže, ach to je nádhera, voní to až sem... Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radost na mé straně, že jsi zpátky, KOČKO levandulová. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, díky za další hezkou reportáž. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, posílám pozdravy všem vám do C. Hezký den. Jiřina z N.

      Vymazat