pátek 4. listopadu 2022

Maličkosti

Abych nevypadala jako ničemná hospodyně, kterou někdy určitě jsem,  napíšu tu také jednou recept vhodný do kuchyně, když už tady tu rubriku o vaření a kutění kolem sporáku mám.

Kdysi dávno, milé KOČKY, ( začíná to pěkně, co? )

jsem se někde dočetla a později to aplikovala a osvědčilo se mi následující:

koupíme, doneseme domů, očistíme a na hrubo nastrouháme 3 kg mrkve, 1 kg celeru a 1 kg petržele a do nádoby, kde to bezpečně můžeme smíchat, nasypeme na nastrouhanou zeleninu 1 kg soli. Pokud máte pocit, že je toho na vás moc, úměrně zmenšete od každého něco, ale aby to bylo v tom poměru. Případně můžete zeleniny udělat více, pokud máte hodně členů domácnosti, rádi vyváříte a rádi jíte.

Potom co zelenina pustí šťávu, a ona ji pustí, opatrně vše promíchejte a posléze do čistých, důkladně vymytých skleniček s víčkem naplňte zeleninu a dolijte asi 1 lžící té slané šťávy, aby sklenička byla plná. Pak je zašroubujte a ukliďte do studené a nejlépe tmavé místnosti. Třeba do špajzu. Máte na celou zimu základ na polévky a nebudete už polévku solit! 

Skleničky jsem dříve používala od přesnídávek, ale nyní beru sklenice od džemu kupovaného v Lídlu, má širší hrdlo a víc se tam vejde. Ale není zas příliš velká. Zelenina takto připravená se nekazí, vydrží do jara ( pokud to nesníme dříve ) a nemusím se zlobit se škrábáním a čištěním, je to v hrnci raz dva.

Milé KOČKY, jistě jste nositelky vyznamenání Zlaté vařečky ale i tak by některé z vás mohl můj receptík přijít vhod.





Tyto mrkvičky si Honzík ponechal na hraní.

22 komentářů:

  1. Jiřinko, zeleninu do polévky a pod maso dělám podle receptu myslím od babičky. Je tam víc druhů, méně soli a máslo. Je to práce na půl dne, ale voní úžasně...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Něco podobného jsem taky dělávala, ale teď mám pytlíky v mrazáku.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mraženou zeleninu si dělám také.Ale tohle mám především na polévky. Ahojky, tady začalo pršet a psa by nevyhnal. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko,tuhle zeleninu na polívku si taky dělám je to super.Do mrazáku si dávám nakrájenou na kostičky tu mám pod svíčkovou.U nás je taky .ošklivé ráno jsem byla na rehabilitaci ani jsem se nikde nezdržovala a chvátala jsem domů .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na kostičky nebo na kolečka, a pak jen sáhnu a nemusím se čištěním mrkve a petržele zdržovat. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Ivet, také posílám pozdrav. Zastesklo se mi po Sušici a okolí, ale je šeredně a brzy tma, tak to musíme odložit. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko dělávala jsem to podobně jako Helenka, Ale teď si dávám zeleninu očištěnou a roztříděnou do mrazáku a mám ji pořád po ruce. Někdy totiž potřebuji celou. jindy krájenou a to si pak přizpůsobím tak, jak to zrovna potřebuji. Jinak recept je super. Měj krásný víkend i když nám začíná deštěm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, dát to sem byl momentální nápad, aby tu nebylo stále jen to cestování. Dala bych si bábovku a kávu, ale...manžel to jíst nechce, je rád, že shodil 6 kg a já bych to pak snědla sama a že bych toho schopna byla!
      Tak pěkný víkend v teple domova. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Můj manžel má úchylku,zelenina do polévky musí být nakrájená na malinké kousky a ještě úplně stejné.Já ji vždy strouhala,nesnáším krájení zeleniny.A tak nakoupí zeleninu a krájí a krájí a dává mi ji do krabiček do mrazáku.Je to výhoda.
    Jiřinko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, každá rodina to má jinak. Já dělám zeleninu jak do mrazáku, tak tuhle se solí, ale tu používám jen na polévky. Ale ne na všechny.
      Manžel mi zase porcuje a připravuje obvykle maso, s tím se nerada zaobírám.
      Tak dobrou. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, do skleniček je to prima, aspoň to nezabírá místo v mrazáku. A u nás jsou polévky hodně oblíbené, dnes byla gulášovà. Hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tu má moc rád manžel a taky zelňačku. Pa a hezky se vyspi. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Vija
    Jiřinko, to dělávala mamka a taťka míchal ve velké míse. Jé, to už je hodně dávno. Hezkou sobotu měj. K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to víš, starší lidé a to já jsem. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,já si dávám do mrazáku zeleninu nakrájenou na drobno,tu pak vytahuju a dávám do polévky.Ale tohle vypadá taky moc dobře.Jsem polévková,mám ráda snad všechny polévky.Přeju hezký víkend.U nás prší,mlha,dnes to vypadá,že zajdu na nákup a asi si udělám fajn den doma.Pa Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, dnes jsem vařila zelňačku a zrovna jsem tu zeleninu upotřebila.( vepřová kotleta na houbách s knedlíkem zbyla od včera )... Udělej si hezký den a odpočiň si. Já jdu na kafíčkou a kousek vánočky. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Tak to je perfektní nápad, díky za něj, Jiřinko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani a mám na celou zimu pokoj, jak s touhle trojkombinací v soli tak samotné, jednotlivé, mražené...Pozdrav letí do J.n.N.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Já tu prosolenou zeleninu nemám moc ráda, protože v polévce ji mám ráda více a pak hrozí, že bude polévka slaná. Já si celé roky krajím zeleninu na kostičky nebo strouhám na větším struhadle, pak smíchám ve velkém hrnci, zaleju vodou, osolíme dle chuti, přidám trošku kyseliny citronové a povařím do poloměkka. Pak dávám do zavařovaček i s nálevem a steriluju 2x ob den hodinu a pak půl hodiny na 100 st. C.A je připraveno do polévek i bramborového salátu, ale tam nedávám petržel. Je to pracné, když čistím a krajím třeba 10 kg, ale pak jako když najdeš bez práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty si tu Zlatou vařečku, Maruško, jistě zasloužíš, to já nejsem takový machr.
      Ale deset kilo zeleniny bychom s dědoušem jedli asi dlouho.
      Líbí se mi otevřít takové kuchyňské téma a poslechnout si rady zkušenějších.
      Pac Jiřina z N.

      Vymazat