sobota 24. prosince 2022

Štědrý den

 Odmalinka jsem měla ke Štědrému dni, resp. k Vánocům, zvláštní přístup. Jestli to bylo tím, že jsem byla ze šesti dětí nejstarší a se sestrou a jedním bratrem jsme strojívali stromeček, který byl pro ty tři mladší sourozence pak překvapením?,

 nebo, milé KOČKY,

když jsem už byla máma a dělala jsem Vánoce pro dceru, u nás to nebylo o Půlnoční ani o Rybově mši, i když i to může mít půvab a smysl, prostě jsem na to nebyla zvyklá a naučená. U nás to - stručně řečeno - bylo o rodině a stromečku, cukroví a patřil k tomu vždy salát, kapr a řízky ( to nejím ), rybí polévka a pohádky z telky ( na které já nekoukám ). Od té doby, co jsme s mužem doma sami, obvykle si v noci po Štědrovečerní večeři a rozdávání dárků čtu, protože mi Ježíšek nosí prima knížky.

Ovšem byly doby, že jsem koukala v televizi téměř do rána na pořady, které já mám ráda, jako O.Havelku a jeho Melody Makers a nebo mé oblíbené filmy. Teď už více jak rok na televizi nekoukám a je to jednodušší. 

Vždy ráda vzpomínám právě o Vánocích na své letité kamarádky. Třeba na jednu bývalou učitelku mé dcery,  která žije ve V.Šenově, jejíž manžel říkával: když k nám chodí Jiřina, nemusí k nám chodit lékař.Bylo to úsměvné, ale taky vyznamenání, oni nebyli moc přístupní a otevření návštěvám. Pokud mi G. napíše k Velikonocům nebo k Vánocům a osloví mě Drahá Jiřino, ani se nedivím, při ceně známek 21,- Kč! a pokud mi v roce ještě párkrát napíše dopis...leze to do peněz. To už by se jí vyplatil počítač! Naštěstí moc novinek v té rodině nebývá a tak se četnost dopisů nezvyšuje.

Jednu bezvadnou kamarádku mám taky v Příboře, seznámily jsme se v Lázních Jeseník a Ludmila přijela vybavena  - jak jinak, než tou jejich léčivou ohnivou vodou. Znáte to, Moraváci pálí za ženskými nebo trnky a všelijaké ovoce! Po několika dnech voda došla a rodina jí z Příbora další promtně dovezla! To si u mého abstinenta neumím představit! Několikrát jsme k nim byli později pozváni a hruškovice i jiné lahodné výrobky tekly proudem.

Spoustu let kamarádím s jednou Marií, která mi v kartách našla, že si vezmu současného manžela. Jsem s ním od r. 1978 a tuším, proč se kartám říká čertovy obrázky! 

O Vánocích krom setkání s rodinou dcery se taky snažím 25.12. vyjet někam na výlet, / léta jsme jezdívali do Liberce do Botanické zahrady /, rádi si uděláme procházku lesem, a hodně intenzivně myslím na své rodiče a sourozence, kteří už nejsou mezi námi. 

Přeji každému, aby si Vánoce užil podle svých představ a zvyklostí, aby nebyl nikdo sám a opuštěný, aby měl i v tísni pocit, že bude líp. A protože jsem byla hodná, asi dostanu nějaké dárky, to se uvidí jak dnes večer 24.12., tak ve druhém kole 26.12. - však já to pak prozradím.




Na Štědrý den v 18 hod. zazvoním skleněným zvonečkem a vzpomenu si na hodné lidi a jdeme zasednout k večeři.

16 komentářů:

  1. Hezky se to Jiřinko, četlo. :-) Taky si o Vánocích zavzpomínám.
    Hezké sváteční dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, znám i pár odpůrců Vánoc, ale nakonec se ke stromečku uchýlí všichni.
      Hanko, užij si svátky. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Lezarts

    Hezké štědro-dopolední čtení k rozjímání❤️ '

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, přeji ti krásný večer! dárečkoidní! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko,hezky jsem si pocetla.Pred chvíli jsme byli rozsvítit na hrobech,hřbitov ve vesnici z které pocházím jsme prošli a já vzpomínala, ještě půjdeme s pejskem na dlouhou procházku.Preji krásné vánoční dny.Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, měj se hezky a do konce roku žádné neblahé novinky. Ráda se tu s tebou zase setkám příště. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko moc hezky jsi to napsala. Také mám hodně vzpomínek na časy kdy byli kluci malí. Nikdy nezapomenu, když náš syn Pepa dostal první kolo a musel si ho najít...Netušil že ho dostane a bylo to udělané jako bojová hra, tak že proběhal celý dům a na konci ho čekalo to obrovské překvapení o kterém neměl ani tušení. Ó to bylo radosti. Stejně tak Pavel, když dostal první andulku, kterou jsme týden tajně chodili krmit do sklepa. To si pak vzal klec andulkou a ostatní dárky už ho nezajímaly. Jen pořád z pokojíčku znělo..."To jsou moje nejkrásnější Vánoce" . Andulku si tak vychoval, že k němu létala i do postele. Petr zase pak měl obrovskou radost, když jsme mu koupili cyklotrialové kolo, po kterém moc toužil . Manžel chodil ke své práci ještě na brigády, abychom mohli dětem splnit jejich přání. Tak jsem se také zamotala do vzpomínek. Jiřinko , krásně si ty svátky užij. Já se asi už k počítači nedostanu. Jdu pokračovat v přípravách, než dorazí mladí. Chodí na odpolední procházky a vždy se tu zastaví ještě před večeří. Přeji TI krásné a pohodové Vánoce. Pa Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, byli jste prima rodiče a zůstali jimi, i když hoši už jsou dospělí a je ta výchova na nich vidět!Pracují a žijí spořádaně, mají ve vás příklad.
      Vánoce obvykle ukáží, jak ta rodina funguje. Pa a nezapomeň taky na sebe!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ještě kartářka Marie praktikuje? Že bych se taky zeptal ... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko,pěkně jsem si početla.Taky často vzpomínám na své blízké,kteří už nejsou mezi námi,mamku,babičku.Když vidím svoje kluky,často vzpomínám,jak byli malí,kolik jsme toho jako rodina zažili,kde všude jsme se najezdili,vzpomínám na jejich školní léta,no je toho moc a jsou to krásné vzpomínky.Dneska to jsou dva mladí muži,kteří mají své životy,jeden už bydlí kousek od nás,druhý bydlí stále doma,ten semnou často někam jezdí na výlety.Teď jsem hodně jezdila sama a zjitila jsem,že mi to nevadí,že je fajn,když je člověk i sám se sebou.Včera jsme měli moc krásný Štědrý den,byli jsme spolu,dneska mají kluci naplánováno něco spolu,tak si zase já udělám den pro sebe.A je to fajn.Jiřinko,přeju Ti moc krásné vánoční svátky,samozřejmně také tvé rodině a hlavně to zdravíčko,to je opravdu to nejdůležitější.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, krásně jsi to popsala. Já vzpomínám, jak moje mamka schovávala přáníčka svých dětí a později i vnoučat do kredence.Občas tam bývaly chyby, ale jí to nevadilo.
      Škoda, že nejsi blíž, vzaly bychom tě někdy na výlet sebou! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, moc děkuji za tvé vzpomínky. Měla jsem krásný včerejší večer - děti, ač dospělé, byly prostě báječné a manžel... byl to prostě večer snů a nejen kvůli krásným dárkům. Jsou to prostě báječní!
    Moc tě zdravím a užij si sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pořád tvrdím, že nejlíp je v rodině, a štěstí, pokud to tak je.
      Rodina dcery se přižene zítra a už se těším. I kachna se těší do teplíčka trouby.
      Helenko, přeji ti, aby vám to doma vydrželo navždy. Jiřina z N.

      Vymazat