čtvrtek 30. března 2023

Pivní

 Pivo, piviště, zlatý mok nebo zrzavá polívka, to jsou výrazy, které slýchám od chlapů, když si dávají půllitry piva a my jsme náhodou v nějaké hospůdce na doslech. Ten můj pije Staročecha nealko a Honzík, klučík, který si nás ochočil, se mne jednou ptal, kolik by děda musel vypít nealkopiv, aby byl opilý - ač netuší, co to znamená.

Milé KOČKY, tak se tu trochu odkopu a přiznám, že k celorepublikové spotřebě piva přispívám především na občasných výletech jedním černým Kozlem, nebo černými Krušovicemi - případně nějakou tou krajovou specialitou. Jo, pamatuji, že litoměřický pivovar vařil na Velikonoce piva s názvem nějakého církevního potentáta a mělo to kolem 18 i více st.








jejda, chybička se vloudila, tohle je v Chorvatsku víno!












Na Pradědu s pradědem:















tak, do zítřka hravě vystřízlivíme a dáme něco výletního...


 
Na Jedlové si dáváme Ježka.

28 komentářů:

  1. Jiřinko, člověk tu chvíli není a Ty jsi hned samý mejdan :o):o):o). Fajn fotky ! Hezký den přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, toto je průřez několika ( mnoha ) lety. Tak na zdraví. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, na zdraví!!! Se mnou by to pivovary nevytrhly...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to si taky říkám, když vidím v obchodě dvojici, která před víkendem veze k pokladně tři basy piva a do toho zapíchané lahve s kořalkou.
      Pa a měj se hezky. Máš to za domácí úkol.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,na zdraví a v létě na žízeň nejraději Bažanta 🍻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, zrovna nedávno jsem si říkala, kde jsi! Jedno pivo mi kdysi moc chutnalo v Banské Štiavnici - Štaijgr nebo tak nějak.
      Posílám pozdravy Jiřina z N.

      Vymazat
  4. I Ty jedna pivařko! :-) Já mám pivo ráda a především našeho zdejšího Krakonoše. Ne všem chutná, protože je dosti hořký. Ale mně na letní zahnání žízně je to pravé ořechové. Někdy si lahvinku otevřu když jsem vyprahlá u vaření :-). Ale přesto by to se mnou moc pivovary nevytrhly.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Krakonoš je na třetí fotce, na jedno večer chodíme pěšky do vedlejší vesnice, když jsme v Hodkovicích u Adršpachu na dovolené.Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Je vidět, že krásné kouty naší zemičky máš spojené i s degustací tekutého zlata :). Pro milovníky tohoto moku, jsou to hned dvě dobré rady. 1) kam na pěkný výlet, 2) a dobré pivo zároveň:)))
    Když už si chci pochutnat, tak u mě je to Bernard. Ale ze mě by pivovar nezbohatl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, taky mi Bernard chutná a dokonce jsem si ho občas dopřála na Makarské, kde ho měli! Podpořit českého výrobce z ciziny vlastenecká povinnost.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, já jsem spíše na bílé, suché víno. Občas si dám tmavé pivo nebo nějaký výběr sládků či nějaký speciál, ale to jen v létě. A pivovary ze mne opravdu nezbohatnou. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, taky to tak mám, ale pokud nás bude hodně, co občas koupí v létě na svlažení půllitr, tak to nebude tak zlé. Kdysi jsme dost jezdili do Liberce a dole pod radnicí jsme si dávali po jednom kousku Budvaru. Ten měl sílu.
      Dnes vypadám jako cestující v pivu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jak mi Jiřinko několikrát můj muž vysvětlil - pivo je plné minerálů a vitamínů, tak si ho s klidným svědomím dej! Tak si ho po obědě občas i ráda dám 😆🍻.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky vypadáš, Alenko, dokonale zdravě! Permanentně! Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, já jsem typický Čech, který má pivo rád. Stejně tak i zbytek rodiny, kromě dcery, která dává přednost vínu. My si na dovolenou vozíme pivo v plechu, dáváme si ho po jídle. Bez toho by to nešlo. Večer si pak v horkém letním dnu dáme místní vínečko.
    I na srazech, které se spolužáky pořádáme už skoro každý měsíc si pivko dám. Plzeň je navíc zdravá. Před pár lety se mně primářka na kardiologii ptala na konzumaci alkoholu, tak jsem jí to pivo po jídle přiznala. A ona odvětila, že to není alkohol, ale iontový nápoj. 😀
    Tak to mám schválené z nejvyšších míst.
    Měj hezké dny a na zdraví 🍺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tak to vidíš, já jsem si až do r.2017 tak dvakrát za měsíc koupila láhev vína, převážně červeného a občas i bílé a ze zájezdu jsem si víno vždy přivezla z nějaké vyhlášené oblasti. Manžel nepije, tak to bylo na mně, a za pár dní změnilo víno prostředí ze skla do těla.Závislák jsem nikdy nebyla.
      Jen kolem Vánoc je tu silný úbytek vaječného koňaku, pokud ho tedy doma máme.
      Já jím ředím nutelu a mažu s tím některé cukroví!
      Na zdraví!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, my také kupujeme domů černého Kozla a když jedeme na výlet a jdeme někde na oběd, tak se ptáme zda mají "řezané"...Jenom pak nám po tom pivku ztěžknou nohy...Přeji Ti krásné dny a dobré pivo na cestách...i doma k obědu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, můj bráška měl na chatičce vždy pivko a pokud přijel k nám a viděl těch třeba 5 kousků nealkopiva a jednoho černého Kozla vedle, tak se divil, jak s tím můžeme vydržet. Můj muž nesnáší opilce a kuřáky, jemu to strašně smrdí.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, parádní. Já také miluju černé pivo a také pivo konzumuji jen na výletech a většinou v létě. Ale k obědu v restauraci vždycky. Jen ne vždycky to černé pivo mají. Když ne, tak holt co mají. V pivovaru, kde kozla vaří jsme byli na exkurzi, i kozla jsme pohladili, ale překvapilo nás, že se tam vaří, co je právě potřeba. Tedy i Gambrinus, Radegast a podobně. Pivovatr prý v současné době vlastní Japonci. :-D Moc ti to sluší na všech fotkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to jsou fotky za spoustu let a rozhodně teď vypadám jinak, neb se na mně podepsaly ty chemky, ale co, hlavně že přes veškerou péči lékařů tady pořád straším, hihi.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,tak na zdraví,ale já s vodou.Pivo mi nikdy nechutnalo,on si dá manžel i
    za mě.An pije jenom Plzeň.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, ono někdo musí zůstat schopný ty druhé dopravit domů, to má můj muž stejné s tebou.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, tak to je neuvěřitelná sbírka pivních fotografií, to bych do tebe neřekla! :) Potěšil mě Bernard, když jsme v Humpolci, vždycky se jdeme projít kolem pivovaru :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, a já jsem si Bernarda dávala v Bernarticích a na Makarské.Přeji ti krásný večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. To je mi panečku přehlídka! Připomíná mi to můj zážitek z vrcholu věže v Ósace, kde měli bar s 52 druhy piva za jednotnou cenu 500 jenů a dal jsem si jich tam několik v čele s prazdrojem :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, to je krásné! Já jsem dnes v Drážďanech viděla, že tam čepovali české pivo.
      Hezký nový týden. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Vija
    Máš pěknou sbírku. Pivko si dám po pěkným výletě, většinou plzničku jako můj muž, jak říká musíme doplnit minerály.
    Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vijo, něco na tom bude, poslouchej manžela, asi ví, co dělá! Jiřina z N.

      Vymazat