úterý 6. června 2023

Hotová detektivka

 Moje milé KOČKY, v sobotu a v neděli, ve dnech 3. a 4.6.2023 jsme s Janou, mojí kdysi kolegyní, byly na dalším z kratších, dávno objednaných a s předstihem zaplacených zájezdíků.

Měly jsme štěstí, počasí bylo tak perfektní, bylo sice malinko chladno, ale slunečno a tento fakt hodně přispěl k úspěchu zájezdu. Nechci z toho dělat kovbojku, ale ráda z popisu tohoto zájezdu udělám pokus o detektivku. Protože vše popíšu postupně, pěkně jeden cíl po druhém, nikoli jako vždy všechno najednou na začátku.

Pak tedy z Prahy jsme se ráno vydali na východ po trase H.Králové, Litomyšl, Mor.Třebová a prvním pořádným zastavením s plánovanou prohlídkou byl hrad Bouzov. Byla jsem tu kdysi už jednou, ale s touto návštěvou se to nedá srovnat ( asi proto, že jsem vše už stihla zapomenout?)

Zvu vás - zájemce o prohlídku - dál do hradu, do hradních síní, na různá schodiště, prohlédnout si malby a zařízení, nábytek, pěkně v klidu, prosím.

cestou ke hradu:




tady máme toho krasavce:




















Některé detaily z hradu zveřejním později...asi každý také ví, že se tu filmovalo mnoho pohádek.

 O hradu se můžete dočístPůvodní hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století. V průběhu třicetileté války sloužil jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. V roce 1696 se majiteli stal řád německých rytířů, kteří hrad vlastnili až do roku 1939. Ti mu také pseudogotickou přestavbou vtiskli v letech 1895-1910 současnou podobu. Romantický vzhled hradu také okouzlil filmaře, kteří zde natáčeli např. pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Princezna Fantaghiro.
Pro návštěvu sídla si můžete zvolit některý z prohlídkových okruhů zaměřených na reprezentační a obytné prostory nebo stavební vývoj Bouzova. Děti jistě ocení prohlídku hradu s kostýmovaným průvodcem a formou her.

Přistoupíte-li, milé blogerky na tu detektivku, můžete si tipnout, kam se jelo z Bouzova dále a co jsme navštívili poté: už zítra tu bude rozuzlení této otázky.

19 komentářů:

  1. Jiřinko, krásné místo. Díky. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, říkala jsem si: pachatel se vrací na místo činu, kdysi jsem tam byla s manželem, mamkou a tátou, cestou z dovolené z Jeseníku.
      Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Detektivky mám ráda.Hrad Bouzov se mi líbí,v těchto končinách jsem asi nikdy nebyla.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, se mnou je to o to horší, že já tam v okolí vím o dalších místech hodných návštěvy a jen jet okolo a nezavítat mi dělá problém. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Na Bouzově jsme byli několikrát, když děti byly malé moc se jim líbil, je pohádkový. Naposledy s Aaronem, jen z venku, cosi se tam natáčelo, německý herec v šlechtickém šatu si ho drbal :o)
    Jiřinko, děkuji za aktuální fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, tak to se nedívím, dělají tam dětem prohlídky jinak, než dospělákům. Taky by mohli začít dělat salámové prohlídky pro pejsky.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Že by Javoříčské jeskyně? :-) Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, na ty jsme jeli z Bouzova kdysi s rodiči a manželem, ale tentokrát to bylo jinak, už zítra se dozvíš, snad to vydržím neprozradit. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Líbilo by se mi být také tak dobře zakonzervována, jako ten krásný hrad😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super komentář! - jako pokaždé, Renátko, měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ještě jsem se vrátila. hrad se mi opravdu líbí a ráda bych se tam také podívala. Vím, že jej chtěl v restituci vrátit Řád Německých rytířů, ale restituce schválena nebyla. Ještě se omlouvám, za to zkomolené jmého...to zase zlobil mobil...Jiřinko měj krásný a pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  7. Jaruško, tak a je to venku, ano, jeli jsme na sever a dali si další památky tam.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotečky krásného hradu, je to opravdu hrad fešák. Nikdy jsem v této oblasti nebyla a pravděpodobně nebudu, tak jsem se ráda potěšila alespoň díky tvým fotkám. Zdravím 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi a mne zas potěšilo, že sis našla cestu na můj blog, hezký večer Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ahoj Jiřinko,to jste měli zas krásný výlet.Na Bouzově jsme byli tak před 10 roky.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, já asi v r.1991 s rodiči a manželem a moc jsem si už nepamatovala na podrobnosti. Ahojky. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jaruško, sluší se ti ještě odpovědět: na Bouzově bylo docela těžké fotit ( pro mne ) - uvnitř většinou šero, venku jedna stěna na nádvoří pod plným sluncem a naproti ve stínu skoro tma. Pak něco foť.Já nejsem žádný expert. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné fotografie, Tady jsem byla s kamarádkou před 4 lety. Je tam moc hezky ♥

    OdpovědětVymazat