pondělí 31. července 2023

Polsko znova

Když jsme si s Janou kupovaly tento jednodenní zájezd do Polska, další z mnoha na letošní rok - netušila jsem, jak mi bude, jaké bude počasí, ale bylo mi jasné, že to bude pár dní po návratu z Irska a jen dva dny před odjezdem na týdenní zájezd jinam. Ovšem tehdy mi to přišlo normální a jen nyní si uvědomuji, že jsem trochu kamikadze.

Milé KOČKY, přišel pátek, dne 21.7.2023 a my jsme se vydaly na výlet, kde program počítal pouze se dvěma místy - pevnost, postavená za Pruska na kopci Stříbrná Hora ve Slezsku, kousek za hranicí a pak zámek v městečku Kamieniec Ząbkowicki. - na dohled od Bílé Vody u Javorníku: přijde vám to povědomé?

Obojí jsou stavby veliké a rozlehlé, obdivuhodné a momentálně působí jako staveniště - neboť se tam opravuje, rekonstruuje a staví, modernizuje a přesto i provádí a turistika jen kvete. Sice na pevnost jsme se dostali až po mnoha objížďkách - ale nelitujeme. Dokonce i počasí nám přálo.

Fotky napoví:












a zámek po přejezdu do Kamience:


























o tomto zámku možná, někdy v budoucnu, přinesu více info?
a tady je kostel v městečku:


Zájezd splnil účel, my jsme se vyvětraly, ponaučily a dostaly chuť na další cíle...Jano, zachovej mi i nadále přízeň, prosím.


14 komentářů:

  1. Popelka měla "mlhu přede mnou, mlhu za mnou", ty máš "zájezd za mnou, zájezd přede mnou" :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Petře, naštěstí jsem to včera večer mohla ,,odškrtnout,, jako splněné a pár dní si dám pohov. Klimatizace busu zapracovala a trochu mě i dala tafku - přistřihla mi křidýlka.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Navštívily jste dvě zajímavá místa a já jsem se moc ráda na fotky podívala.
    Ty jsi prostě nezmar !
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tyhle krátké, poučné výlety mám taky ráda. Ještě nějaké máme v rukávu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Výlet s krásnými cíli! Obě místo jsou moc hezká, ráda bych se tam taky podívala.
    Jiřinko, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já pohledem do mapy to Polsko brázdím často, pak se občas zadaří a nějaká ta CK nabídne cíl blízký mému plánu. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Nádherné stavby!

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, navštívila jsi další krásná a zajímavá místa. Ten zámek je nádherný, velice zajímavý. Jsi opravdu zdatná cestovatelka a je prima, že si ty zájezdy opravdu užíváš a s námi se podělíš o fotografie a zážitky. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, teď na srpen mám v hlavě jen tuzemsko a kdo ví, jestli něco z plánů vyjde...Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Krásný výlet s pěknou podívanou, obdivuji jak stále cestuješ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, což o to, já bych cestovala, ale tělo už stávkuje a je to čím dál obtížnější.
      Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,tak Polsko,jo! Tak my jsme byli na dovolené taky tam,akorát v jinou dobu.Jak píše Petr,Čerf,u tebe je to "zájezd za mnou,zájezd přede mnou".Obdivuju tě a je hezké,jak si ty zájezdy užíváš a že se s námi podělíš o zážitky,dáš sem úžasné fotky.Zase jsi měla krásný výlet,zajimavé cíle.Paráda! Měj hezkou sobotu.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, bylo to taky díky tomu, že za 1. vnučka zájezd do Irska dostala od rodičů za maturitu a dělala mi 12 dní společnici, za 2. jednodenní Polsko jsme si s kamarádkou věnovaly spolu a 7 denní Slovensko též a hlavně - paní prof. mi udělala onkoprázdniny ! bez toho by to v takovém rozsahu nešlo.
      A nyní pěkně poslouchat a nezlobit.
      Jiřina z N.

      Vymazat